Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ
Σε ισχύ παραμένουν οι άθλιες προβλέψεις του νόμου - λαιμητόμου

Σε ισχύ παραμένει η βασική ανατροπή που επήλθε με τον νόμο 4387/2016 για τις συντάξεις χηρείας, καθώς η τροπολογία που κατέθεσε χτες στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, δεν αλλάζει το νέο επώδυνο καθεστώς. Με το άρθρο 12 του νόμου - λαιμητόμου, για να συνεχίσει ο/η δικαιούχος σύνταξης χηρείας να λαμβάνει σύνταξη και μετά την πάροδο της τριετίας, θα πρέπει κατά το χρόνο της απώλειας του/της συνταξιούχου να έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του. Ετσι, χιλιάδες οικογένειες στην περίπτωση που δεν πληρούν αυτήν την επαίσχυντη προϋπόθεση κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα.

Η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο περιορίζεται μόνο στον επανακαθορισμό του ελάχιστου ύψους των συντάξεων χηρείας και αυτό μόνο κάτω από την κατακραυγή που προκλήθηκε, αφού με το νέο σύστημα υπολογισμού των νέων συντάξεων, οι οποίες μειώθηκαν δραστικά, οι συντάξεις χηρείας που αποδίδονται μετά τον Μάη του 2016 κατρακύλησαν κάτω από τα 200 ευρώ! Σύμφωνα με τη νέα τροπολογία, ως ελάχιστο ποσό σύνταξης χηρείας καθορίζονται τα 384 ευρώ μεικτά, υπό την προϋπόθεση ο θανών να είχε συμπληρώσει 20 χρόνια ασφάλισης. Το ποσό αυτό μειώνεται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών, με κατώτατο όριο τα 360 ευρώ μεικτά. Χαρακτηριστικό του περιορισμένου χαρακτήρα που έχει η τροπολογία πάνω στις τεράστιες απώλειες που επέβαλε ο ν. 4387 και στις συντάξεις χηρείας, είναι το γεγονός ότι η δαπάνη για τον ΕΦΚΑ είναι μόλις 20 εκατομμύρια ευρώ, όταν μόνο στην πρώτη τετραετία (2016 - 2019), οι απώλειες των νέων δικαιούχων συντάξεων χηρείας θα ανέλθουν στο ποσό των 369 εκατ. ευρώ!

Με άλλη τροπολογία προβλέπεται η χορήγηση προσωρινής σύνταξης να ανέρχεται στο 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις διατάξεις του ν. 4387/2016, αλλά αφορά μόνο όσους θα υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης της σύνταξής τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ