ANSA |
Από διαμαρτυρία Κούρδων στην Ιταλία κατά την επίσκεψη Ερντογάν |
Τα περιθώρια αξιοποίησης διαφόρων συνεργασιών διερευνά η τουρκική ηγεσία, όπως έδειξαν και οι επαφές που είχε ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν σε Ιταλία και Βατικανό. Στο φόντο των συνεχιζόμενων παζαριών της χώρας του με την ΕΕ, αλλά και των ανταγωνισμών που κλιμακώνονται σε όλη τη Μέση Ανατολή, ο Τούρκος ηγέτης συνάντησε τον πάπα Φραγκίσκο, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στο Βατικανό τα τελευταία 59 χρόνια.
Σε ανακοίνωσή τους, οι αρχές του Βατικανού μίλησαν για «εγκάρδια συζήτηση», ενώ μεταξύ άλλων ο πάπας δώρισε στον Ερντογάν ένα μετάλλιο με «τον Αγγελο της ειρήνης», σχολιάζοντας ότι «είναι το σύμβολο ενός κόσμου που βασίζεται στην ειρήνη και στη δικαιοσύνη». Οι δύο πλευρές συζήτησαν μεταξύ άλλων για «τις προσπάθειες σχετικά με την υποδοχή πολλών προσφύγων (στην Τουρκία) αλλά και τις προκλήσεις που συνδέονται με αυτήν. Η προσοχή στράφηκε στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με ειδική αναφορά στο καθεστώς της Ιερουσαλήμ, τονίζοντας την ανάγκη για προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης».
Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», ο Ερντογάν από τη μεριά του τόνισε ότι χρειάζονται κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και της ισλαμοφοβίας, σχολιάζοντας ότι η εξίσωση του Ισλάμ με την «τρομοκρατία» είναι λάθος.
Στη Ρώμη, ξεχώρισε η συνάντηση που είχε ο Ερντογάν με μεγαλοστελέχη επιχειρηματικών κολοσσών όπως οι «Pirelli» (ελαστικά κ.λπ.), «Barilla» (τρόφιμα), «Astaldi» (κατασκευές), αλλά και την ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας Ιταλών Βιομηχάνων.
Οσον αφορά τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζιο Ματαρέλα, το ιταλικό πρακτορείο «Ansa» μετέδωσε ότι έγιναν με ειλικρίνεια και σεβασμό. Οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται για ανάπτυξη συνεργασίας, ενώ έντονα έχει συζητηθεί και η απόφαση της Τουρκίας να αναθέσει την ανάπτυξη και παραγωγή ενός αμυντικού πυραυλικού συστήματος στη γαλλοϊταλική κοινοπραξία «Eurosam». Πάντως, χτες, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αγοράσει αμυντικά συστήματα, λογισμικό ή προϊόντα από το εξωτερικό, εκτός εάν υπάρξει έκτακτη ανάγκη. Επανέλαβε ότι στόχος της Αγκυρας είναι να αναπτύξει εγχώρια οπλικά συστήματα και ότι με αυτόν το στόχο θα επιδιώξει τη συνεργασία της με άλλες χώρες και ξένα κεφάλαια.
Οπως ανακοινώθηκε χτες, οι τουρκικές εταιρείες «Τσενγκίζ», «Κολίν» και «Καλιόν» αποσύρονται από την κοινοπραξία που θα φτιάξει το σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού της νότιας Τουρκίας. Το 51% της κοινοπραξίας έχει η ρωσική «Rosatom», ενώ το υπόλοιπο 49% επρόκειτο να αναλάβουν τουρκικά κεφάλαια. Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», οι τρεις εταιρείες αποσύρθηκαν επειδή δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στους «εμπορικούς όρους του σχεδίου».