Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα των συνομιλιών, σύμφωνα με τα κόμματα

Ο Μ. Σουλτς λίγο πριν την έναρξη των χτεσινών συνομιλιών
Ο Μ. Σουλτς λίγο πριν την έναρξη των χτεσινών συνομιλιών
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και να ανακοινωθεί το αποτέλεσμά τους σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία. Οι συνομιλίες πήραν χτες δεύτερη παράταση, καθώς αρχικά είχε συμφωνηθεί να ολοκληρωθούν μες στο περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η καγκελάριος και πρόεδρος της CDU, Αγκελα Μέρκελ, εμφανίστηκε χτες πριν την έναρξη των συνομιλιών αποφασιστική, τονίζοντας τη σημασία να σχηματιστεί μια «σταθερή κυβέρνηση στη Γερμανία»: «Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση τώρα - και για τη διεθνή μας αξιοπιστία. Αυτό, πιστεύω, το αισθάνονται όλοι», είπε και πρόσθεσε: «Ολοι μας θα πρέπει να κάνουμε οδυνηρούς συμβιβασμούς. Είμαι κι εγώ έτοιμη γι' αυτό, αν τελικά τα οφέλη υπερτερούν των μειονεκτημάτων». Η συμφωνία συνασπισμού - αν τελικά υπάρξει - θα είναι πολύ λεπτομερής και «θα αφορά την ευημερία της χώρας», τόνισε.

Τα δύο τελευταία ζητήματα που απομένουν να καταλήξουν οι δυο πλευρές είναι ένας περιορισμός των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που «δεν δικαιολογούνται επαρκώς από τους εργοδότες» και η πολιτική για την ασφάλιση της Υγείας. Το SPD έχει δηλώσει πως θα «διαπραγματευτεί σκληρά» σε αυτά τα δύο μέτωπα, προκειμένου να αποσπάσει το «ναι» στο εσωκομματικό δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του, που θα κληθεί να εγκρίνει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

«Πιστεύω ότι σήμερα (σ.σ. χτες) είναι η μέρα που θα αποφασιστεί» αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του SPD, Μάρτιν Σουλτς.

«Οι πολίτες περίμεναν αρκετά για ένα αποτέλεσμα. Γι 'αυτό θέλουμε σήμερα (σ.σ. χτες) να καταλήξουμε», δήλωσε η μία από τους αντιπροέδρους του SPD, Μανουέλα Σβέσιγκ. Ο Φόλκερ Μπουφιέ, στέλεχος της CDU και πρωθυπουργός του κρατιδίου της Εσσης, δεν απέκλεισε αποτυχία των διαπραγματεύσεων. «Δεν αποκλείω τίποτα. Θεωρώ πιθανή μια συμφωνία, όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα την πετύχουμε», δήλωσε και πρόσθεσε πως «κατανοεί» την επιθυμία του SPD «να κερδίσει κάτι μετά το συνέδριό του», στο οποίο αρκετά στελέχη εκφράστηκαν κατά της συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού.

Στο μεταξύ, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζει τη συνταγματικότητα της διαδικασίας του εσωκομματικού δημοψηφίσματος του SPD, καθώς έχουν ήδη υπάρξει πέντε προσφυγές εναντίον του. Κεντρικό επιχείρημα των προσφυγών, εκ των οποίων δύο έχουν ήδη απορριφθεί, είναι πως αρμόδιο να αποφασίσει για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Το 2013, ενόψει του σχηματισμού μεγάλου συνασπισμού, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε απορρίψει αντίστοιχες προσφυγές, απαντώντας ότι συνταγματική προσφυγή γίνεται μόνο για πράξεις της δημόσιας εξουσίας, ενώ η σύναψη μιας συμφωνίας μεταξύ πολιτικών κομμάτων και η εσωκομματική διαμόρφωση θέσης δεν μπορούν να θεωρηθούν «δημόσια πράξη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ