Παρασκευή 16 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Ζητά από τους αγρότες να πουν κι ευχαριστώ για συντάξεις... 23 ευρώ!

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τις συντάξεις που λαμβάνουν οι αγρότες με το νόμο - λαιμητόμο

Την οργή και αγανάκτηση των αγροτών για τα όσα είδαν μετά το νέο υπολογισμό των συντάξεων που επήλθε με το νόμο - λαιμητόμο 4387/2016, μετέφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, με την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Μωραΐτης και συζητήθηκε χτες.

Αντί να είναι «οι μεγάλοι κερδισμένοι», όπως διατεινόταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι αγρότες είδαν τελικά μετά από 30 χρόνια εισφορών τις συντάξεις τους να φτάνουν έως τα 360 ευρώ μεικτά το πολύ, ενώ όσοι έχουν 20 χρόνια ασφάλισης πήραν σύνταξη... 23 ευρώ! Δηλαδή, μόλις το 6% της «εθνικής σύνταξης» των 384 ευρώ! Για να φτάσουν μάλιστα να παίρνουν το σύνολο της «εθνικής σύνταξης», οι αγρότες πρέπει, με βάση τον ν. 4387, να περιμένουν 15 χρόνια!

Ο Ν. Μωραΐτης κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι η κυβέρνηση διατηρεί την προκλητική διάταξη των προηγούμενων κυβερνήσεων που καταργεί τις άδειες τοκετού και λοχείας για τις αγρότισσες, όπως και το γεγονός ότι οι αγρότες δεν δικαιούνται αναρρωτικές άδειες ούτε αναγνωρίζεται ατύχημα την ώρα της δουλειάς.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέθεσε ακόμα το αίτημα των αγροτών, «λόγω της φύσης της δουλειάς, οι συνταξιοδοτήσεις τους να γίνονται στα 60 χρόνια και των αγροτισσών στα 55 χρόνια», αντί να πεθαίνουν στα χωράφια, αφού είναι πολλοί οι αγρότες που δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη επειδή αδυνατούν να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής (απανωτά χαράτσια, ΕΝΦΙΑ, φόροι κ.ο.κ.) και της επίθεσης από τους μεγαλεμπόρους, τις τράπεζες, τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα κ.τ.λ.

Δικαιολογεί τις συντάξεις - φιλοδώρημα για το μόχθο μιας ζωής...

Ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος, στην απάντησή του παραλίγο να ζητήσει από τους αγρότες να πουν και ευχαριστώ για το φιλοδώρημα που παίρνουν ως σύνταξη!

Είπε συγκεκριμένα: «Σας διαβεβαιώνω ότι με βάση τα ανύπαρκτα αποθεματικά, δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλη λύση από το να αφεθεί η πορεία της ελάττωσης μέχρι εξαφάνισης των συντάξεων των αγροτών, μια πορεία που εμείς ανακόψαμε με το νόμο 4387, καθώς προβλέψαμε τη βαθμιαία, είναι γεγονός, χορήγηση των εθνικών συντάξεων». Είπε ακόμα ότι «σας υπενθυμίζω ότι η εθνική σύνταξη είναι 384 ευρώ και ο αγρότης σήμερα πληρώνει 87 ευρώ τον μήνα. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι χωρίς ασφαλιστικό κεφάλαιο και εισφορές του παρελθόντος, δεν είναι δυνατόν να μου λέτε να δίνουμε εθνική σύνταξη 384 ευρώ», πρόσθεσε, αποτυπώνοντας την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε βάρος και των συνταξιούχων αγροτών, αλλά και την κυβερνητική κοροϊδία κατά την ψήφιση του νόμου - λαιμητόμου και στη διάρκεια των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων...

Επιπλέον, ο υφυπουργός έκανε «γαργάρα» όλα τα υπόλοιπα αιτήματα των αγροτών, όπως την άδεια λοχείας, τοκετού και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

«Η κυβέρνησή σας υπηρετεί, όπως και οι προηγούμενες, πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Υλοποιεί ένα σύνολο αντιλαϊκών μέτρων που επιδεινώνουν τις ανάγκες στη ζωή των εργαζομένων και των συνταξιούχων» για τα κέρδη του κεφαλαίου, σχολίασε ο Ν. Μωραΐτης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ