Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Προώθηση γεωστρατηγικών συμφερόντων

Με την επίσκεψη στο Περού τη Δευτέρα συνεχίστηκε η περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, στη Λατινική Αμερική, που ξεκίνησε από το Μεξικό την 1η του μήνα, συνεχίστηκε με συναντήσεις στην Αργεντινή, στην Κολομβία χτες και σήμερα ολοκληρώνεται στην Τζαμάικα. Ο στόχος της περιοδείας διαφάνηκε από την ομιλία του Τίλερσον στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, όπου μίλησε για τη «νέα δέσμευση των ΗΠΑ στο δυτικό ημισφαίριο», επικαλούμενος το αναχρονιστικό «δόγμα Μορνρόε» του 1863, που θεωρεί τις χώρες της Λατινικής Αμερικής «πίσω αυλή» των ΗΠΑ.

Ιδιαίτερα επιθετικός ήταν κατά των κυβερνήσεων της Βενεζουέλας και της Κούβας, κάνοντας λόγο για «ανάγκη αλλαγής καθεστώτος» ώστε να «εγκαθιδρυθούν η δημοκρατία και ελεύθερη οικονομία», «αξίες» που όπως είπε «μοιράζονται οι χώρες στην περιοχή». Εφτασε μάλιστα στο σημείο να προτρέψει ακόμα και σε στρατιωτικό πραξικόπημα ώστε να ανατραπεί η κυβέρνηση Μαδούρο. Την ίδια ρητορική επανέλαβε και τη Δευτέρα από το Περού, στις συναντήσεις με την υπουργό Εξωτερικών, Λουσία Αλτζοβίν, και τον Πρόεδρο της χώρας, Πάμπλο Κουζίνσκι, ιδιαίτερα μπροστά στη διοργάνωση της Συνόδου της Αμερικής, που θα φιλοξενήσει το Περού στα μέσα Απρίλη με θέμα «Δημοκρατική διακυβέρνηση και καταπολέμηση της διαφθοράς». Επίσης, με αφορμή τη συμμετοχή του Περού στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (ως μη μόνιμο μέλος), κάλεσε σε στενότερη συνεργασία για να αντιμετωπιστούν «απειλές» όπως η Βόρεια Κορέα, η «επαναφορά στη συνταγματική τάξη στη Βενεζουέλα» και η «δημοκρατική μετάβαση στην Κούβα», ζητήματα όπου η αντιδραστική κυβέρνηση του Περού πρωτοστατεί. Επίσης τον Τίλερσον απασχόλησε το διμερές εμπόριο με το Περού, που όπως είπε σημείωσε αύξηση κατά 60% από το 2009 έως το 2016. Ωστόσο, τόσο στο Περού όσο και συνολικά στην περιοχή, εκφράζεται ανησυχία για την αυξημένη παρουσία των κινεζικών και ρωσικών μονοπωλίων, που βεβαίως δρουν ανταγωνιστικά προς τα συμφέροντα των αμερικανικών.

Ιδιαίτερα υποκριτικό ήταν και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για δήθεν καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών. Ο Τίλερσον αναγκάστηκε μεν να παραδεχτεί ότι η μεγαλύτερη αγορά ναρκωτικών είναι η αμερικανική, αλλά ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θέλει να την μειώσει και να «βοηθήσει» τους αγρότες στη Λατινική Αμερική στην αντικατάσταση καλλιεργειών ώστε να μπορούν να ζήσουν. Το θέμα αυτό αναγγελλόταν ότι θα απασχολούσε και τη συνάντηση στην Κολομβία με τον Πρόεδρο της χώρας Μανουέλ Σάντος, πρωινές ώρες Τετάρτης στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ