Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προετοιμάζονται οι επόμενες διεργασίες

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί θα επιδιώξει ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, για να διαπιστώσει τις «προθέσεις» που υπάρχουν, όπως δήλωσε μιλώντας στο δίκτυο «Euronews». Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι σήμερα υπάρχει «οπισθοδρόμηση» στο Κυπριακό, η οποία ωστόσο δεν παρατηρείται για πρώτη φορά. Ακόμα, επανέλαβε ότι η κυπριακή πλευρά συνεχίζει απρόσκοπτα τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς, «παρακολουθώντας» τις κινήσεις της Τουρκίας και «ενημερώνοντας» συνεχώς την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και τις χώρες που «εμπλέκονται» λόγω της δραστηριοποίησης των αντίστοιχων εταιρειών.

Η «παρουσία» ενεργειακών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως οι ENI, «Total», «ExxonMobil» κ.ά., είναι ενδεικτική του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει για τον ορυκτό πλούτο όλης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αλλά και των προεκτάσεων που αποκτούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Αλλωστε, «παρών» στην περιοχή δηλώνουν όλα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ενδεικτικό ήταν το συγχαρητήριο μήνυμα που έστειλε στον Ν. Αναστασιάδη ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε αυτό, επιδοκίμασε τις «προσωπικές προσπάθειες» του Κύπριου ηγέτη, που «σε μεγάλο βαθμό» επέδρασαν ώστε οι ρωσοκυπριακές σχέσεις να αναπτυχθούν «με μεγάλη επιτυχία», ενώ πρόσθεσε: «Βασίζομαι στον περαιτέρω ουσιαστικό διάλογο και στην εποικοδομητική μεταξύ μας δουλειά ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω το ευρύ φάσμα των διμερών μας σχέσεων. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτά ανταποκρίνονται στα θεμελιώδη συμφέροντα των φίλων λαών των χωρών μας και καθοδηγούν την πορεία σταθερότητας και ασφάλειας στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο».

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι δεν προτίθεται άμεσα να διορίσει νέο διαπραγματευτή για το Κυπριακό (ο Οζντίλ Ναμί, που μέχρι πρότινος ήταν διαπραγματευτής, διορίστηκε «υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας»). Οπως είπε ο Ακιντζί, για να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις χρειάζεται η «πλήρης αναθεώρηση της νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής πλευράς». Πρόσθεσε ότι τα Κατεχόμενα δεν θα δεχτούν «τις μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις» και ότι «από τώρα και στο εξής ζητάμε μια περίοδο διαπραγματεύσεων που θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και θα έχει χρονικό όριο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ