Τετάρτη 4 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Δύο ακόμα συμβάσεις για τη διευκόλυνση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών

Δύο ακόμα προκλητικές συμβάσεις που απορρέουν από το ρόλο της στην προώθηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι οποίες κατατέθηκαν με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Αμυνας και ήδη επικυρώθηκαν χτες από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Η πρώτη έχει τίτλο «Κύρωση της Συμφωνίας Στρατιωτικής Συνεργασίας» μεταξύ των υπουργείων Αμυνας Ελλάδας και Ιορδανίας. Η δεύτερη είναι «Κύρωση μνημονίου κατανόησης» ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ για τη «χρηματοδότηση του σχεδιασμού και της κατασκευής νέων εγκαταστάσεων για το Διεθνές Σχολείο του SHAPE». Μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε και τις δύο συμφωνίες.

Οσον αφορά την πρώτη, η ειδική αγορήτρια του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη ανέδειξε ότι «η Ιορδανία αποκτά συνεχώς βαρύνουσα σημασία για ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στον επανασχεδιασμό και την προώθηση και τη διαχείριση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της περιοχής, στα πλαίσια της λεγόμενης, πάλαι ποτέ, "μεγάλης Μέσης Ανατολής"». Οπως εξήγησε, το ΝΑΤΟ «επεδίωξε και τελικά υλοποίησε αναβάθμιση των σχέσεων με έξι αραβικές χώρες και το Ισραήλ» (πρόκειται για τις Αλγερία, Αίγυπτο, Ιορδανία, Μαυριτανία, Μαρόκο και Τυνησία) «που αποδέχτηκαν τη συνύπαρξή τους με το Ισραήλ, για να οικοδομήσουν στρατιωτικές δομές, σε ένα σχηματισμό που θα αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις με το ΝΑΤΟ, στα πρότυπα του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη. Οι επτά χώρες που προσφέρονται, δεν θα ενταχτούν αμέσως βεβαίως στο ΝΑΤΟ, αλλά θα τους δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την προσαρμογή τους».

«Σε αυτό το χρονικό διάστημα - πρόσθεσε - η διαδικασία προβλέπει οικοδόμηση στενών στρατιωτικών και πολιτικών σχέσεων με τις ΗΠΑ και την ΕΕ», δηλαδή «θα επανεξοπλιστούν οι χώρες στο μοντέλο που προβλέπει το ΝΑΤΟ». «Η πώληση τεχνολογίας, η μεταφορά όπλων, η λογιστική υποστήριξη, ώστε να εξασφαλιστούν οι ΝΑΤΟικές προδιαγραφές αυτών των χωρών, εκτός του ότι καθιστά τις Ενοπλες Δυνάμεις τους εκ των πραγμάτων υποχείριες, ανοίγει και πολύ ωραίες μπίζνες για τις αμερικανικές εταιρείες. Σε μια περιοχή, μάλιστα, που οι αμυντικές δαπάνες είναι οι υψηλότερες παγκοσμίως». Οπως τόνισε, με την υπογραφή αυτής της σύμβασης η Ελλάδα εμπλέκεται και σε αυτούς τους σχεδιασμούς και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Ειδικά για το ρόλο της Ιορδανίας, σημείωσε ότι «πληθαίνουν τα στοιχεία ότι η Ιορδανία μετατρέπεται σταδιακά σε ένα τεράστιο κέντρο εκπαίδευσης ειδικών στρατιωτικών δυνάμεων και δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας. Συμπέρασμα; Αυτή η εμβάθυνση είναι επικίνδυνη. Θα εμπλέκει παραπέρα και ευκολότερα την Ελλάδα σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το λαό μας και για τους άλλους λαούς».

Οσον αφορά τη δεύτερη σύμβαση, η Λ. Κανέλλη την χαρακτήρισε πρόκληση. Πρόκειται για την ανέγερση εγκαταστάσεων στην πόλη Μονς του Βελγίου, οι οποίες ανήκουν στο ΝΑΤΟ και θα προσφερθούν για τη φοίτηση των παιδιών των αξιωματικών που υπηρετούν εκεί. Η Ελλάδα καλείται να δώσει για τις εγκαταστάσεις αυτές το ποσό του 1,053 εκατ. ευρώ. Η Λ. Κανέλλη απαίτησε από την κυβέρνηση να αρνηθεί να δώσει αυτά τα χρήματα και να καλύψει με το ποσό αυτό ανάγκες των σχολικών υποδομών της χώρας. «Είναι κυριολεκτικά πρόκληση απέναντι στις ελλιπέστατες εκπαιδευτικές σχολικές υποδομές στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ