Κυριακή 21 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διπλά επώδυνο για τις αγρότισσες κάθε βάρβαρο μέτρο

Ανακοίνωση της ΟΓΕ, με αφορμή τις μειώσεις στις αγροτικές συντάξεις

Η ΟΓΕ καλεί τις αγρότισσες σε πάλη για τις ανάγκες τους

Eurokinissi

Η ΟΓΕ καλεί τις αγρότισσες σε πάλη για τις ανάγκες τους
Τη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αγρότισσες επισημαίνει η ΟΓΕ, με αφορμή τις νέες μειώσεις στις αγροτικές συντάξεις. Η ανακοίνωσή της έχει ως εξής:

«Η αντιδραστική και αντιλαϊκή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα και την ΕΕ, σχεδιάζει τη μείωση στην πιο ισχνή - φιλοδώρημα κυριολεκτικά - σύνταξη που υπάρχει, την αγροτική, των 360 ευρώ το μήνα.

Προωθείται η μείωση κατά 30 ευρώ της κατώτατης αγροτικής σύνταξης των 360 ευρώ και, ταυτόχρονα, καταργούνται η 13η και η 14η αγροτική σύνταξη.

Αν επιτρέψουμε να συμβεί αυτό τότε η συνολική μείωση ξεπερνάει το 21% και η συνολική χρονιάτικη απώλεια ανέρχεται στα 1.080 ευρώ!

Με αυτήν τη δραστική περικοπή, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ δε θα μπορούν, πλέον, να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες επιβίωσης, σε φαΐ, φάρμακο και ιατρικές εξετάσεις.

Οι γυναίκες αγρότισσες θα πληγούν με ιδιαίτερο τρόπο από τη νέα αυτή βαρβαρότητα. Βιώνουν και αυτές στο "πετσί τους" μαζί με τους αγρότες την αντιαγροτική πολιτική, βιώνουν την ερήμωση των χωριών τους. Ομως, στο δικό τους "πετσί" κάθε αντιαγροτικό μέτρο γίνεται πιο επώδυνο. Κι αυτό γιατί:

Το 90% απ' αυτές ανήκουν στην φτωχομεσαία αγροτιά κι έχουν βοηθητικό ρόλο στην αγροτική παραγωγή. Η ΚΑΠ που ξεκληρίζει βίαια τα φτωχά στρώματα των αγροτών είναι για άνδρες και γυναίκες καταστροφική, αλλά για τις αγρότισσες είναι εντονότερη, εξαιτίας ακριβώς του βοηθητικού ρόλου τους.

Η απειλή του αφανισμού τους δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα διάφορα "παυσίπονα", όπως του αγροτοτουρισμού, που σπρώχνουν τις ξεκληρισμένες αγρότισσες σ' αυτές τις πολιτικές. Δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ψευτοπακέτα αποζημιώσεων, ούτε με προτάσεις για διαχειριστικές αλλαγές στη νέα ΚΑΠ, από τους διάφορους επίδοξους αριστερούς "σωτήρες".

Ερχονται τώρα με το κόψιμο κι αυτού του επιδόματος ουσιαστικά ελεημοσύνης που την ονόμαζαν αγροτική σύνταξη να την εξαθλιώσουν κυριολεκτικά. Μια σύνταξη που την παίρνει στα 65 χρόνια της, αν και το αγροτικό επάγγελμα θεωρείται από τα πιο βαριά και ανθυγιεινά, ιδιαίτερα για τις γυναίκες αγρότισσες, εξαιτίας του αναπαραγωγικού τους ρόλου. Να σημειωθεί ακόμα ότι η θέση των αγροτισσών επιδεινώνεται από την έλλειψη βασικών κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών που γίνεται πιο έντονη, εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης (έλλειψη βρεφονηπιακών σταθμών, κλείσιμο σχολείων, φροντίδα ηλικιωμένων, ελλείψεις στην υγεία και την πρόνοια). Στη συζήτηση του υπουργού Υγείας και τρόικας συζητήθηκε ο διπλασιασμός των εισφορών Υγείας της κατώτερης κλάσης των αγροτών από 12% σε 24%.

Η ΟΓΕ καλεί τις αγρότισσες που ανήκουν στη φτωχομεσαία αγροτιά μαζί με τους αγρότες μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους, τους Συλλόγους Γυναικών της ΟΓΕ, με πρωτοπόρα την Παναγροτική Αγροτική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, τους άνεργους και τους άλλους συνταξιούχους, ν' αντιδράσουν αγωνιστικά, άμεσα, μαζικά και δυναμικά, στο περαιτέρω πετσόκομμα του πενιχρού εισοδήματός τους, απαιτώντας μαζί και τα ιδιαίτερα αγροτικά αιτήματα:

  • Καμιά μείωση στις αγροτικές συντάξεις, αλλά αύξησή τους.
  • Να διπλασιαστούν οι συντάξεις του ΟΓΑ, να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και τις αγρότισσες και οι πολύτεκνες αγρότισσες να έχουν τα ίδια δικαιώματα που ισχύουν στις άλλες κατηγορίες πολυτέκνων.
  • Να καταργηθούν όλες οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν στις εισφορές του ΟΓΑ και του ΕΛΓΑ και να μπει φρένο στις νέες που ετοιμάζονται.
  • Να μην πληρώνουν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ το "χαράτσι" της ΔΕΗ για τ' ακίνητα και όλα τα άλλα "χαράτσια".
  • Δημόσια Δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Φάρμακα».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ