Προτείνει... «δικαίωμα» για μείωση ωρών εργασίας και μισθού έως και 50%!
Τους αντεργατικούς σχεδιασμούς για γενίκευση της «ευελιξίας» και της «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας στην Υγεία έρχεται να υπηρετήσει η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης με τη στάση της στην υπό διαπραγμάτευση Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) στο νοσοκομείο.
Παρότι κάτω από τις αντιδράσεις της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» και πολλών εργαζομένων, η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου, στην τελευταία του συνεδρίαση, απέσυρε την αρχική της πρόταση για «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΠΑΣΚΕ την επανέφεραν στη συνάντηση της επιτροπής του Σωματείου με τους εκπροσώπους της διοίκησης του νοσοκομείου στις 8 Μάρτη.
Η ΣΣΕ που «διαπραγματεύεται» η πλειοψηφία του Σωματείου, αφορά όλους τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο με σχέση εξαρτημένης εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (νοσηλευτές, γιατρούς, διοικητικούς κ.λπ.), δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία των 1.500 εργαζομένων. Εξαιρούνται οι πανεπιστημιακοί ιατροί και όσοι εργάζονται με συμβάσεις του Δημοσίου.
Θυμίζουμε ότι το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λειτουργεί από το 1999 με κλινικές ιδιωτικού δικαίου και ΕΣΥ. Είναι πλήρως ενταγμένο στο ΕΣΥ και εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας.
Με πρόσχημα την κάλυψη των αναγκών, το νοσοκομείο άρχισε να απασχολεί εργαζόμενους με επιδοτούμενες «ευέλικτες» θέσεις εργασίας αλλά και με μπλοκάκι, όπως και επικουρικούς, ενώ αξιοποιεί και τη μαθητεία. Εξαρχής, δόθηκαν σε ιδιώτες εργολάβους η φύλαξη, η σίτιση, η καθαριότητα, τα πλυντήρια, ενώ πριν από λίγα χρόνια δόθηκαν σε ιδιωτική εταιρεία και τα τηλεφωνικά ραντεβού.
Μέσα σε αυτό το εργασιακό περιβάλλον, η πλειοψηφία του Σωματείου έρχεται και προτείνει στο άρθρο 6 του σχεδίου ΣΣΕ, να μπορούν «οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο να ζητήσουν με αίτησή τους τη μείωση των ωρών εργασίας τους έως και 50% με ανάλογη μείωση των αποδοχών τους, για χρονική διάρκεια έως και 5 έτη. Με την αίτησή του ο υπάλληλος προσδιορίζει αν επιθυμεί τη μείωση της ημερήσιας απασχόλησης ή των εργάσιμων ημερών. Ως χρόνος πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας υπολογίζεται μόνο ο χρόνος της πραγματικής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος της άδειας χωρίς αποδοχές δεν είναι συντάξιμος».
Την κυβερνητική - εργοδοτική πλειοψηφία του Σωματείου, που προτείνει μείωση του χρόνου εργασίας και ισόποση μείωση μισθού, καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΑΣΥ) στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Οπως επισημαίνει, «με τη στάση τους δεν αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα των εργαζομένων αλλά τα συμφέροντα της διοίκησης, του υπουργείου και της κυβέρνησης».
Την ίδια ώρα, διεκδικήσεις όπως η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και η ειδική άδεια στα ΤΕΠ παραπέμπονται από τη διοίκηση στις καλένδες, ενώ η ΑΣΥ εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για το αν θα διεκδικηθούν μέχρι το τέλος από την πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου.
Η ΑΣΥ ζητά να συνεδριάσει εκτάκτως το ΔΣ και να ορίσει Γενική Συνέλευση, ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν για διεκδικητικό πλαίσιο που να απαντά στις ανάγκες τους και να εκλέξουν επιτροπή διαπραγμάτευσης που θα λογοδοτεί στη Συνέλευση.
Τέλος, καταγγέλλει στους εργαζόμενους τις κολιγιές της κυβερνητικής - εργοδοτικής πλειοψηφίας του Σωματείου με την εκάστοτε εξουσία και τις αυταπάτες που καλλιεργεί. Και σημειώνει: «Οποιος θέλει να μάθει πόσο καλά είναι τα 4ωρα και το να ζεις με μισό μισθό, δεν έχει παρά να ρωτήσει τις καθαρίστριες, που "Ενωτική Πρωτοβουλία" και "Ενιαίο Ψηφοδέλτιο" δεν τις εγγράφουν στο σωματείο».
«Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι η ζωή και οι όροι ύπαρξης του κάθε εργαζόμενου», υπογραμμίζει η ΑΣΥ, ωστόσο από την πλειοψηφία «αιτήματα προστίθενται και απορρίπτονται σύμφωνα πάντα με τις απαιτήσεις της αγοράς και της κερδοφορίας του νοσοκομείου. Αυτόν το χαρακτήρα έχει και το άρθρο 6 που προτείνει η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου. Κουμπώνει για μελλοντική χρήση στους νόμους της αγοράς, στη μεγαλύτερη δηλαδή κερδοφορία του Ιδρύματος. Είναι πρόταση κατάπτυστη και ως τέτοια πρέπει να αποσυρθεί».