Πέμπτη 15 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΝΑΤΟ και ξερό ψωμί

«Η απόφαση του Προέδρου Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου είναι μια προαναγγελθείσα πολύ σωστή κίνηση για τις ΗΠΑ και τους πολίτες. Δίνει προτεραιότητα στις αμερικανικές βιομηχανίες (...) Οσο για την αγανάκτηση των ευρωπαϊκών κρατών για τη μη εξαίρεσή τους από το καθεστώς δασμών, ας θυμηθούν σχεδόν όλοι τις δηλώσεις τους εναντίον του Τραμπ, όπως και το γεγονός ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η Ελλάδα, καμία χώρα της Ενωσης δεν πληροί την προϋπόθεση του 2% των αμυντικών δαπανών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ». Τα παραπάνω σαλιαρίσματα για τον Τραμπ και την πολιτική των ΗΠΑ προέρχονται από τοποθέτηση του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, Λάμπρου Φουντούλη. Επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, ότι η στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης για βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, που υπηρετεί τα «οράματα» και τα συμφέροντά της στην περιοχή, δεν χωράει «παραφωνίες» ούτε «αποχρώσεις», από κανένα αστικό κόμμα. Γι' αυτό τα τσιράκια του κεφαλαίου βγαίνουν σαν τα κοκόρια ένα βήμα μπροστά και, εκτός από τους ύμνους για τις ΗΠΑ και τον Τραμπ, φτάνουν να «μαλώνουν» την ΕΕ που δεν τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις απέναντι στους Αμερικανούς συμμάχους της! ΝΑΤΟ και ξερό ψωμί φωνάζει η πατριδοκάπηλη, φασιστική Χρυσή Αυγή, την ίδια μέρα που ο γγ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας «ένιπτε τας χείρας του» για τους δύο Ελληνες αξιωματικούς που κρατούνται από την Τουρκία, όπως έκανε και μετά από το επεισόδιο με τα τουρκικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ.

Καθρέφτης

«Είναι εθνικής σημασίας πολιτικό έγκλημα, για όσους νοιάζονται πραγματικά για το λαό, να θέτουν ως πρώτο πολιτικό στόχο την ανατροπή της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα και την ΕΕ». Η παραπάνω «έμπνευση», που απευθύνεται κυρίως προς το ΚΚΕ, ανήκει σε γνωστό αρθρογράφο της «Αυγής», ο οποίος σε προηγούμενο πόνημα επιχειρηματολογούσε υπέρ της εξίσωσης φασισμού - κομμουνισμού και ξεστόμιζε χυδαίες συκοφαντίες για «ανοχή» του ΚΚΕ προς τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τώρα κάνει ένα βήμα παραπέρα, χαρακτηρίζοντας «έγκλημα» και μάλιστα «εθνικό» την ανάγκη να συγκρουστεί ο λαός με τους επικίνδυνους σχεδιασμούς και τη στρατηγική του κεφαλαίου, που υπηρετεί επάξια η σημερινή κυβέρνηση, με τον «αριστερό» μανδύα, παίρνοντας τη «σκυτάλη» από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Πέραν όλων των άλλων, η λογική της «Αυγής» είναι ότι οι εξελίξεις στην περιοχή απαιτούν ισχυρές συμμαχίες και σταθερότητα, που μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγγυηθεί. Και ότι είναι «έγκλημα» να τον αμφισβητεί κανείς, όταν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή οξύνεται. Δηλαδή, «εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι»! Πάει πολύ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετέχει με τα μπούνια στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς, για το συμφέρον της αστικής τάξης, που «ξεπλένει» τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που βρίσκει «διαβολικά καλό» τον Τραμπ, να κατηγορεί το ΚΚΕ ότι «εγκληματεί», επειδή δεν στηρίζει τα βρώμικα σχέδιά τους και καλεί το λαό να τα αντιπαλέψει και να οργανώσει την αντεπίθεση. Σε τελική ανάλυση, αν ψάχνουν για «εγκληματίες» σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, ας κοιταχτούν στον καθρέφτη...

Μπαγαποντιές

Με μπαγαποντιές προσπάθησε χτες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης να καταλογίσει στο ΚΚΕ ότι τα παραπέμπει όλα στο σοσιαλισμό, «απαντώντας» στην κριτική του Κόμματος ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί προσδοκίες για βελτίωση της ζωής του λαού αν ανακάμψουν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου. Ο υπουργός αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» και είπε: «Καλείτε τον κόσμο να κάνει διαδηλώσεις για τη διεκδίκηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτό τι είναι; Εξανθρωπισμός (του καπιταλισμού); Πείτε το όπως θέλετε. Για εμάς είναι αγώνας για τη βελτίωση των συνθηκών των εργαζομένων, για να υπάρξουν "όπλα" στα χέρια των αδυνάτων να αγωνιστούν. Και αυτός ο αγώνας γίνεται και από τα κάτω, γίνεται και από το επίπεδο της κυβέρνησης, γίνεται και στην Ευρώπη από τις δυνάμεις που επίσης κινούνται σε προοδευτική κατεύθυνση και γίνεται σε όλο τον κόσμο». Αφού λοιπόν ο υπουργός και η κυβέρνηση συμπάσχουν τόσο με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, ας ξεκινήσουν από τα «απλά» που ζητάει το ΚΚΕ: Ας φέρουν κι ας ψηφίσουν στη Βουλή την πρόταση νόμου όπου περιέχονται οι βασικές διεκδικήσεις των συνδικάτων για τις Συλλογικές Συμβάσεις, όπως αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις Συλλογικές Συμβάσεις κ.ά. Και μόνο το γεγονός ότι την έχουν καταχωνιάσει εκεί που δεν την βλέπει ανθρώπου μάτι, αποδεικνύει πολλά για τις σοφιστείες που σκαρφίζονται ο Δραγασάκης και άλλοι για να απαντήσουν στην κριτική του ΚΚΕ.

Φύκια

«Αυτός ο θεσμός φέρνει περιεχόμενο στην έννοια της ΠΦΥ. Αλλάζει τη φιλοσοφία του ΕΣΥ (...) Είναι μια ευκαιρία αναστροφής της ιατρικής μετανάστευσης», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κυβερνητικό προπαγανδιστικό σποτ για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), μία από τις οποίες εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο Περιστέρι. Και όπως παντού, έτσι και στο Περιστέρι των 140.000 κατοίκων, η ΤΟΜΥ θα έχει έναν οικογενειακό γιατρό και έναν παιδίατρο, οι οποίοι θα ανακυκλώνονται ανά δύο χρόνια, όσο διαρκούν οι συμβάσεις τους, χωρίς την ύπαρξη άλλων ειδικοτήτων, και θα απευθύνονται μόλις στο 30% του πληθυσμού, με μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και εξοπλισμό. Ολα αυτά η κυβέρνηση τα βαφτίζει «προτεραιότητα στην πρόληψη και τη θεραπεία», μοιράζοντας «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1884 Γεννιέται ο ποιητής Αγγελος Σικελιανός.

1917 Τρεις μέρες μετά το ξέσπασμα της Φεβρουαριανής Επανάστασης στη Ρωσία, μενσεβίκοι και εσέροι παραδίδουν ουσιαστικά την εξουσία στα χέρια της αστικής τάξης. Ακολούθως, συγκροτείται προσωρινή (αστική) κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον πρίγκιπα Γ. Ε. Λβοφ. Οι μπολσεβίκοι διαμαρτυρήθηκαν για τη μεταβίβαση αυτή της εξουσίας στην αστική τάξη. Ο σχηματισμός της Προσωρινής Κυβέρνησης, δίπλα στο Σοβιέτ των αντιπροσώπων των εργατών και στρατιωτών, σήμαινε πως στη Ρωσία είχε δημιουργηθεί μια ιδιόμορφη περιπλοκή δύο εξουσιών - δυαρχία, όπως τη χαρακτήρισε ο Β. Ι. Λένιν («Απαντα», τ. 24, σελ. 19). Η πάλη για την εξουσία μεταξύ εργατικής και αστικής τάξης θα συνεχιζόταν μέχρι τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, 7 μήνες αργότερα.

1924 Ο Ποδοσφαιρικός Ομιλος Αθηνών μετονομάζεται σε Παναθηναϊκό Αθλητικό Ομιλο.

1938 Εκτελείται ο Νικολάι Μπουχάριν, στέλεχος του μπολσεβίκικου κόμματος. Αποτέλεσε κύριο εκφραστή της δεξιάς παρέκκλισης στο ΠΚΚ (μπ) τη δεκαετία του 1920, τασσόμενος με τα συμφέροντα των κουλάκων, αντιτάχθηκε στην κολεκτιβοποίηση και στήριξε στην Κομμουνιστική Διεθνή μια γραμμή συμβιβασμού με δεξιά οπορτουνιστικά στοιχεία. Η δεξιά παρέκκλιση καταδικάστηκε στην Ολομέλεια της ΚΕ του ΠΚΚ (μπ) τον Απρίλη του 1929. Διαγράφτηκε από το ΠΚΚ (μπ) το 1937, με απόφαση της Ολομέλειας της ΚΕ, για αντικομματική δράση. Κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε στρατιωτικοπολιτική συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της Σοβιετικής εξουσίας, δικάστηκε και εκτελέστηκε το 1938. Ο Μπουχάριν αποκαταστάθηκε πολιτικά το 1988 από τον Μ. Γκορμπατσόφ.

1939 Γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Τσεχοσλοβακία, την οποία καταλαμβάνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ, αν και γνώριζαν για την εισβολή, δεν έκαναν το παραμικρό ώστε να την εμποδίσουν. Μόνο η Σοβιετική Ενωση την καταδίκασε απερίφραστα. Η εισβολή στην Τσεχοσλοβακία ήταν το αποτέλεσμα της «Συμφωνίας του Μονάχου», την οποία συνυπέγραψαν στις 29 Σεπτέμβρη 1938 ο Χίτλερ, ο Τσάμπερλεν (πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας), ο Νταλαντιέ (πρωθυπουργός της Γαλλίας) και ο Μουσολίνι.

1944 Στις 15 - 16 του Μάρτη πραγματοποιείται επιδρομή 2.000 χιτλερικών, ταγματασφαλιτών και χωροφυλάκων κατά του συνοικισμού Καλογρέζα στην Αθήνα. Εκατοντάδες πολίτες συνελήφθησαν, ενώ δεκάδες σπίτια λεηλατήθηκαν ή κάηκαν. Σε μια χαράδρα κοντά στην πλατεία της Καλογρέζας δολοφονήθηκαν 22 κομμουνιστές αντιστασιακοί.

1950 Συνέρχεται στη Στοκχόλμη η 3η Σύνοδος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (15-19/3/1950). Το ΠΣΕ υιοθετεί την «Εκκληση της Στοκχόλμης», την οποία υπέγραψαν πάνω από 500.000.000 άνθρωποι.

1951 Πεθαίνει ο διεθνούς φήμης Ελληνας αστρονόμος Ιωάννης Παρασκευόπουλος, του οποίου το όνομα φέρει ένας κρατήρας της Σελήνης.

1968 Πεθαίνει ο Ιωάννης Πασαλίδης, πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ