Πέμπτη 15 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Συνεχίζουν τη μάχη στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων

Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 20 Μάρτη

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η αγωνιστική δραστηριότητα Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων στο πλαίσιο της μάχης που δίνουν για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) με αυξήσεις στους μισθούς, υπεράσπιση και κατοχύρωση δικαιωμάτων. Η χτεσινή πανοικοδομική απεργία δίνει τη σκυτάλη στις παρεμβάσεις που οργανώνονται σε κλάδους και χώρους δουλειάς.

Ιδιαίτερο σταθμό στο πρόγραμμα δράσης αποτελούν τα συλλαλητήρια που οργανώνονται μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ την Τρίτη 20/3.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια.

Την ίδια μέρα συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης: Στον Πειραιά, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη. Στην Ελευσίνα, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων. Στα Γιάννενα, 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στη Λάρισα, θα γίνει συγκέντρωση στις 21/3, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Σε μαζική συμμετοχή καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ. «Ο αγώνας και η σκληρή σύγκρουση με τη μεγαλοεργοδοσία και το κράτος της, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων σε κλαδικό, τοπικό, ομοιοεπαγγελματικό και επιχειρησιακό επίπεδο, οι οποίες θα βελτιώνουν τη θέση των εργαζομένων, θα ανακτούν απώλειες και θα ανοίγουν το δρόμο για ουσιαστικές κατακτήσεις, πρέπει να αποτελέσει σήμερα κεντρικό ζήτημα για τους εργαζόμενους», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του.

Απεργία στα Τρόφιμα - Ποτά στις 29/3

Απεργία για τις ΣΣΕ πραγματοποιεί στις 29/3 η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία να απαντήσουν σαν μια φωνή με τη συμμετοχή τους στην απεργία στους εργοδότες του κλάδου, οι οποίοι βλέπουν τις ΣΣΕ ως «εμπόδιο» για την κερδοφορία τους και επιδιώκουν να κατοχυρώσουν ως σημείο εκκίνησης των μισθών τα 586 ευρώ μεικτά.

Αποφάσεις για την οργάνωση της επιτυχίας της απεργίας έχουν ήδη πάρει τα κλαδικά σωματεία Αττικής, Εύβοιας - Βοιωτίας, Ηρακλείου, Λάρισας και Τρικάλων, καθώς και τα επιχειρησιακά σωματεία σε «ΕΒΓΑ», «Tasty», «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», «Νηρέα» Εύβοιας και «Νηρέα» Θεσπρωτίας. Απόφαση συμμετοχής στην απεργία πήρε και η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο συνεταιριστικό εργοστάσιο γάλακτος «Τρίκκη», που έγινε μετά από συλλογή υπογραφών των εργαζομένων, κόντρα στη στάση του προεδρείου της εργοδοτικής διοίκησης του Σωματείου.

Ολοκληρώθηκε το διήμερο περιοδειών του Εργατικού Κέντρου Λαμίας

Με σύσκεψη εργαζομένων και σωματείων ολοκληρώθηκε την Τρίτη το απόγευμα το διήμερο εξορμήσεων και περιοδειών που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λαμίας.

Κλιμάκια της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, μαζί με τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και τον Μανώλη Καραντούσα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη περιοδείες σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της Φθιώτιδας.

Οι συνθήκες εντατικοποίησης, το κλίμα τρομοκρατίας, ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε «παλιούς» και «νέους», είναι κοινός παρονομαστής για όλους τους χώρους δουλειάς. Το Εργατικό Κέντρο, με την πρωτοβουλία που πήρε, έδωσε προτεραιότητα σε χώρους δουλειάς όπου εργάζονται συνολικά πολλές εκατοντάδες εργαζόμενοι, χωρίς να υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση. Στόχος του είναι οι περιοδείες που έγιναν να αποτελέσουν το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της οργάνωσης, της συσπείρωσης των εργαζομένων στα κλαδικά τους συνδικάτα, στην προσπάθεια για στήσιμο επιτροπών και σωματείων.

Με παρακαταθήκη την πείρα αυτή το Εργατικό Κέντρο προχωρά την Κυριακή 18/3, στις 10 π.μ., στην τακτική απολογιστική Γενική Συνέλευσή του.

Συνέλευση και πρόγραμμα δράσης από το Συνδικάτο Χρηματοπιστωτικού

Σχέδιο δράσης με αιχμή το αίτημα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, αποφάσισαν ομόφωνα οι εργαζόμενοι από τράπεζες, εισπρακτικές εταιρείες, δικηγορικά γραφεία και άλλες εταιρείες του κλάδου, στην ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, την περασμένη Τρίτη.

Στη συνέλευση αποφασίστηκε η συμμετοχή στο συλλαλητήριο για τις ΣΣΕ στις 20 Μάρτη, με τα πανό του κλαδικού σωματείου, των Σωματειακών Επιτροπών και επιχειρησιακών σωματείων. Για την επιτυχία του συλλαλητηρίου το Συνδικάτο προχωρά σε περιοδείες, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις και Γενικές Συνελεύσεις μέσα στους χώρους δουλειάς.

Η συνέλευση ξεκίνησε με την έγκριση 14 νέων μελών του κλαδικού, σηματοδοτώντας και με αυτόν τον τρόπο τον προσανατολισμό του σωματείου για ενίσχυση των δυνάμεών του, σε μια περίοδο που η επίθεση των τραπεζιτών εντείνεται και αφορά σε όλες τις πτυχές της ζωής των εργαζομένων στον κλάδο.

Οπως τόνισε εισηγητικά η πρόεδρος του σωματείου, Εφη Χαλιού, η κατάσταση που επικρατεί, «το γεγονός ότι υπάρχουν τόσο πολλές σχέσεις εργασίας στον κλάδο, ότι για την ίδια εργασία υπάρχουν διαφορετικά μισθολόγια, οι κακές συνθήκες, η απουσία διαλειμμάτων, οι χώροι - κλουβιά στα τηλεφωνικά κέντρα, οι απλήρωτες και αδήλωτες υπερωρίες τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα στις περισσότερες επιχειρήσεις, όλα αυτά καθιστούν την πάλη των εργαζομένων για υπογραφή ενιαίας κλαδικής ΣΣΕ πιο επιτακτική, καθιστά την οργάνωση των συναδέλφων μας στο κλαδικό Συνδικάτο απαραίτητη και τη συμμετοχή όλο και περισσότερων εργαζομένων αναγκαία». Επισήμανε ακόμα ότι η κλαδική ΣΣΕ που υπογράφει η ΟΤΟΕ, καθώς και οι άλλες επιχειρησιακές ΣΣΕ που είναι σε ισχύ, αποκλείουν μεγάλο κομμάτι εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τους οποίους οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αποκλείουν από τα σωματεία.

Τους τελευταίους μήνες έχουν δρομολογηθεί απολύσεις με διάφορες μορφές (εθελούσιες, αποσχίσεις κλάδων, λύση συμβάσεων ορισμένου χρόνου κ.λπ.), καθώς τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών απαιτούν μείωση κατά περίπου 4.000 θέσεις εργασίας το επόμενο διάστημα.

Οι μειώσεις μισθών έχουν την αποδοχή και υπογραφή των συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΟΤΟΕ και των Συλλόγων των τραπεζών (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ), ενώ η εντατικοποίηση της εργασίας μεταφράζεται σε εκατοντάδες απλήρωτες και αδήλωτες υπερωρίες. Για όλα αυτά τα ζητήματα, το σωματείο, τους τελευταίους μήνες, έχει πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις, δύο συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας, καθώς και Γενικές Συνελεύσεις μέσα στους χώρους δουλειάς.

Το επόμενο διάστημα έχουν αποφασιστεί οι εξής πρωτοβουλίες:

Στη «First Data» το επιχειρησιακό σωματείο διεκδικεί ΣΣΕ και έχει ήδη εγκρίνει σχέδιο Σύμβασης που ενιαιοποιεί όλους τους εργαζόμενους, βελτιώνοντας μισθούς και όρους δουλειάς. Για τη διεκδίκηση της Σύμβασης έχουν ήδη αποφασίσει στάση εργασίας στις 23/3. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση, για να συζητηθούν και να εγκριθούν το σχέδιο Σύμβασης και οι μορφές αγώνα.

Στις εισπρακτικές εταιρείες, το κλαδικό Συνδικάτο μαζί με τα σωματεία της «Mellon» και της «First Data» αποφάσισαν σε κοινή συνεδρίασή τους να προχωρήσουν στις 27/3 σε συγκέντρωση στον ΕΣΕΔΑ (εργοδοτική ένωση των εισπρακτικών εταιρειών), ενώ σκοπεύουν να καταθέσουν σχέδιο κλαδικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν στις εισπρακτικές εταιρείες.

Συνελεύσεις και συσκέψεις

-- Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει σήμερα, στις 7 μ.μ., στην ισόγεια αίθουσα συνελεύσεων του ΕΚΛ, σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων του.

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Τρικάλων οργανώνει Γενική Συνέλευση το Σάββατο 17/3, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Συνδικάτο Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Μεσσηνίας πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Κυριακή 18/3, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 18/3, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής (Χαριλάου 30, Ελευσίνα).

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου οργανώνει Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 22/3, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ανεβάζουν στροφές» στη μάχη για την απεργία στις 14 Νοέμβρη(30/10/2018)
Πρωτοβουλίες σωματείων μπροστά στην απεργία(12/10/2018)
Πολύμορφο πρόγραμμα δράσης μπροστά στην απεργία στις 8 Νοέμβρη(10/10/2018)
Πρωτοβουλίες με επίκεντρο τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας(3/3/2018)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org