Τετάρτη 4 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Ακόμη μια σύμβαση για τη δήθεν πάταξη της φοροδιαφυγής

Μία ακόμα διακρατική συμφωνία για την ανταλλαγή πληροφοριών, υποτίθεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών, ήρθε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών με μορφή νομοσχεδίου και επικυρώθηκε ήδη στις 29/3 από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Πρόκειται για την κύρωση Συμφωνίας μεταξύ των Αρμόδιων Αρχών Ελλάδας και ΗΠΑ «για την Ανταλλαγή Εκθέσεων ανά Χώρα και διατάξεις εφαρμογής».

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, αν και συμφώνησαν με το περιεχόμενο της συμφωνίας, την οποία χαρακτήρισαν θετική, καθώς οι πολυεθνικές που έχουν παραρτήματα στην Ελλάδα θα έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστα οικονομικά στοιχεία. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε, προτείνοντας μέτρα «ώστε να προστατευθούν οι εθνικές οικονομίες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο τόνισε ότι όλες αυτές οι συμφωνίες που ψηφίζονται κάθε λίγο και λιγάκι από τη Βουλή «δεν εκφράζουν τίποτα άλλο παρά μια υποκρισία από πλευράς των κυβερνήσεων, οι οποίες με κάθε τρόπο στηρίζουν τη δράση των πολυεθνικών, των μονοπωλιακών ομίλων, διαμορφώνοντας το έδαφος που να υπηρετεί αυτήν τη δράση και στον τομέα της φορολογίας, με τα ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα που διέπουν τους επιχειρηματικούς ομίλους και, ταυτόχρονα, τη μεταφορά των φορολογικών βαρών στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, τα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους». Επισήμανε ότι είναι τουλάχιστον εμπαιγμός να γίνεται λόγος για φορολογικούς ελέγχους των πολυεθνικών, όταν οι καπιταλιστικές ενώσεις, όπως η ΕΕ, αλλά και στις ΗΠΑ, «επιτρέπουν στο εσωτερικό τους τη λειτουργία φορολογικών παραδείσων».

Αλλωστε, επισήμανε, «παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια βιομηχανία πολυμερών και διμερών συμβάσεων, με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών ή την προστασία και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η φοροδιαφυγή όχι μόνο δεν έχει μειωθεί, αλλά έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, υλοποιώντας ακριβώς αυτήν την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, την ύπαρξη των offshore, των ενδοομιλικών συναλλαγών, των "φορολογικών παραδείσων". Δηλαδή, πάντα οι πολυεθνικές θα βρίσκουν τρόπο να παρακάμπτουν τις διάφορες αυτές συμφωνίες ανταλλαγής στοιχείων, με αποτέλεσμα ακριβώς να διασφαλίζουν με κάθε τρόπο την κερδοφορία και τη φορολογική ασυλία από μεριάς τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ευχολόγια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής των επιχειρήσεων(2021-01-22 00:00:00.0)
Αλλη μία διακρατική συμφωνία ...κατά της φοροδιαφυγής(2018-01-25 00:00:00.0)
Νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών(2017-12-29 00:00:00.0)
Υποκρισία για τη φοροδιαφυγή, «φύλλο συκής» για τους σφοδρούς ανταγωνισμούς(2017-10-18 00:00:00.0)
Μπαράζ νομοσχεδίων και «βροχή» τροπολογιών για να κλείνουν οι «εκκρεμότητες» των ομίλων(2017-07-28 00:00:00.0)
Τα πρωθυπουργικά "κλισέ"(1998-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ