Παρασκευή 16 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Κάλεσμα για αγωνιστική απάντηση στη νέα «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης

Οργανώνουν συγκέντρωση την Τετάρτη 28/3, στις 6 μ.μ., στην πλ. Δημοκρατίας (Βαρδάρης)

Από την απεργιακή συγκέντρωση στις 14/12 στη Θεσσαλονίκη
Από την απεργιακή συγκέντρωση στις 14/12 στη Θεσσαλονίκη
Αγωνιστική απάντηση στην περιφερειακή «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης για την Κεντρική Μακεδονία, που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 28 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη, οργανώνουν ταξικά συνδικάτα της περιοχής.

Συγκεκριμένα, προγραμματίζουν συγκέντρωση την Τετάρτη 28/3, στις 6 μ.μ., στην πλ. Δημοκρατίας (Βαρδάρης), από όπου θα ξεκινήσει πορεία προς το χώρο πραγματοποίησης του περιφερειακού συνεδρίου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί την ίδια μέρα, με την ομιλία του πρωθυπουργού.

Με ανακοίνωσή τους, τα σωματεία καλούν τους εργατοϋπαλλήλους, τους ανέργους, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, αγρότες, γυναίκες, νέους και νέες, να επιλέξουν το δρόμο του αγώνα και της αντεπίθεσης, κόντρα στην «ανάπτυξη» που τσακίζει τη ζωή τους. Να βάλουν στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις τους για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Να στοχεύσουν τον πραγματικό υπεύθυνο, που είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης, των κρίσεων, των πολέμων, της φτώχειας, της ανεργίας, της προσφυγιάς.

Τα σωματεία υπογραμμίζουν ότι η κυβερνητική φιέστα στήνεται ανάμεσα στην πρόσφατη ψήφιση των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων της 3ης «αξιολόγησης» και την τρέχουσα συζήτηση για την 4η «αξιολόγηση». Στήνεται σε μια περίοδο που η περιοχή μυρίζει μπαρούτι, με την κυβέρνηση να διεκδικεί ρόλο σημαιοφόρου στα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Την «ανάπτυξή» τους τη βιώνουμε στο πετσί μας

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή τους, τα σωματεία επισημαίνουν τα εξής:

«Κανείς εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος, νέος και νέα να μην ξεγελαστεί. Ολοι έχουμε πείρα πώς πληρώσαμε τα προηγούμενα χρόνια την κρίση τους, τώρα μας καλούν να πληρώσουμε και την ανάπτυξή τους.

Με τους χιλιάδες εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι για μήνες σε εργοστάσια, στην Ιδιωτική Υγεία (ιματισμός, "Express Service", "Euromedica") κ.α.

Την έζησαν - μέχρι τέλους - οι δεκάδες νεκροί από το περασμένο καλοκαίρι στα εργοδοτικά κάτεργα και εξακολουθούν να την ζουν χωρίς επίδομα οι χιλιάδες άνεργοι στην περιοχή μας, οι συνταξιούχοι που κάθε μέρα είναι στον αυτόματο "κόφτη".

Τη βιώνουν στο πετσί τους οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο, που πλέον δεν έχουν δικαίωμα για ξεκούραση ούτε τις Κυριακές, οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, που δεν τους επιτρέπεται ούτε μια μέρα άδεια, οι σχεδόν για 2 χρόνια απλήρωτοι εργαζόμενοι.

Τη βιώνουν με ανασφάλεια οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ και τη Βιομηχανία Ζάχαρης ενόψει κλεισίματος ή ιδιωτικοποίησης, οι εργαζόμενοι σε ολόκληρους κλάδους που οι επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν στο διεθνή ανταγωνισμό.

Τη βιώνουν οι εργαζόμενοι σε κερδοφόρες επιχειρήσεις σήμερα (όπως η ΣΙΔΕΝΟΡ, ο ΟΤΕ κ.ά.), όπου η εργοδοσία αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για ανάκτηση ακόμη και μέρους των απωλειών των εργαζομένων, παρά την κάθετη αύξηση των κερδών τους.

"Ανάπτυξη" ζουν αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές, "μπλοκάκια" της ΕΥΑΘ, που βρέθηκαν στο δρόμο.

Είναι η ανακύκλωση των ανέργων με τα κοινωφελή προγράμματα, με τους χιλιάδες συμβασιούχους που σε λίγες μέρες πετιούνται στο δρόμο από τους ΟΤΑ.

Την "ανάπτυξη" της ιδιωτικοποίησης του Αερολιμένα "Μακεδονία" δοκίμασαν δεκάδες αυτοαπασχολούμενοι γύρω από το αεροδρόμιο που ξεκληρίστηκαν, αλλά και οι εργαζόμενοι στα εργολαβικά κάτεργα καθαριότητας και φύλαξης που δουλεύουν χωρίς ωράρια, χωρίς ανάπαυση, κάτω από απόλυτη τρομοκρατία.

Τη βλέπουν να έρχεται κατά πάνω τους οι εργαζόμενοι στο ιδιωτικοποιημένο λιμάνι, με νέες συμβάσεις εργασίας που ανοίγουν το δρόμο σε εργολάβους, αυξάνουν το χρόνο εργασίας, μειώνουν τις αμοιβές στην υπερεργασία και τα εξαιρέσιμα.

Δεν πρόλαβαν ούτε καν να την πάρουν χαμπάρι οι εργαζόμενοι στην κερδοφόρα επιχείρηση - τυπογραφείο ΜΟΝΤΙ που έμειναν στο δρόμο χωρίς δουλειά, γιατί η "ανάπτυξη" πήρε το εργοστάσιο και το πήγε στη Σερβία.

Την "ανάπτυξη" του ΣΥΡΙΖΑ απολαμβάνουν εκατοντάδες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στα σχολεία (καθαριότητα, φύλαξη, νοσηλευτές) με μισθούς πείνας και δουλειά έως το σακάτεμα.

Τα συμφέροντά μας δεν μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι με τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Στα τραπέζια συζήτησης και σφαγιασμού και άλλων δικαιωμάτων μας θα έχουν μπόλικους πρόθυμους συνομιλητές: Την περιφερειακή διοίκηση, δημοτικές διοικήσεις, ανθρώπους τους στο εργατικό και αγροτικό κίνημα και πάνω απ' όλα έχουν τον ΣΒΒΕ και τους ανθρώπους τους στα επιμελητήρια.

Ολοι αυτοί έχουν μια σημαία, έχουν ένα θεό: Πώς θα αξιοποιήσουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής μας, το λιμάνι, το αεροδρόμιο, τις αποθήκες και τους οδικούς κόμβους, για περισσότερα κέρδη. Πώς θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων (αυτό εννοούν όταν λένε καινοτομία και εξωστρέφεια), τις μεγάλες δυνατότητες που έχουμε στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Τα συμφέροντά μας δεν μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου και των κομμάτων τους. Μπορούμε να βάλουμε φρένο στην πολιτική τους, στα καταστροφικά για τις ζωές μας σχέδιά τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο εργαζόμενος λαός χάλασε τη φιέστα της κυβέρνησης(29/3/2018)
Κλείνει το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη πετώντας 50 εργαζόμενους στην ανεργία(21/12/2017)
Περιοδεία στη μειονότητα(1/3/2014)
Οι οικοδόμοι στο πλευρό των Τούρκων εργατών(6/6/2013)
Ο τουρισμός στον καπιταλισμό έχει και χρώμα και στόχευση(31/5/2013)
ΠΕΤΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ 135 εργαζόμενους(30/8/2005)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org