Τετάρτη 4 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Αυξάνεται η στρατιωτική κινητικότητα στο βορρά...

Πέρα από τις ΗΠΑ και η Γαλλία αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν φαίνονται πρόθυμες «να φύγουν σύντομα» από τη Συρία, όπως είχε δηλώσει την περασμένη Πέμπτη στο Οχάιο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά αυξάνουν, τα τελευταία 24ωρα, τα στρατεύματά τους, τα φυλάκια ελέγχου, τη διάνοιξη νέων χαρακωμάτων και τις στρατιωτικές βάσεις στο Μάνμπιτζ (απέχει περίπου 30 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα) και άλλες περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ταυτόχρονα, συντονίζουν τις δυνάμεις τους και τις περιπολίες στην περιοχή με Γάλλους κομάντος, που και αυτοί έχουν αυξηθεί αριθμητικά, με φόντο τις επανειλημμένες απειλές του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν να εισβάλει, μετά το Αφρίν, στο Ταλ Αμπγιάντ, στο Μάνμπιτζ της Συρίας, στο βόρειο Ιράκ και όπου αλλού αποφασίσει ότι θέλει ώστε να προωθήσει τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης...

Χτες, λοιπόν, το δίκτυο CNN και το κουρδικό δίκτυο «Kurdistan 24», επικαλούμενα αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, αποκάλυψαν ότι οι ΗΠΑ στέλνουν ως ενισχύσεις στο Μάνμπιτζ και άλλες περιοχές της βόρειας Συρίας αρκετές δεκάδες Αμερικανούς στρατιώτες. Μάλιστα, αργότερα χτες βράδυ είχε προγραμματιστεί στο Λευκό Οίκο νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, προκειμένου να συζητηθούν τα τελευταία σχέδια κλιμάκωσης των μαχών «απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία.

Παρόμοιες πληροφορίες μετέδωσε αργότερα και το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu», επικαλούμενο «αξιόπιστες τοπικές πηγές». Μετέδωσε ότι οι δύο στρατιωτικές βάσεις θα κατασκευαστούν κοντά στο χωριό Νταντάτ, στα βόρεια του Μάνμπιτζ, στα νότια και τα νοτιοανατολικά του χωριού, όπου σήμερα υπάρχουν δύο μικρά παρατηρητήρια. Το «Anadolu» μετέδωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ έστειλαν την Κυριακή 300 στρατιώτες ως ενισχύσεις στην περιοχή όπου οι Αμερικανοί έχουν αναπτυχθεί στο πλευρό των Κούρδων μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), που θεωρούνται από την Αγκυρα «τρομοκρατικές».

Επιπλέον, ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου παράλληλα διαπίστωσαν περιπολίες Γάλλων κομάντος στο Μάνμπιτζ και διέκριναν αυξημένη στρατιωτική κινητικότητα και δραστηριότητες με στόχο τη δημιουργία δύο νέων, επιπρόσθετων αμερικανικών βάσεων στη συγκεκριμένη κουρδική περιοχή, όπου η μία απέχει 8 χλμ. από τον ποταμό Σατζούρ και η άλλη περίπου 4 χλμ. από τα πρώτα τουρκικά στρατεύματα στη βόρεια Συρία. «Οι δυνάμεις του συνασπισμού πραγματοποιούν καθημερινά περιπολίες και τον τελευταίο καιρό τις έχουν αυξήσει», τόνισε μιλώντας στο πρακτορείο ο Χαλίλ Μουστάφα, διοικητής των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) που συνεργάζεται στενά με τον αμερικανικό στρατό στη Συρία.

Η αύξηση των Γάλλων κομάντος στη βόρεια Συρία παρατηρείται περίπου τέσσερις - πέντε μέρες μετά τη συνάντηση που είχε το βράδυ της Πέμπτης στα Ηλύσια Πεδία ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με πολυάριθμη αντιπροσωπεία Κούρδων πολιτικών από τη Συρία. Κούρδοι που συμμετείχαν στη συνάντηση είπαν σε δημοσιογράφους πως ο Μακρόν τους υποσχέθηκε πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη. Ωστόσο, ο Μακρόν αργότερα το διέψευσε, σε μία προσπάθεια να μην οξυνθεί περαιτέρω η ένταση στις σχέσεις με την κυβέρνηση του Τούρκου ομολόγου του Ρ. Τ. Ερντογάν, αν και ο τελευταίος έσπευσε να αντιδράσει καλώντας τους Γάλλους να αποχωρήσουν από τη Συρία...

Αντίθετα με το κλίμα όξυνσης στη βόρεια Συρία, στην Αν. Γκούτα της νοτιοδυτικής Συρίας επικρατούσε σχετική ηρεμία, καθώς συνεχιζόταν ομαλά η μαζική έξοδος πάνω από 1.400 τζιχαντιστών του «Στρατού του Ισλάμ».

Οι εξελίξεις στη Συρία αναμένεται να τεθούν σήμερα στο επίκεντρο τριμερούς Συνόδου Κορυφής στην Αγκυρα μεταξύ των ηγετών Τουρκίας, Ρωσίας, Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ