Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να διευρευνηθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες

Την ανάγκη άμεση διερεύνησης των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη το εργατικό δυστύχημα υπογραμμίζει η Τομεακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Την Τρίτη 1 Αυγούστου 2017, το πρωί, συνέβη πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα σε εργασίες απόφραξης αποχετευτικών δικτύων στη Σκάλα Λακωνίας.

Συγκεκριμένα, κατά τις εργασίες σε φρεάτιο έχασε τη ζωή του ένας εργαζόμενος μετά από εισπνοή τοξικών αερίων, ένας κάτοικος που έσπευσε να τον βοηθήσει κατεβαίνοντας στο φρεάτιο έχασε και αυτός τη ζωή του, και άλλοι δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν από την εισπνοή του αερίου, ένας εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση.

Η ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια προς τους συγγενείς, φίλους και συναδέλφους των αδικοχαμένων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Το τραγικό περιστατικό αναδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν για τη ζωή τους λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς, των επικινδύνων συνθηκών κάτω από τις οποίες υποχρεώνονται να δουλεύουν, τα σχεδόν ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται.

Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών "ατυχημάτων" και των κινδύνων που παραμονεύουν για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής των εργαζομένων.

Σοβαρές ευθύνες έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζει την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζονται ούτε τα ελάχιστα - τσεκουρωμένα που προβλέπουν οι αντίστοιχοι νόμοι. Αυτό ενισχύει την ασυδοσία των εργοδοτών, που μπροστά στο στόχο της μεγαλύτερης κερδοφορίας τους δεν υπολογίζουν τη ζωή των εργατών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομό Λακωνίας δεν υπάρχει τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας που να έχει την ευθύνη για τον έλεγχο για τα μέτρα ασφαλείας. Αντίθετα, αυτή η ήδη υποστελεχωμένη υπηρεσία εδράζεται στην Καλαμάτα, και έχει την ευθύνη για τους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας.

Απαιτούμε:

-- Την άμεση διερεύνηση του εργατικού δυστυχήματος και την απόδοση ευθυνών.

-- Την άμεση στήριξη των οικογενειών των νεκρών καθώς και των τραυματιών.

-- Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο σύνολο των εργαζομένων.

-- Την ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, τη δημιουργία κρατικού σώματος επιθεωρητών και γιατρών εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ