Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Στο επίκεντρο σταθερά το Μεταναστευτικό

ΡΩΜΗ.--

Φούντωσε η προεκλογική αντιπαράθεση (στις 4 Μάρτη θα γίνουν βουλευτικές εκλογές) γύρω από το Μεταναστευτικό στην Ιταλία, μετά από το νέο κρούσμα βίας κατά μεταναστών που σημειώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, ένας 28χρονος στην πόλη Ματσεράτα τραυμάτισε μετανάστες που βρίσκονταν σε καφετέρια και στο σταθμό της πόλης και μετά παραδόθηκε στην αστυνομία. Ηταν τυλιγμένος με την ιταλική σημαία, χαιρέτησε φασιστικά, στο αυτοκίνητό του βρέθηκε μια στολή παραλλαγής, ενώ στο διαμέρισμά του βρέθηκε το βιβλίο του Χίτλερ «Ο αγών μου». Μερικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι είχε υπάρξει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την ευρωσκεπτικιστική «Λίγκα του Βορρά».

Από τη μεριά του, ο ηγέτης της «Λίγκας», Ματέο Σαλβίνι, εμφανίστηκε να καταδικάζει το περιστατικό, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως δε βλέπει την ώρα να κυβερνήσει «για να επαναφέρω την ασφάλεια και την κοινωνική δικαιοσύνη σε όλη τη χώρα». Επίσης, μίλησε για «μια μετανάστευση εκτός ελέγχου», που «οδηγεί στην κοινωνική σύγκρουση».

Την ίδια στιγμή, ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής της «Φόρτσα Ιτάλια», Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επέλεξε να μιλήσει για 600.000 μετανάστες που «δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στη χώρα μας», χαρακτηρίζοντάς τους «μια κοινωνική βόμβα έτοιμη να εκραγεί, διότι είναι έτοιμοι να παραβούν τον νόμο». Εσπευσε ακόμα να ταχθεί υπέρ της υπογραφής συμφωνιών με αφρικανικές χώρες για τον πιο «αποτελεσματικό έλεγχο» των συνόρων τους και για αύξηση των επαναπατρισμών παράτυπων μεταναστών, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται «ένα νέο, μεγάλο σχέδιο Μάρσαλ για τη στήριξη της Αφρικής».

Ο επικεφαλής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ρέντσι, απηύθυνε έκκληση για επίδειξη αισθήματος ευθύνης και ηρεμία.

Οσο πλησιάζει η μέρα των εκλογών, η αντιμεταναστευτική πολιτική στη χώρα και γενικά στην ΕΕ αξιοποιείται όλο και περισσότερο στην αναμέτρηση των αστικών δυνάμεων για την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων των ιταλικών μονοπωλίων. Με σκοπό είτε τον αποπροσανατολισμό από τις πραγματικές αιτίες των λαϊκών προβλημάτων είτε τις ευρύτερες «ρυθμίσεις» στην αγορά εργασίας που χρειάζεται το ντόπιο κεφάλαιο είτε την προώθηση γεωπολιτικών σχεδιασμών σε περιοχές όπως η Αφρική, η Μέση Ανατολή κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης(2019-08-23 00:00:00.0)
Παζάρια και αντιθέσεις με αφορμή την επιχείρηση «Σοφία»(2019-01-24 00:00:00.0)
Συμφωνία για «κέντρα κράτησης» στα σύνορα με την Αυστρία(2018-07-04 00:00:00.0)
Ανησυχία στην ΕΕ για ενίσχυση ευρωσκεπτικιστικών τάσεων(2018-01-17 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεις για το «θεαθήναι» σχετικά με τους ξεριζωμένους(2017-08-10 00:00:00.0)
Ιταλική επιμονή για «ευέλικτη» εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας(2016-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ