Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Αυγούστου 2017 - αριθ. φύλλου: 12789

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Εχει γίνει το «πρώτο βιολί» των αγορών

ΚΚΕ: Η «κοινωνική ευαισθησία» που πουλάει, μόνο ως πρόκληση μπορεί να χαρακτηριστεί


ΣΕΛ.  3
ΚΑΛΥΒΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά. Μάχη για να τεθεί σε έλεγχο

«Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών»: Συνεχίζονται οι τακτικές που βάζουν σε κίνδυνο δασικό πλούτο και ζωές


ΣΕΛ.  13

Τροπολογία στη Βουλή για τους απλήρωτους εργαζόμενους

Στόχος να αντιμετωπιστεί η πάγια τακτική της εργοδοσίας να αφήνει απλήρωτους χιλιάδες εργαζόμενους, αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο

  • Χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι, όμηροι της εργοδοσίας που αξιοποιεί το νομοθετικό πλαίσιο, που χειροτέρευσε περαιτέρω τα τελευταία χρόνια από τις αστικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και που διατηρεί και ενισχύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ παρεμβάσεις της αστικής Δικαιοσύνης δίνουν περαιτέρω όπλα στην εργοδοσία (π.χ. αποφάσεις του Αρείου Πάγου που δεν κρίνουν ως βλαπτική μεταβολή την καθυστέρηση μισθών, ενώ στρέφονται ενάντια στο δικαίωμα των εργαζομένων για επίσχεση εργασίας).
  • Η πρόταση του ΚΚΕ, απαντώντας σε αυτήν την κατάσταση, προβλέπει να αναγνωρίζεται ως βλαπτική μεταβολή η καθυστέρηση μισθοδοσίας, καθώς και αυστηρές ποινές και πρόστιμα για τους εργοδότες που ακολουθούν αυτήν την τακτική.
  • Η κυβέρνηση έκανε δεκτό το πρώτο μέρος της τροπολογίας του ΚΚΕ, ωστόσο απέρριψε το δεύτερο, που προβλέπει την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τους εργοδότες.
  • Στο μεταξύ, για 12η μέρα συνεχίζουν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις «Ζούρα», που παραμένουν απλήρωτοι για 7 μήνες. Σε απεργιακές κινητοποιήσεις από την Παρασκευή και οι εργαζόμενοι στο καζίνο του Ρίο, όπου η εργοδοσία χρωστά δεδουλευμένα 10 μηνών.

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σενάρια αντιλαϊκά από χέρι

Εναν ακόμα «κλότσο» στο κουβάρι της «Βαρουφακειάδας» έδωσαν το Σαββατοκύριακο που πέρασε τα δημοσιεύματα με επιπλέον σημεία από το βιβλίο του πρώην υπουργού, αυτή τη φορά για τη φερόμενη πρόταση από τη γερμανική πλευρά για ένα «προσωρινό Grexit», καθώς και για διάφορα σενάρια για οικονομική στήριξη από κράτη εκτός ΕΕ.

Τα δημοσιεύματα, όπως ήταν λογικό, ξεκίνησαν με τη σειρά τους κι ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, φτάνοντας μέχρι τις απειλές για Eξεταστικές Eπιτροπές κ.λπ.

Η ουσία βεβαίως στην υπόθεση είναι ότι όλα τα σενάρια που επεξεργάστηκαν και επεξεργάζονται αστικά επιτελεία έχουν κοινό στόχο. Τη στήριξη της ανάκαμψης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, την κατοχύρωση αναβαθμισμένης γεωστρατηγικής θέσης στην περιοχή. Το ζήτημα είναι ο λαός να μην παρασύρεται από τα διάφορα εναλλακτικά σχέδια του κεφαλαίου, πιστεύοντας πως έτσι θα υπηρετήσει τα συμφέροντά του, όταν όλα τα σενάρια είναι από τη φύση τους αντιλαϊκά, αφού αλλάζει μόνο ο τρόπος με τον οποίο θα πληρώσει τα βάρη που του φορτώνει το κεφάλαιο.

Αν και είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου η παραμονή στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, όπως και επιλογή των ισχυρών κρατών της ΕΕ και των ΗΠΑ, εντούτοις δεν είναι δυνατόν να μη μελετώνται και άλλα σχέδια, αν τα πράγματα μάλιστα έρθουν αλλιώς, με δεδομένο μάλιστα ότι η συνοχή ΕΕ και Ευρωζώνης δεν είναι και «μπετόν».

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ακριβώς επειδή αυτό, τα συμφέροντα δηλαδή του κεφαλαίου και την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, έχουν στην «καρδιά τους» τα κάθε λογής σενάρια, οι «διαχωριστικές γραμμές» ανάμεσά τους ξεθωριάζουν κάθε φορά πολύ εύκολα, ενώ οι εκπρόσωποί τους με χαρακτηριστική ευκολία αλλάζουν «στρατόπεδα» και ρόλους, προκειμένου να στηριχτεί το κύριο, η ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Τα δε συνθήματα και ψευτοδιλήμματα που ανά καιρούς αξιοποιούνται για τον εγκλωβισμό του λαού στη στρατηγική του κεφαλαίου και στις διάφορες εκδοχές της, όπως π.χ. τα περιβόητα μνημόνιο - αντιμνημόνιο, ευρώ ή δραχμή κ.ο.κ., την άλλη κιόλας μέρα εγκαταλείπονται για να δώσουν τη θέση τους στο πραγματικό «μήνυμα» που υπάρχει πίσω τους και δεν είναι άλλο από το μήνυμα της ταξικής υποταγής, του καπιταλιστικού «μονόδρομου» και της μάταιης αναζήτησης «εναλλακτικών» εντός των τειχών του.

Σε αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε αξιοποιήθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ από το σύστημα, για τη «δουλειά» που άφησαν στη μέση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Η χρεοκοπία των ψευτοριζοσπαστικών διακηρύξεων του ΣΥΡΙΖΑ, η απογοήτευση που έφερε σε όσους πίστεψαν στις αυταπάτες της φιλολαϊκής διαχείρισης του σάπιου συστήματος, αξιοποιούνται τώρα, διανθισμένες και με τα απαραίτητα «ανέκδοτα» των ημερών εκείνων, για να στείλουν το μήνυμα ότι ρεαλισμός είναι ο λαός να παραιτηθεί από κάθε ελπίδα και διεκδίκηση όσων έχασε και χάνει, πολύ περισσότερο των σύγχρονων αναγκών του, να σκύψει το κεφάλι και να βάλει πλάτη στους στόχους της ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών.

Για άλλη μια φορά, βέβαια, επιβεβαιώνεται ότι η πραγματική διέξοδος για το λαό δε βρίσκεται στα διάφορα σενάρια του κεφαλαίου που τον οδηγούν στη χρεοκοπία αλλά στη σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του. Αυτό το «σενάριο» θα πρέπει να το γράψει...


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Ασυλο στην επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων»

Παρέμβαση, χτες, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έξω από τη Βουλή

Σε δήλωσή του σχετικά με το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε χτες: Σε αντίθεση με τα απατηλά συνθήματα της κυβέρνησης για «δημόσια δωρεάν Παιδεία» και «δημοκρατία», το βασικό χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι ότι δίνει άσυλο στην επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.


ΣΕΛ.  11


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Κινητοποίηση σήμερα ενάντια σε απολύσεις εργολαβικών στη ΛΑΡΚΟ

Συγκέντρωση στις 6 το πρωί στα γραφεία του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ


ΣΕΛ.  4
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέες απόπειρες επανέναρξης του παζαριού

ΣΕΛ.  7
ΕΕΔΥΕ
Συγκέντρωση για τα 72 χρόνια από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

Την Τρίτη 8 Αυγούστου, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στις 8 μ.μ.


ΣΕΛ.  6
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις ενάντια στο «ξήλωμα» της κυριακάτικης αργίας

ΣΕΛ.  10


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org