Πέμπτη 15 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1884 Γεννιέται ο ποιητής Αγγελος Σικελιανός.

1917 Τρεις μέρες μετά το ξέσπασμα της Φεβρουαριανής Επανάστασης στη Ρωσία, μενσεβίκοι και εσέροι παραδίδουν ουσιαστικά την εξουσία στα χέρια της αστικής τάξης. Ακολούθως, συγκροτείται προσωρινή (αστική) κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον πρίγκιπα Γ. Ε. Λβοφ. Οι μπολσεβίκοι διαμαρτυρήθηκαν για τη μεταβίβαση αυτή της εξουσίας στην αστική τάξη. Ο σχηματισμός της Προσωρινής Κυβέρνησης, δίπλα στο Σοβιέτ των αντιπροσώπων των εργατών και στρατιωτών, σήμαινε πως στη Ρωσία είχε δημιουργηθεί μια ιδιόμορφη περιπλοκή δύο εξουσιών - δυαρχία, όπως τη χαρακτήρισε ο Β. Ι. Λένιν («Απαντα», τ. 24, σελ. 19). Η πάλη για την εξουσία μεταξύ εργατικής και αστικής τάξης θα συνεχιζόταν μέχρι τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, 7 μήνες αργότερα.

1924 Ο Ποδοσφαιρικός Ομιλος Αθηνών μετονομάζεται σε Παναθηναϊκό Αθλητικό Ομιλο.

1938 Εκτελείται ο Νικολάι Μπουχάριν, στέλεχος του μπολσεβίκικου κόμματος. Αποτέλεσε κύριο εκφραστή της δεξιάς παρέκκλισης στο ΠΚΚ (μπ) τη δεκαετία του 1920, τασσόμενος με τα συμφέροντα των κουλάκων, αντιτάχθηκε στην κολεκτιβοποίηση και στήριξε στην Κομμουνιστική Διεθνή μια γραμμή συμβιβασμού με δεξιά οπορτουνιστικά στοιχεία. Η δεξιά παρέκκλιση καταδικάστηκε στην Ολομέλεια της ΚΕ του ΠΚΚ (μπ) τον Απρίλη του 1929. Διαγράφτηκε από το ΠΚΚ (μπ) το 1937, με απόφαση της Ολομέλειας της ΚΕ, για αντικομματική δράση. Κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε στρατιωτικοπολιτική συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της Σοβιετικής εξουσίας, δικάστηκε και εκτελέστηκε το 1938. Ο Μπουχάριν αποκαταστάθηκε πολιτικά το 1988 από τον Μ. Γκορμπατσόφ.

1939 Γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Τσεχοσλοβακία, την οποία καταλαμβάνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ, αν και γνώριζαν για την εισβολή, δεν έκαναν το παραμικρό ώστε να την εμποδίσουν. Μόνο η Σοβιετική Ενωση την καταδίκασε απερίφραστα. Η εισβολή στην Τσεχοσλοβακία ήταν το αποτέλεσμα της «Συμφωνίας του Μονάχου», την οποία συνυπέγραψαν στις 29 Σεπτέμβρη 1938 ο Χίτλερ, ο Τσάμπερλεν (πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας), ο Νταλαντιέ (πρωθυπουργός της Γαλλίας) και ο Μουσολίνι.

1944 Στις 15 - 16 του Μάρτη πραγματοποιείται επιδρομή 2.000 χιτλερικών, ταγματασφαλιτών και χωροφυλάκων κατά του συνοικισμού Καλογρέζα στην Αθήνα. Εκατοντάδες πολίτες συνελήφθησαν, ενώ δεκάδες σπίτια λεηλατήθηκαν ή κάηκαν. Σε μια χαράδρα κοντά στην πλατεία της Καλογρέζας δολοφονήθηκαν 22 κομμουνιστές αντιστασιακοί.

1950 Συνέρχεται στη Στοκχόλμη η 3η Σύνοδος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (15-19/3/1950). Το ΠΣΕ υιοθετεί την «Εκκληση της Στοκχόλμης», την οποία υπέγραψαν πάνω από 500.000.000 άνθρωποι.

1951 Πεθαίνει ο διεθνούς φήμης Ελληνας αστρονόμος Ιωάννης Παρασκευόπουλος, του οποίου το όνομα φέρει ένας κρατήρας της Σελήνης.

1968 Πεθαίνει ο Ιωάννης Πασαλίδης, πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ