Πέμπτη 15 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Νέκρωσαν εργοτάξια και γιαπιά στη χτεσινή επιτυχημένη 24ωρη απεργία

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Πανελλαδική απεργία με ποσοστά συμμετοχής που άγγιξαν το 100% πραγματοποίησαν χτες οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα, με απόφαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία ότι δεν συμβιβάζονται με τα ψίχουλα, ότι παλεύουν για κλαδική Συλλογική Σύμβαση, αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς, μέτρα για την προστασία των ανέργων και την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες, αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

Αποφάσεις για συμμετοχή στη χτεσινή απεργία είχαν πάρει επίσης το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην Αθήνα

Στην Αθήνα οι οικοδόμοι, ανταποκρινόμενοι στο απεργιακό κάλεσμα της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, πίσω από τα πανό της Ομοσπονδίας, του Συνδικάτου, της Επιτροπής Εργαζομένων στο εργοτάξιο ανακαίνισης «Αστέρα» Βουλιαγμένης, των εργαζομένων στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαλήρου, του Συνδικάτου Ηλεκτρολόγων Αττικής, του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο Γιώργος Πέρρος και ο Γιώργος Μπουλούγαρης από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Παραβρέθηκε επίσης ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ο οποίος χαιρέτισε την καθολική συμμετοχή των οικοδόμων στην απεργία.

Ακολούθησε πορεία προς τα γραφεία της εργοδοτικής οργάνωσης του κλάδου στην οδό Πινδάρου. Εκεί, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των εργοδοτών, αφού προηγουμένως απαίτησαν και πέτυχαν να αποσυρθούν οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στην είσοδο του κτιρίου. Ενημερώνοντας για τα αποτελέσματα της συνάντησης, ο Γ. Τασιούλας τόνισε ότι η αντιπροσωπεία παρουσίασε το σχέδιο ΣΣΕ που έχει διαμορφωθεί με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων και κανονίστηκε να γίνει νέα συνάντηση τις επόμενες μέρες. Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι το ζήτημα δεν κρίνεται μόνο σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, αλλά και από τη δύναμη που θα δείξει ο κλάδος στους χώρους δουλειάς, και κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα.

Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Οι οικοδόμοι απαίτησαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου για το ζήτημα της αναγνώρισης των υπέρ αγνώστων ενσήμων, για το οποίο η κυβέρνηση, παρότι έχει δεσμευτεί ότι θα το λύσει, δεν έχει κάνει τίποτα. Ωστόσο, εκπρόσωποι του υπουργείου ανέφεραν ότι η ηγεσία του απουσίαζε, προβάλλοντας παράλληλα τον ισχυρισμό ότι... δεν γνώριζαν πως οι οικοδόμοι απεργούσαν! Ο Γ. Τασιούλας κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «τους πείραξε που είχαμε 100% συμμετοχή στη σημερινή απεργία, όπως τους πείραξε και η αγωνιστική αντίδραση του κλάδου όταν επιχειρήθηκε να ξηλώσουν το δικαίωμα στην απεργία». Κατέληξε καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 20/3.

Στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητική απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους και πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον κλάδο των κατασκευών στη Θεσσαλονίκη. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι μισθωτοί μηχανικοί. Από το πρωί δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας σε όλα τα εργοτάξια του Μετρό, τα οποία νέκρωσαν, καθώς και σε άλλα μεγάλα εργοτάξια (ξενοδοχεία κ.α.). Οι απεργοί εργαζόμενοι του Μετρό συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση οργανωμένα, με το πανό της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Μετρό.

Στην απεργιακή συγκέντρωση μίλησε ο Θανάσης Κουτσουράς, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Τσιτίνης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας.

Στην πορεία που ακολούθησε προς το υπουργείο, με τα πανό και τα συνθήματά τους πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους, έστειλαν μήνυμα συνέχισης του αγώνα, ενώ προανήγγειλαν αγωνιστική υποδοχή στον πρωθυπουργό που ετοιμάζεται να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη στις 28 Μάρτη, για την περιφερειακή «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης.

Στην υπόλοιπη χώρα

Στην Πάτρα, το Συνδικάτο Οικοδόμων πραγματοποίησε απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Αχαΐας, Σταμάτης Ανδριόπουλος, και ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Δημήτρης Αγγελόπουλος, ο οποίος, δίνοντας το στίγμα της συνέχειας, ανακοίνωσε ότι η προχτεσινή σύσκεψη σωματείων και φορέων αποφάσισε να διοργανώσει παμπατραϊκό συλλαλητήριο στις 29 Μάρτη για τις ΣΣΕ. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στο κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ, στη διευθύντρια του οποίου κατατέθηκαν τα αιτήματα για τα υπέρ αγνώστων ένσημα και την ανάγκη ελέγχων στα εργοτάξια και τις οικοδομές.

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Στα Γιάννενα, κορυφώθηκαν χτες οι πολύμορφες δραστηριότητες που οργάνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων, με μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπου παραδόθηκε το ψήφισμα της κινητοποίησης. Γιαπιά και εργοτάξια νέκρωσαν, με τους οικοδόμους να επιβεβαιώνουν τη συμφωνία τους με τον προσανατολισμό της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου. Στη συγκέντρωση απεύθυνε χαιρετισμούς ο πρώην πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και νυν μέλος του ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων, Βασίλης Σιούτης, καθώς και η εργαζόμενη στην πρώην «Καρυπίδης», Χριστίνα Τουλκιαρίδου, εκ μέρους του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στην κεντρική ομιλία ο Βασίλης Ντακαλέτσης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η συμμετοχή στην απεργία γεννά ελπίδες για το σύνολο της εργατικής τάξης της περιοχής. Το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 20 Μάρτη, στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Κοζάνη, από το πρωί το Σωματείο Οικοδόμων έδωσε τη μάχη της περιφρούρησης στο εργοτάξιο κατασκευής της Μονάδας «ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V».

Οι οικοδόμοι του Ηρακλείου πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς την Περιφέρεια Κρήτης, όπου και κατέθεσαν τα αιτήματά τους στον περιφερειάρχη. Από τις πρώτες πρωινές ώρες, απεργιακή φρουρά βρέθηκε σε εργοτάξια του νομού, όπως και στην επέκταση του αεροδρομίου Ηρακλείου (ανάδοχος εταιρεία ΕΚΤΕΡ), όπου σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων κυριαρχεί η εντατικοποίηση, δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα με 10ωρα - 12ωρα και κάποια συνεργεία απλήρωτα εδώ και 5 μήνες. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιάννης Γωνιανάκης.

Στη Λάρισα η απεργιακή συγκέντρωση του Συνδικάτου Οικοδόμων έγινε στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου. Την ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Γιώργος Βλόντζος, πρόεδρος του Συνδικάτου. Απεργιακή συγκέντρωση οικοδόμων έγινε και στην Καρδίτσα, στο Εργατικό Κέντρο, όπου μίλησε ο Κώστας Κουβαράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Στο Αγρίνιο, η Ενωση Οικοδόμων πραγματοποίησε απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, όπου συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο και άλλα σωματεία της περιοχής. Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Σπύρος Κατσακιώρης, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Ντουντούμης, πρόεδρος της Ενωσης Οικοδόμων. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία προς τη ΔΟΥ Αγρινίου, όπου επιτροπή κατέθεσε σχετικό ψήφισμα.

Κινητοποιήσεις έγιναν ακόμα σε Πάτρα, Ικαρία, Ηγουμενίτσα, Καβάλα κ.α.

Βάζουμε τις βάσεις για να κλιμακωθεί η πάλη

Στην ομιλία του στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γ. Τασιούλας, επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Η πανελλαδική μας απεργία είναι η απόφασή μας να παλέψουμε για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία (...). Είναι η απάντησή μας στην κυβέρνηση και τα παραμύθια της, που έχει εξοπλίσει τη μεγαλοεργοδοσία με εκατοντάδες αντεργατικούς νόμους.

(...) Τώρα δεν είμαστε στο 2009, στην αρχή της καπιταλιστικής κρίσης. Δεν είμαστε στο 2011 και στο 2012, που έκοβαν τα μεροκάματα, πάγωναν τις ΣΣΕ και οι κυβερνώντες καθησύχαζαν ότι αυτά τα μέτρα είναι προσωρινά. Δεν είμαστε στην αρχή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, που έπαιρναν όρκους ότι και τα μεροκάματα θα αποκατασταθούν και οι αντεργατικοί νόμοι θα ανατραπούν και οι εργάτες θα ανακουφιστούν από κάποιου είδους φιλολαϊκή πολιτική. Τώρα είμαστε εννιά χρόνια μετά, με τα προβλήματα συσσωρευμένα, με την αντεργατική πολιτική να συνεχίζεται, με αντεργατικά μέτρα να προστίθενται σε όσα έχουν ψηφιστεί τα προηγούμενα χρόνια.

(...) Ολοι οι εργάτες καταλαβαίνουν ότι τα αντεργατικά μέτρα είναι μόνιμα. Οτι τα χαμηλά μεροκάματα συνδέονται με τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που και στην ανάπτυξη και στην κρίση βρίσκει τρόπο να φορτώνει βάρη στους εργάτες. (...) Μα πάνω από όλα, όλοι οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στην κλάδο καταλάβαμε πιο βαθιά αυτό που μας έλεγαν οι παλιότεροι συνάδελφοί μας: "Ούτε οι μεγαλοεργολάβοι, ούτε οι κατασκευαστικές, ούτε οι κυβερνήσεις δεν είναι ανοιχτοχέρηδες και κουβαρντάδες απέναντι στις ανάγκες των εργατών. Αυτοί να πάρουν προσπαθούν, όχι να μας δώσουν".

Ο,τι κερδίσαμε, ό,τι ξεφορτώσαμε από τις πλάτες μας, το επιβάλαμε με τον αγώνα μας, με επίκεντρο τις ανάγκες μας, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και τις δυνάμεις που το στηρίζουν. (...) Ο,τι πετύχαμε το πετύχαμε όταν απορρίψαμε αυτά που λένε τα αφεντικά και οι κυβερνήσεις τους (...) κάνοντας στην άκρη τη λογική της ΓΣΕΕ, που σιγοντάρει τα αφεντικά και τις κυβερνήσεις τους.

(...) Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Εχουμε αναπτύξει την πάλη μας σε χώρους δουλειάς και συνολικότερα. Εχουμε αποσπάσει αυξήσεις σε μεροκάματα και κατακτήσεις που δεν είναι αμελητέες, σε εργοτάξια της Αττικής, στον "Αστέρα" Βουλιαγμένης, στην ανάπλαση Φαλήρου, προηγούμενα στα εργοτάξια του Μετρό. (...) Οι ΣΣΕ και το πλαίσιο πάλης που έχουμε είναι οδηγός για να ανέβει η πάλη στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, παντού.

(...) Σήμερα, βάζουμε τις βάσεις για να δυναμώσουν ο αγώνας και ο προσανατολισμός που έχουμε ανάγκη, να κλιμακωθεί η πάλη μας. (...) Σφυρηλατούμε ενιαία αντίληψη για το τι πρέπει να γίνει ώστε και τη ζωή μας να προστατεύσουμε και να ανοίξουμε δρόμο για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, ανεργία και πολέμους. (...) Με ταξική ενότητα και θέληση, με αποφασιστικότητα, προτάσσουμε το ταξικό μας συμφέρον και παλεύουμε για όλα, για το μεροκάματο, την ασφάλιση, ενάντια στον πόλεμο, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, όπου θα περάσει η ζωή μας σε πραγματικά ανώτερο επίπεδο, σύμφωνα με τις δυνατότητες και τον πλούτο που υπάρχει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ