Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2018 - αριθ. φύλλου: 12955

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑΣ
Επιχειρηματικοί και στρατιωτικοί σχεδιασμοί προχωράνε παράλληλα

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για Σύρο και Αλεξανδρούπολη επιβεβαιώνει ο Αμερικανός πρέσβης


ΣΕΛ.  3

Επικίνδυνος εφησυχασμός για τις απανωτές προκλήσεις του ΝΑΤΟ

Απόλυτα εκτεθειμένη η κυβέρνηση από τη στάση «Πόντιου Πιλάτου» της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας

  • Το ρόλο του ΝΑΤΟ ως παράγοντα αστάθειας στην περιοχή, ενάντια στα πραγματικά συμφέροντα του λαού, επιβεβαιώνει η δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ, με την οποία καλεί Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν «αποκλειστικά μεταξύ τους» το ζήτημα με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Εβρο.
  • Επικίνδυνη η στάση της κυβέρνησης, που χαρακτηρίζει αναμενόμενη, «καλή» και «ισορροπημένη» (!) τη δήλωση του ΝΑΤΟικού αξιωματούχου. Τακτική ίσων αποστάσεων κράτησε το ΝΑΤΟ και μετά το επεισόδιο στα Ιμια, αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ.
  • ΚΚΕ: Η στάση «Πόντιου Πιλάτου» του ΝΑΤΟ, αυτήν τη φορά για το ζήτημα της σύλληψης και κράτησης στις τουρκικές φυλακές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, εκθέτει απόλυτα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έχει εξελιχθεί στον καλύτερο σημαιοφόρο του ΝΑΤΟ στην περιοχή, αλλά και όλους όσοι συνεχίζουν να αναγορεύουν αυτόν τον επικίνδυνο για τους λαούς και τη χώρα μας οργανισμό σε εγγυητή της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με το δικό τους σχέδιο

Μια μόνιμη αντιλαϊκή σκυτάλη περνάει από χέρι σε χέρι, από τα επιτελεία του κεφαλαίου, στην κυβέρνηση, στους ιμπεριαλιστικούς θεσμούς και τούμπαλιν, καθώς όλοι μαζί, με το «πολεμικό» χρονοδιάγραμμα των 100 ημερών που ανακοινώθηκε στην αρχή της βδομάδας, «τρέχουν» την αντιλαϊκή επέλαση που θα κλείσει τις εκκρεμότητες του τρίτου μνημονίου.

Οι αντιλαϊκές αυτές εκκρεμότητες, από τα 88 προαπαιτούμενα έως τη συζήτηση για τις διευκολύνσεις του κρατικού χρέους και από το «εθνικό» αναπτυξιακό σχέδιο για τις ανάγκες του κεφαλαίου έως τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, δημιουργούν ένα πραγματικό ναρκοπέδιο για τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Το «πακέτο» αποτελείται καταρχήν από τα δεκάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την «κωδικοποίηση» - μονιμοποίηση όλων των αντεργατικών μέτρων που έχουν περάσει τα προηγούμενα χρόνια (διάλυση ΣΣΕ, εκτόξευση ευελιξίας, απελευθέρωση απολύσεων, χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας κ.ο.κ.), την περαιτέρω «μεταρρύθμιση» - τσεκούρι στα κοινωνικά επιδόματα, τη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» με την επιβολή επιπλέον φόρων στη μικρή ακίνητη περιουσία κ.ο.κ.

«Ομοβροντία» αντιλαϊκών μέτρων, δηλαδή, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να βαφτίσει το κρέας ψάρι, λέγοντας ότι στην 4η «αξιολόγηση» δεν προβλέπονται μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, και ενώ παράλληλα «τρέχουν» η επιχείρηση «μείωση των κόκκινων δανείων», οι πλειστηριασμοί σε λαϊκά σπίτια που από 1η Μάη επεκτείνονται και για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο.

Ερχονται να προστεθούν σε όλο το υπόλοιπο νομοθετικό πλέγμα που θωρακίζει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, το τραπεζικό σύστημα, όσο και τις «δημοσιονομικές ισορροπίες» στον κρατικό μηχανισμό για την ενίσχυση του κεφαλαίου στην επόμενη φάση.

Ολα αυτά που θα περιλαμβάνονται δηλαδή και στη λεγόμενη «εθνική αναπτυξιακή στρατηγική» που διαμορφώνει η κυβέρνηση με «πυξίδα» τα θέλω των επιχειρηματικών ομίλων, όσο και συνολικά τους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου στη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή, για την προσέλκυση επενδυτών, την ανάδειξη της χώρας σε κόμβο Ενέργειας και διαμετακόμισης κ.ο.κ.

Στόχοι που κυβέρνηση και «θεσμοί» επαναλαμβάνουν ότι προϋποθέτουν την απαρέγκλιτη συνέχιση του «μεταρρυθμιστικού» οίστρου για τα πολλά επόμενα χρόνια, ανεξάρτητα από εναλλαγές κυβερνήσεων, και οι οποίοι βρίσκονται στον αντίποδα των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων.

Οπως βέβαια καμία προσδοκία δεν μπορεί να έχει ο λαός από τη συζήτηση για τη διευθέτηση του κρατικού χρέους, τον άλλο παράγοντα στην αντιλαϊκή εξίσωση, εκεί όπου βγαίνουν και πάλι τα «μαχαίρια» ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα, με αφορμή την Ελλάδα και επίκεντρο το ποιοι θα φορτωθούν τη χασούρα. Δεδομένο είναι ότι την όποια κατάληξη στο τέτοιο παζάρι θα τη φορτωθεί και πάλι στην καμπούρα του ο λαός.

Ολα αυτά και ενώ οι ανησυχίες για τη σταθερότητα και τη δυναμικότητα της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας ενισχύουν τις πιέσεις για εφαρμογή μια ώρα αρχύτερα των αντιλαϊκών μέτρων, με πρώτη - πρώτη την απαίτηση του ΔΝΤ που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, για εφαρμογή νωρίτερα των συμφωνηθέντων για το τσεκούρι στο αφορολόγητο.

Τα παραπάνω αποκαλύπτουν για μια ακόμα φορά τα κυβερνητικά παραμύθια περί «τέλους των θυσιών» μετά το καλοκαίρι, που μάλιστα τις μέρες αυτές διανθίζονται και με διάφορες «ιστορίες για αγρίους», όπως το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού, την ώρα που το αντεργατικό πλαίσιο θα ζει και θα βασιλεύει, η ελαστική εργασία, η δουλειά χωρίς δικαιώματα σπάνε κόκαλα.

Κυρίως, όμως, αποκαλύπτουν ότι ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από το σχέδιο του κεφαλαίου. Με τους ίδιους γρήγορους ρυθμούς πρέπει να καταστρώσει το δικό του σχέδιο δράσης: Με αιχμή τη διεκδίκηση για τις Συλλογικές Συμβάσεις, προετοιμάζοντας την απεργιακή μάχη σε μια σειρά κλάδους, όπως τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε Αθήνα και Πειραιά την ερχόμενη Τρίτη, να ανοίξει η συζήτηση για την ανάκτηση των απωλειών, τη διεκδίκηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, την κυβέρνηση, τα σχέδιά τους.


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΓΙΑ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΣΕ
Καθολική συμμετοχή σε μεγάλα εργοτάξια και γιαπιά

Πανελλαδική απεργία με ποσοστά συμμετοχής που άγγιξαν το 100% πραγματοποίησαν χτες οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα, με απόφαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.


ΣΕΛ.  13


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Αύριο η πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση

ΣΕΛ.  16
Ν/Α ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Συνολική διευθέτηση» για την Ενέργεια προωθούν οι ΗΠΑ

ΣΕΛ.  4
ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα οργάνωσης και δράσης για τα Ναυπηγεία

ΣΕΛ.  7
ΠΡΕΒΕΖΑ
Σε δίκη στελέχη του ΚΚΕ με το «ιδιώνυμο» για τους πλειστηριασμούς

ΣΕΛ.  6
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Συλλαλητήριο στις 28/3 στη Θεσσαλονίκη για την κυβερνητική «αναπτυξιακή» φιέστα

ΣΕΛ.  9

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ