Τετάρτη 4 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα χαράτσια σε ύδρευση...

...για «εύλογη απόδοση επί των ιδιωτικών κεφαλαίων»

Σε κάθε περίπτωση, η «βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων», η διασφάλιση μεγαλύτερων κερδών για τους μεγαλομετόχους (είτε για το κράτος είτε για τους ιδιώτες) έρχεται να σηματοδοτήσει και νέες ανατιμήσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες και σε βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως η ύδρευση, το ηλεκτρικό ρεύμα κ.ά.

Στο «στρατηγικό σχέδιο» της ΕΕΣΥΠ, χαρακτηριστικά επισημαίνεται: «Η εισαγωγή νέας μεθόδου τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος από το 2018 αποτελεί την πλέον κρίσιμη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ».

Με βάση ΚΥΑ (του 2017), η κατάρτιση των τιμολογίων εντός του Α' εξαμήνου του 2018 θα ακολουθεί «κοινές αρχές» για την «ανάκτηση του συνολικού κόστους», στο οποίο μάλιστα περιλαμβάνουν και τα περιθώρια κέρδους των μετόχων (κράτους και ιδιωτών) των εταιρειών ύδρευσης.

Μεταξύ άλλων, τα τιμολόγια ύδρευσης θα αποτελούνται από:

-- Το «χρηματοοικονομικό κόστος». Σε αυτό μεταξύ άλλων συγκαταλέγεται το «κόστος ευκαιρίας του επενδυμένου κεφαλαίου» και μάλιστα προσαυξημένο με την «εύλογη απόδοση επί των ιδιωτικών κεφαλαίων», δηλαδή επί της συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων στις εταιρείες ύδρευσης. Σε αυτό θα υπολογίζονται ακόμη οι «ετήσιες αποσβέσεις» (ουσιαστικά η απαξίωση επενδυμένου κεφαλαίου λόγω παλαιότητας των υποδομών), το λειτουργικό κόστος κ.ά.

-- Το «περιβαλλοντικό κόστος», καθώς επίσης και το κόστος νερού, τα οποία, βέβαια, έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα. Οπως αναφέρεται στο «στρατηγικό σχέδιο», αυτά θα υπολογίζονται από τις αρμόδιες διευθύνσεις υδάτων και βέβαια θα αναπροσαρμόζονται σε ετήσια βάση...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ