Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΣΥΡΙΑ
Ελεγχος του κουρδικού Μανμπίτζ από τον συριακό στρατό

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Η εξέλιξη, το πρωί της Παρασκευής, της κατάληψης από ισχυρές δυνάμεις του συριακού στρατού της πόλης Μανμπίτζ με κουρδικό πληθυσμό σηματοδοτεί οπωσδήποτε μια νέα κατάσταση στη Βόρεια Συρία. Οπως αναφέρουν πολλά ΜΜΕ, η είσοδος του συριακού στρατού έγινε μετά από πρόσκληση που απηύθυνε στη διοίκησή του η ηγεσία των Κούρδων μαχητών των λεγόμενων «Μονάδων Λαϊκής Προστασίας» (YPG), σε μία προσπάθεια να αποτρέψει την κλιμάκωση της τουρκικής επέμβασης. Η Τουρκία, που έχει κάνει δύο επεμβάσεις στην περιοχή, τώρα με αφορμή την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεών τους από τη Συρία (στην πραγματικότητα αναδιάταξη δυνάμεων στην περιοχή), προωθεί το σχέδιο νέας στρατιωτικής χερσαίας επέμβασης, ειδικά στις περιοχές με κουρδικό πληθυσμό.

Πάντως, η συριακή κυβέρνηση μέσω του στρατού ανακοίνωσε ότι «εγγυάται πλήρως την ασφάλεια για όλους τους Σύρους πολίτες και τους άλλους που βρίσκονται στην περιοχή» και ότι «ανακτά κάθε σπιθαμή του συριακού εδάφους».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση Ασαντ διεξάγει μια «επιχείρηση άσκησης ψυχολογικής πίεσης», ωστόσο πρόσθεσε ότι «όταν οι τρομοκρατικές οργανώσεις (σ.σ. YPG και PYD) θα έχουν φύγει από την περιοχή, δεν θα υπάρχει τίποτε για εμάς να κάνουμε εκεί...». Σύμφωνα με το «Αναντολού», ισχυρίστηκε ότι «η Τουρκία είναι ενάντια στο διαμελισμό της Συρίας», ότι οι συγκεκριμένες περιοχές «ανήκουν στη Συρία» και ότι «στόχος της Τουρκίας ήταν να δώσει ένα μάθημα σε YPG /PKK».

Πάντως, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι YPG/PKK δεν έχουν δικαίωμα να προσκαλούν άλλους στην περιοχή και προειδοποίησε όλες τις πλευρές «να απέχουν από προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις που θα κάνουν την περιοχή πιο ασταθή».

Επίσης η Ιχάμ Αχμαντ, συμπροεδρεύουσα του «Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου» (MSD) του Μανμπίτζ, αμφισβήτησε ότι ο συριακός στρατός ανακατέλαβε όλη την πόλη, επιμένοντας πως συνεχίζονταν τα παζάρια μίας σχετικής συμφωνίας με τις κυβερνήσεις Συρίας και Ρωσίας.

Το γεγονός προκάλεσε ικανοποίηση στη Ρωσία, με τον εκπρόσωπο του Προέδρου Βλ. Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, να τη χαιρετίζει ως «θετικό βήμα προς τη σταθεροποίηση της κατάστασης». Επίσης για το Σάββατο ήταν προγραμματισμένη επίσκεψη στη Μόσχα των Τούρκων υπουργών Αμυνας, Εξωτερικών, του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών και του εκπροσώπου Τύπου του Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν για διαβουλεύσεις με κύριο θέμα τις εξελίξεις στη Συρία.

Σημαντικές εξελίξεις παρατηρούνται και στη διπλωματική σκακιέρα. Μετά την απόφαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να ξανανοίξουν την Πέμπτη την πρεσβεία τους στη Δαμασκό, ο ΥΠΕΞ Ανουάρ Γκαργκάς, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια», έθεσε ζήτημα επιστροφής της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, που όμως προϋποθέτει τη «συναίνεση των Αράβων». Επίσης το άνοιγμα της πρεσβείας του στη Δαμασκό ανακοίνωσε και το Μπαχρέιν.

Επιπλέον, η Ρωσία ανακοίνωσε πως μέσα στην πρώτη βδομάδα του Γενάρη θα πραγματοποιηθούν σε ρωσικό έδαφος σημαντικές διαβουλεύσεις, ως συνέχεια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης της Αστάνας με Ιρανούς και Τούρκους αξιωματούχους στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ