Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Στο Κογκρέσο το νέο «πυρηνικό δόγμα»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Να καθησυχάσει τις αντιδράσεις που προκαλεί σε μέρος του αμερικανικού Κογκρέσου η δημοσιοποίηση του νέου «πυρηνικού δόγματος» των ΗΠΑ προσπάθησε χτες ο υπουργός Αμυνας, Τζιμ Μάτις. Καταθέτοντας στην επιτροπή «Ενόπλων Υπηρεσιών» της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Μάτις υποστήριξε πως η νέα στρατηγική του Πενταγώνου για τα πυρηνικά όπλα «επικεντρώνει ορθά ένα μεγάλο μέρος της προσοχής στον έλεγχο των όπλων» και ότι παράλληλα εστιάζει στην ενίσχυση «της πυρηνικής ισχύος» των ΗΠΑ. Πρόσθεσε πως δέχτηκε προ ημερών επιστολή γερουσιαστών που εκφράζουν ανησυχία για τη νέα στρατηγική επειδή θεωρούν πως θα μπορούσε να «υποβαθμίσει τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ που αναπτύσσεται παραδοσιακά στη μείωση και εντέλει στην εξάλειψη πυρηνικών όπλων». Ο υπουργός πρόσθεσε πως η νέα στρατηγική επιδιώκει «να μειώσει» τις πιθανότητες μίας πυρηνικής επίθεσης σε βάρος των ΗΠΑ και να προωθήσει την πρόοδο σε διαβουλεύσεις που γίνονται για τον έλεγχο πυρηνικών όπλων.

Το νέο πυρηνικό δόγμα των ΗΠΑ ενθαρρύνει την παραγωγή νέων «σύγχρονων όπλων χαμηλής ισχύος», ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εφόσον κριθεί απαραίτητο, σε πεδία συγκρούσεων στα οποία θεωρείται πως διακυβεύονται κρίσιμα συμφέροντα αμερικανικών μονοπωλίων.

Νωρίτερα, η αρμόδια υπηρεσία λογιστικής διαχείρισης του αμερικανικού Πενταγώνου (Defense Logistics Agency - DLA) ανακοίνωσε πως έχει «χάσει τα ίχνη» παραστατικών για δαπάνες ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων. Σε ρεπορτάζ της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Politico», αναφέρεται πως η «τρύπα» στις δαπάνες του Πενταγώνου εντοπίστηκε μετά τη διενέργεια λογιστικού ελέγχου, καθώς τα χρήματα αυτά εμφανίζονται επισήμως να έχουν δαπανηθεί σε έργα στρατιωτικών κατασκευών και συστήματα υπολογιστών.

Ας σημειωθεί, πάντως, πως το Πεντάγωνο έχει ετήσιο προϋπολογισμό δαπανών άνω των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ποτέ προηγουμένως δεν είχε πραγματοποιηθεί συνολικός λογιστικός έλεγχος, αναφορικά με τη διαχείριση των τεράστιων κονδυλίων που δίνονται σε μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στο στρατιωτικό τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ