Πέμπτη 15 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ
Αντιδρά στην «αποψίλωση» της Επιθεώρησης Εργασίας

Να μην μετακινηθεί ο μοναδικός επιθεωρητής Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας από τη Σάμο στον Πειραιά ζητά με παρέμβασή του προς το υπουργείο Εργασίας και τους αρμόδιους φορείς το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

Οπως σημειώνει, επικαλούμενο σχετικές πληροφορίες, ο μοναδικός επιθεωρητής καλείται να επανέλθει στον Πειραιά, τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη για «πλήρες άνοιγμα γραφείου στη Σάμο και στελέχωσή του», καθώς σήμερα, «σε όλο το Βόρειο Αιγαίο (Σάμο, Ικαρία, Φούρνους, Λέσβο, Χίο, Λήμνο, Αγιο Ευστράτιο, Ψαρά και Οινούσσες), δηλαδή για 9 νησιά, υπάρχει ένα Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας, με έδρα τη Χίο, όπου υπάρχουν τρεις εργαζόμενοι. Μεικτή Επιτροπή Ελέγχου δεν υπάρχει στη Σάμο, ενώ για όλο το Βόρειο Αιγαίο λειτουργεί μόνο στη Χίο».

Σημειώνοντας τη σημασία της λειτουργίας μιας τέτοιας υπηρεσίας στο νησί, τονίζει πως «δεν υπάρχει εργασιακός κλάδος που να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας και με την εντατικοποίηση της δουλειάς (ξενοδοχεία, οικοδομές, εμπόριο, μεταφορές, ΔΕΗ κ.α.), με καταγεγραμμένες πολλές περιπτώσεις εργαζομένων που δεινοπαθούν σε αυτούς τους κλάδους, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουμε εργατικά "ατυχήματα", ακόμη και θανατηφόρα».

«Η μόνιμη παρουσία του επιθεωρητή Ασφάλειας, με τη λειτουργία του γραφείου στη Σάμο, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικατασταθεί με κάποιους περιοδικούς ελέγχους από τη Χίο ή τον Πειραιά, και με δεδομένες τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τα αραιά ακτοπλοϊκά δρομολόγια κ.α.», καταλήγει το Εργατικό Κέντρο και απαιτεί: Να μη γίνει η μετάθεση του υπαλλήλου. Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του γραφείου με την άμεση και πλήρη στελέχωση της Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης, με προσλήψεις προσωπικού, βάσει των αναγκών των εργαζομένων. Να γίνονται πιο τακτικοί και ουσιαστικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org