Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΛΔΙΒΕΣ
Η αντιπολίτευση ζητά την επέμβαση ΗΠΑ - Ινδίας

ΜΑΛΕ.--

Για «συνωμοσία ή πραξικόπημα» που η κυβέρνησή του έπρεπε να διερευνήσει και αντιμετωπίσει έκανε λόγο ο Πρόεδρος των Μαλδίβων, Αμπντάλα Γιαμίν, της κυβέρνησης του συντηρητικού Προοδευτικού Κόμματος, που προχτές κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης». Μεταξύ άλλων, διατάχτηκε η σύλληψη του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου, μετά την απόφασή του να ακυρώσει την καταδίκη στελεχών της αντιπολίτευσης, όπου κυρίαρχο είναι το κεντρώο Δημοκρατικό Κόμμα.

Ανάμεσα στους πολιτικούς που συνέλαβαν οι αρχές είναι και ο πρώην Πρόεδρος της χώρας (1978 - 2008) Μαουμούν Αμπντούλ Γκαγιούμ, ετεροθαλής αδελφός του Προέδρου Γιαμίν, που ανήκει όμως πλέον στην αντιπολίτευση.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μοχάμεντ Νασίντ, που ζει εξόριστος στη Βρετανία (όπου κατέφυγε το 2016 και πήρε άσυλο), ζήτησε ανοιχτά την παρέμβαση των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Ινδίας. «Θα θέλαμε η ινδική κυβέρνηση να στείλει έναν αντιπρόσωπο, υποστηριζόμενο από τον στρατό της, για να απελευθερώσει τους δικαστές και τους πολιτικούς κρατούμενους». Ακόμα, η αντιπολίτευση ζήτησε η Ουάσιγκτον να διασφαλίσει ότι «οι αμερικανικοί χρηματοπιστωτικοί θεσμοί έχουν διακόψει όλες τις συναλλαγές σε δολάρια των αξιωματούχων του καθεστώτος στις Μαλδίβες».

Η δικαστική απόφαση απελευθέρωσης στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος εκτιμάται ότι άνοιξε το δρόμο για μια συμμετοχή του Νασίντ στις επόμενες προεδρικές εκλογές, μετά την τελευταία φορά που είχε ηττηθεί από τον Γιαμίν, σε αμφιλεγόμενες συνθήκες.

Η γεωγραφική θέση των Μαλδίβων (Ινδικός Ωκεανός) τις καθιστά «μήλον της Εριδος» για αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Η κυβέρνηση του Γιαμίν υπέγραψε πρόσφατα Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την Κίνα, προκαλώντας νέα «ανησυχία» σε δυνάμεις όπως η Ινδία, δεδομένων της ισχύος και των δύο χωρών, των αντιθέσεων που διατηρούν βαθιές, αλλά και της ευρύτερης όξυνσης των ανταγωνισμών στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ