Παρασκευή 16 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φιτίλι...

Κάτι που προβλήθηκε αρχικά ως «παιχνίδι κατασκόπων» ανάμεσα στη Μ. Βρετανία και τη Ρωσία, τείνει να πάρει διαστάσεις πολεμικής απειλής, με την εμπλοκή μάλιστα του ΝΑΤΟ! Ο λόγος για την επίθεση που δέχτηκαν ένας διπλός πράκτορας και η κόρη του στη Μ. Βρετανία, για την οποία η κυβέρνηση Μέι κατηγορεί τη Ρωσία, εκτοξεύοντας απειλές και τελεσίγραφα. Η κατηγορία που αποδίδει στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, είναι ότι εκτέλεσαν επιχείρηση με ισχυρό νευροτοξικό παρασκεύασμα σε βρετανικό έδαφος. Μάλιστα, ύστερα από διορία που απέρριψε η Ρωσία, η κυβέρνηση Μέι επέβαλε καταρχήν διπλωματικές κυρώσεις και τώρα αναμένονται τα αντίποινα. Η κλιμάκωση όμως έρχεται με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, καθώς τις επόμενες μέρες αναμένεται να συναντηθούν ο γγ του ΝΑΤΟ με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, για να συζητήσουν το θέμα.

... αναμμένο

Με αφορμή αυτήν τη συνάντηση, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «η Ρωσία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη Δύση» και ότι «η Βρετανία μπορεί να υπολογίζει στη ΝΑΤΟική αλληλεγγύη», αλλά «δεν έχει ζητηθεί από το Λονδίνο η ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας». Πρόκειται για το γνωστό «άρθρο 5» του ΝΑΤΟ, που ενεργοποιείται όταν ένα κράτος - μέλος της συμμαχίας δέχεται πολεμική απειλή από μια τρίτη χώρα. Χτες, μάλιστα, υπήρξε και κοινή ανακοίνωση ενάντια στη Ρωσία από ΗΠΑ - Βρετανία - Γαλλία. Αν τώρα τοποθετήσει κανείς το συγκεκριμένο γεγονός στη «μεγάλη εικόνα» των ανταγωνισμών που φουντώνουν ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και στο εσωτερικό τους (βλέπε Brexit), αντιλαμβάνεται πόσο εύκολο είναι μέσα σ' αυτό το τεταμένο κλίμα να ανάψει το φιτίλι και «γαία πυρί μειχθήτω»...

Ψευτο-δίπολα

«Οργανώνουμε στην Αθήνα το Προοδευτικό Φόρουμ, φέρνοντας στην Ελλάδα ευρωβουλευτές, βουλευτές και εκπροσώπους δεξαμενών σκέψης των τριών προοδευτικών πολιτικών οικογενειών της Ευρώπης (Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι). Στόχος μας να εντείνουμε το διάλογο για τη συγκρότηση ενός ενωτικού προοδευτικού πόλου στην Ευρώπη, που θα αλλάξει τους συσχετισμούς δύναμης, βάζοντας φρένο τόσο στο νεοφιλελεύθερο αυταρχισμό, όσο και στην εφιαλτική ανάδυση εθνικιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων, που παρατηρείται σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες». Αυτά αναφέρονται σε «non paper» του ΣΥΡΙΖΑ για τη διήμερη εκδήλωση με τίτλο «Ενώνοντας δυνάμεις για μια άλλη Ευρώπη», που γίνεται στην Αθήνα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μάζωξη τμήματος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, που προσπαθεί απεγνωσμένα να οριοθετηθεί απέναντι στη «δεξιά», αλλά και στις δυνάμεις του αστικού ευρωσκεπτικισμού. Ολα αυτά αναπαράγοντας κάλπικα δίπολα, όπως το «πρόοδος - συντήρηση», που το έχει δοκιμάσει ο λαός και στη χώρα μας, βλέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική που κληρονόμησε από τη ΝΔ και τη ΝΔ να διαμαρτύρεται επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ τής πήρε την μπουκιά από το στόμα...

Οδηγός

«Εχουμε θεσμοθετήσει τρεις νέους θεσμούς που νομίζουμε ότι σ' ένα βάθος τριετίας θα αρχίσουν να κανονικοποιούν το χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης», δήλωνε από το βήμα του συνεδρίου του «Economist» στις 9 Μάρτη ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου. Και ακολούθησε η αναφορά του στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και Ανθρώπινου Δυναμικού, όπου «συνυπάρχουν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών δομών, αλλά και εκπρόσωποι των παραγωγικών δομών», τα Ακαδημαϊκά Περιφερειακά Συμβούλια, «ώστε να δούμε με ποιον τρόπο αυτοί οι θεσμοί - τα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα - μπορούν να συμβάλουν στις τοπικές αναπτυξιακές ανάγκες και προοπτικές» και στα διετή προγράμματα σπουδών μέσα στα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, τα οποία «θα μπορούν να ιδρύσουν τα διάφορα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τοπικούς φορείς», όπως είχε πει. Η «κανονικοποίηση», λοιπόν, της υποχρηματοδοτημένης, γεμάτης ελλείψεις, όλο και πιο ταξικής Ανώτατης Εκπαίδευσης, περνά μέσα από μέτρα που φέρνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις επιχειρήσεις ακόμα πιο κοντά ή και μέσα στα πανεπιστήμια, αναθέτοντάς τους αναβαθμισμένο ρόλο. Που προωθούν την ακόμα στενότερη σύνδεση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, των σπουδών, της Ερευνας, του μέλλοντος των αποφοίτων της με τους σχεδιασμούς και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Αλλωστε, ούτε η σημερινή, ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκρυψαν ποτέ ότι αυτός είναι ο «οδηγός» για τις αναδιαρθρώσεις που γίνονται στην Ανώτατη Εκπαίδευση...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1789 Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Γκέοργκ Zίμον Ομ, που διαμόρφωσε τη θεωρία των ηλεκτρικών ρευμάτων. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής αντίστασης.

1888 Γεννιέται ο λογοτέχνης Κοσμάς Πολίτης (πραγματικό όνομα Παρασκευάς Ταβελούδης). Εμφανίστηκε στα Γράμματα σε ηλικία 42 ετών με το μυθιστόρημα «Λεμονοδάσος». Το 1938 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για την «Eroica». Εγινε μέλος του ΚΚΕ το 1944, ενώ υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος της ΕΔΑ και υποψήφιος βουλευτής της το 1951. Το 1960 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για την «Κορομηλιά», το 1961 εξελέγη επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, ενώ το 1964 πήρε το Α' Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το μυθιστόρημα «Στου Χατζηφράγκου». Την περίοδο της Χούντας συνελήφθη, αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος. «Εφυγε» στις 23 Φλεβάρη 1974.

1920 Οι δυνάμεις της Αντάντ αποβιβάζουν δυνάμεις στην Κωνσταντινούπολη, διαλύουν την τουρκική Βουλή και συλλαμβάνουν την πλειοψηφία των βουλευτών, οπαδών του Κεμάλ.

1921 Υπογράφεται το Σύμφωνο Φιλίας και Αδελφότητας μεταξύ της Σοβιετικής Ρωσίας και της Τουρκίας.

1926 Ο Ρόμπερτ Γκόνταρντ εκτοξεύει με επιτυχία τον πρώτο πύραυλο με υγρά καύσιμα. Η πτήση διήρκεσε μόλις δυόμισι δευτερόλεπτα, η απόσταση που διήνυσε ήταν 55 μέτρα, ενώ το μέγιστο ύψος της τροχιάς του 12,4 μέτρα.

1931 Οι αρτεργάτες της Αθήνας κατεβαίνουν σε απεργία. Η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου αντιδρά επιστρατεύοντας τους απεργούς.

1935 Ο Χίτλερ καταργεί μονομερώς τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και προχωρά στην ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας.

1964 Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ αποβιβάζονται στην Κύπρο, μετά τις διακοινοτικές ταραχές του Δεκέμβρη και τη δημιουργία της Πράσινης Γραμμής στη Λευκωσία.

1967 Εκδίδεται η απόφαση του Στρατοδικείου για την υπόθεση της οργάνωσης «ΑΣΠΙΔΑ» («Αξιωματικοί Σώσατε Πατρίδα - Ιδέας - Δημοκρατία - Αξιοκρατία»). Η οργάνωση αυτή είχε τις ρίζες της στην περίοδο 1958 - 1960. Η ύπαρξη και δράση της χρησιμοποιήθηκε στις πολιτικές και στρατιωτικές ίντριγκες των αστικών κομμάτων της περιόδου 1963 - 1967, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Η δίκη του «ΑΣΠΙΔΑ» άρχισε το Νοέμβρη του 1966. Το σκέλος της με κατηγορούμενους πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν έγινε ποτέ. Από τους κατηγορούμενους οι 15 καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, ενώ 13 απαλλάχθηκαν. Την υπόθεση της οργάνωσης «ΑΣΠΙΔΑ» καλύπτει ακόμη σκοτάδι σε στοιχεία και πηγές, ενώ συχνά συνοδεύεται από μυθιστορίες.

1968 Πόλεμος Βιετνάμ: Μονάδα Αμερικανών στρατιωτών, υπό τις διαταγές του υπολοχαγού Γουίλιαμ Κάλεϊ, εισβάλλει χωρίς αντίσταση στο χωριό Μάι Λάι. Σε ολόκληρη την περιοχή, οι Αμερικανοί ακολουθούν την τακτική της «καμένης γης», ώστε να μην παρέχεται καμιά βοήθεια στους κομμουνιστές αντάρτες Βιετκόνγκ. Μόλις ο υπολοχαγός Κάλεϊ δίνει τη διαταγή, αρχίζει η σφαγή. Οι Αμερικανοί στρατιώτες γαζώνουν με αυτόματα και χειροβομβίδες τους ανυπεράσπιστους ανθρώπους. Εξοντώνονται έτσι 507 άνθρωποι - ανάμεσά τους 173 παιδιά, 76 μωρά και 60 γέροι.

1968 Δίνεται στη δημοσιότητα το «Σχέδιο Συντάγματος» της Χούντας. Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος στις 27/3, το καταδικάζει.

1973 Πάνω από 500 φοιτητές της Πάτρας καταλαμβάνουν τη λέσχη του πανεπιστημίου και διαδηλώνουν κατά της Χούντας. Η Ασφάλεια σπάει με τσεκούρια τις πόρτες και συλλαμβάνει 30 φοιτητές.

1978 Οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες» ανακοινώνουν την απαγωγή του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Αλντο Μόρο. Οι απαγωγείς απειλούν ότι θα εκτελέσουν τον Μόρο αν δεν απελευθερωθούν όσα μέλη της οργάνωσης είχαν συλληφθεί.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ