Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ο Ερντογάν απειλεί με διεύρυνση της επέμβασης

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέο «λάδι στη φωτιά» των αντιθέσεων στα γεωπολιτικά συμφέροντα ΗΠΑ - Τουρκίας με φόντο τον πόλεμο στη Συρία έριξε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν. Αφορμή έδωσε η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην κουρδική βορειοδυτική πόλη της Συρίας Μάνμπιτζ και η άρνηση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την περιοχή ώστε να δώσουν τα περιθώρια στον τουρκικό στρατό να διευρύνει την ακτίνα δράσης της χερσαίας επέμβασης που πραγματοποιεί από τις 20 Γενάρη στο Αφρίν της Β. Συρίας.

«Ο κύριος Ομπάμα δεν είπε την αλήθεια. Και ο Τραμπ βαδίζει στο ίδιο μονοπάτι. Είπαν: Θα αποχωρήσουμε από το Μάνμπιτζ. Γιατί δεν αποχωρείτε; Ποιους φέρατε σε αυτήν την πόλη; Το (κουρδικό) Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης, τις δυνάμεις YPG και το ΡΚΚ. Τους επιτρέψατε να εγκατασταθούν εκεί και τώρα μας λέτε μην πάτε στο Μάνμπιτζ. Εμείς θα πάμε στο Μάνμπιτζ, για να το παραδώσουμε στους Αραβες πραγματικούς ιδιοκτήτες του», είπε χτες βράδυ ο Τούρκος Πρόεδρος. Ο ίδιος πρόσθεσε στη συνέχεια ότι η Τουρκία «έχασε 5.000.000 τ.χλμ. εδάφους» μετά την κατάρρευση της οθωμανικής αυτοκρατορίας...

Μπροστά στις ασίγαστες κόντρες Τουρκίας - ΗΠΑ, η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να εκτονώσει την οργή της Αγκυρας, στέλνοντας αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας στο Λευκό Οίκο, στρατηγό ε.α. Χ. Μακμάστερ και τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον εντός της επόμενης βδομάδας στην Αγκυρα.

Νωρίτερα, Τούρκοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως ο ρωσικός στρατός ζήτησε επίσημα τη βοήθεια της Αγκυρας, προκειμένου να ανακτηθούν τα συντρίμμια του ρωσικού μαχητικού «Su-25» και ιδιαίτερα η μηχανή και θραύσματα του πυραύλου εδάφους - αέρος, που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψή του στις 3 Φλεβάρη στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Οι ίδιοι επιβεβαίωσαν ότι συνέβαλαν στον επαναπατρισμό της σορού του 34χρονου Ρώσου πιλότου Ρομάν Φιλίποφ, που αυτοκτόνησε με μία χειροβομβίδα για να μην πέσει στα χέρια τζιχαντιστών. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοινώθηκε πως έδωσε χτες στην οικογένεια του πιλότου μετά θάνατον το παράσημο του Ηρωα της Ρωσίας.

Το ίδιο 24ωρο, η τουρκική χερσαία επέμβαση προκαλεί αντιδράσεις του Ιράν, που μαζί με τη Ρωσία και την Τουρκία είναι εγγυήτριες δυνάμεις στη Συρία. Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί επικοινωνώντας χτες τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι τρεις χώρες θα πρέπει να εντείνουν ακόμη περισσότερο τη μεταξύ τους συνεργασία «μέχρι να επιτευχθεί πλήρως η συντριβή των τρομοκρατών στη Συρία», πρόσθεσε όμως ότι η χώρα του είναι ενάντια στη στρατιωτική παρουσία άλλων ξένων δυνάμεων στη Συρία, εκτός και εάν διαθέτουν τη συναίνεση της συριακής κυβέρνησης.

Πλάι σε αυτές τις εξελίξεις, παρατηρείται έξαρση συγκρούσεων στα περίχωρα της Δαμασκού και στο προάστιο Α. Γκούτα, όπου και εκεί εδρεύουν δυνάμεις τζιχαντιστών. Οι τελευταίοι ισχυρίστηκαν ότι από αεροπορικές επιδρομές σκοτώθηκαν «38 άμαχοι» και εξαπέλυσαν και χτες μπαράζ όλμων και ρουκετών, προκαλώντας τον τραυματισμό 9 αμάχων, καταστροφές σε σπίτια, αλλά και σοβαρές υλικές ζημιές στο κτίριο της εμπορικής αντιπροσωπείας της Ρωσίας.

Νωρίτερα, αξιωματούχος του ΟΗΕ στη Δαμασκό ζήτησε από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να προχωρήσουν σε εκεχειρία τουλάχιστον ενός μήνα, για να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια σε εμπόλεμες ζώνες. Επίσης, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Καζακστάν ανακοίνωσε επανάληψη των ενδοσυριακών διαβουλεύσεων στην Αστάνα έως το τέλος τρέχοντος μηνός.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες τουρκικές απειλές για επέμβαση στο Μάνμπιτζ (2019-07-23 00:00:00.0)
Ο Ερντογάν κατηγορεί τις ΗΠΑ για αθέτηση δεσμεύσεων (2019-06-28 00:00:00.0)
Οξύνονται κόντρες και παζάρια... (2019-01-09 00:00:00.0)
Ελεγχος του κουρδικού Μανμπίτζ από τον συριακό στρατό (2018-12-29 00:00:00.0)
Ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες ανατολικά του Ευφράτη (2018-11-03 00:00:00.0)
Η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση κλιμακώνεται (2018-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ