Παρασκευή 16 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Κινητοποιήσεις, συνελεύσεις και συσκέψεις με επίκεντρο τις Συλλογικές Συμβάσεις

Συλλαλητήρια στις 20 Μάρτη σε Αθήνα, Πειραιά και άλλες πόλεις

Τις πρωτοβουλίες τους για την άνοδο της οργάνωσης των εργαζομένων και την ενίσχυση της πάλης για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) συνεχίζουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, στο πλαίσιο της μάχης που δίνουν για αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ξεχωριστό σταθμό στο πρόγραμμα δράσης αποτελούν τα συλλαλητήρια που οργανώνονται μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ την Τρίτη 20/3.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια.

Την ίδια μέρα, συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης: Στον Πειραιά, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη. Στην Ελευσίνα, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων. Στα Γιάννενα, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Στην Αλεξανδρούπολη, στις 6.30 μ.μ., μπροστά στο δημαρχείο.

Στη Λάρισα θα γίνει συγκέντρωση στις 21/3, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, ενώ στις 22/3 θα γίνει κινητοποίηση στην Κοζάνη, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Σε μαζική συμμετοχή καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ. «Ο αγώνας και η σκληρή σύγκρουση με τη μεγαλοεργοδοσία και το κράτος της, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων σε κλαδικό, τοπικό, ομοιοεπαγγελματικό και επιχειρησιακό επίπεδο, οι οποίες θα βελτιώνουν τη θέση των εργαζομένων, θα ανακτούν απώλειες και θα ανοίγουν το δρόμο για ουσιαστικές κατακτήσεις, πρέπει να αποτελέσει σήμερα κεντρικό ζήτημα για τους εργαζόμενους», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του.

Απεργία στα Τρόφιμα - Ποτά στις 29/3

Από τη σύσκεψη της Λαϊκής Επιτροπής Αγίου Δημητρίου
Από τη σύσκεψη της Λαϊκής Επιτροπής Αγίου Δημητρίου
Απεργία για τις ΣΣΕ πραγματοποιεί στις 29/3 η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα να κάνουν την απεργία δική τους υπόθεση, τα σωματεία αποφασίζουν πρόγραμμα δράσης για την επιτυχία της. Στόχος τους είναι η απεργία να δώσει ηχηρή απάντηση στους εργοδότες του κλάδου, οι οποίοι βλέπουν τις ΣΣΕ ως εμπόδιο για την κερδοφορία τους και επιδιώκουν να κατοχυρώσουν ως σημείο εκκίνησης των μισθών τα 586 ευρώ μεικτά.

Αποφάσεις για την οργάνωση της επιτυχίας της απεργίας έχουν ήδη πάρει τα κλαδικά σωματεία Αττικής, Εύβοιας - Βοιωτίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Λάρισας και Τρικάλων, καθώς και τα επιχειρησιακά σωματεία σε «ΕΒΓΑ», «Tasty», «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», «Νηρέα» Εύβοιας, «Νηρέα» Θεσπρωτίας, «Τρίκκη», «Σκουλούδη» και «Ζούρα».

Κινητοποίηση στους μεγαλοεργοδότες του Φαρμάκου

Με κινητοποίηση στα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (Αγρινίου 3, Χαλάνδρι) την Πέμπτη 29/3, στις 4.30 μ.μ., θέτει στο προσκήνιο το αίτημα για Συλλογική Σύμβαση η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ).

Η ΟΕΦΣΕΕ διεκδικεί κλαδική ΣΣΕ στη βάση όσων έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι, με αυξήσεις στους μισθούς και ισχύ για όλους τους εργαζόμενους.

«Κανένας μόνος του απέναντι στην εργοδοσία. Οχι στις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Οχι στις Ενώσεις Προσώπων», τονίζει η Ομοσπονδία. Οπως εξηγεί στην ανακοίνωσή της, «η επιδίωξη των εργοδοτών του κλάδου, με μπροστάρη το ΣΦΕΕ, ταυτίζεται με αυτή του συνόλου των εργοδοτών και της κυβέρνησης για συμβάσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους».

Ειδικότερα στον κλάδο του Φαρμάκου - Καλλυντικού, όπου οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης και κερδοφορίας, οι εργαζόμενοι «μετράμε απώλειες στο εισόδημά μας όλα αυτά τα χρόνια, με τις περικοπές κοινωνικών παροχών και τα φοροχαράτσια που μας επιβλήθηκαν από την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική, και τη μη υπογραφή ΣΣΕ», τονίζει η Ομοσπονδία και καλεί τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους, να παλέψουν για βελτίωση των όρων δουλειάς και ζωής τους.

Πρωτοβουλίες από το Συνδικάτο Χρηματοπιστωτικού

Σχέδιο δράσης με αιχμή το αίτημα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, έχει αποφασίσει το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

Το επόμενο διάστημα έχουν αποφασιστεί οι εξής πρωτοβουλίες:

Στη «First Data» το επιχειρησιακό σωματείο, μαζί με το κλαδικό, προχωρά σε στάση εργασίας στις 23/3, με αίτημα την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ.

Στις εισπρακτικές εταιρείες, το κλαδικό Συνδικάτο μαζί με τα σωματεία της «Mellon» και της «First Data» θα προχωρήσουν στις 27/3 σε συγκέντρωση στον ΕΣΕΔΑ (εργοδοτική ένωση των εισπρακτικών εταιρειών), ενώ σκοπεύουν να καταθέσουν σχέδιο κλαδικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν στις εισπρακτικές.

Συνελεύσεις και συσκέψεις

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων, φορέων κι εργαζομένων της περιοχής, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη η σύσκεψη της Λαϊκής Επιτροπής Αγίου Δημητρίου, με θέμα την πάλη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων. Στην εισηγητική της ομιλία, η Μαρία Τσαγκατάκη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, εξήγησε τη σημασία των ΣΣΕ για τους εργαζόμενους. Ακολούθησε συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί σε χώρους δουλειάς, για την τρομοκρατία και τη μείωση των απαιτήσεων, αλλά και τη θετική πείρα κλάδων όπως οι οικοδόμοι, που με τους αγώνες τους αποσπούν κατακτήσεις σε μεγάλους χώρους δουλειάς. Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Τρίτης στην Ομόνοια.

Τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής συνελεύσεις και συσκέψεις:

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Πετρούπολης διοργανώνει σύσκεψη σήμερα, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο (Εθν. Αντίστασης 61).

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Τρικάλων οργανώνει Γενική Συνέλευση το Σάββατο 17/3, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας προχωρά την Κυριακή 18/3, στις 10 π.μ., στην τακτική απολογιστική Γενική Συνέλευσή του.

-- Το Συνδικάτο Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Μεσσηνίας πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Κυριακή 18/3, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

-- Ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 18/3, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 18/3, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής (Χαριλάου 30, Ελευσίνα).

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου οργανώνει Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 22/3, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 22/3, στις 12 μ., στον κινηματογράφο «Ιλιον».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org