Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Και άλλες αιματηρές θυσίες για το λαό για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων

Ξεκίνησε χτες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018

Ξεκίνησε χτες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος προδιαγράφει περαιτέρω αιματηρές θυσίες για την εργατική τάξη, συνολικά το λαό, για να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλοξενοδόχων, των τραπεζιτών, συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου.

«Ο κρατικός προϋπολογισμός αποτελεί το εργαλείο αναδιανομής του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου. Είναι άδικος γιατί τα παίρνει από την εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, τους παραγωγούς του πλούτου, για να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες του κεφαλαίου», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, και εισηγητής του Κόμματος, καταψηφίζοντας. Με άλλα λόγια, πρόσθεσε, είναι «το εργαλείο υλοποίησης της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, στις σημερινές συνθήκες, αυτής της μεταβατικής περιόδου από την καπιταλιστική κρίση, στην ανάκαμψη».

Παραθέτοντας ενδεικτικά στοιχεία που δείχνουν πόσο βαθιά ταξικός, αντιλαϊκός είναι ο προϋπολογισμός, ανέφερε για τα έσοδα: «Αποτυπώνεται μέσα στον προϋπολογισμό μια αύξηση των φορολογικών εσόδων, η οποία θα επιβαρύνει τη φορολογία των λαϊκών νοικοκυριών, των λαϊκών στρωμάτων κατά 500 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μια αύξηση 5,5% σε σχέση με αυτά που η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εισπραχθούν το 2017. Πώς θα το πετύχει αυτό η κυβέρνηση; Μέσα από την κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση στους μισθούς και στις συντάξεις. Ποιος είναι αυτός, ο οποίος θα επιβαρυνθεί; Οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και μέσα από την κατάργηση της έκπτωσης 10% για τις ιατρικές δαπάνες». Ακόμα επεσήμανε ότι αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι κατά 480 εκατ. ευρώ (3,8%) σε σχέση με το 2017, «που σημαίνει επιβάρυνση στους φόρους της κατανάλωσης, επιβαρύνονται οι λαϊκές οικογένειες».

Από την άλλη, απόδειξη του ταξικού χαρακτήρα και της φορολογικής πολιτικής, όπως σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, είναι ότι ο προϋπολογισμός «προβλέπει μείωση των εσόδων από τις επιχειρήσεις, από τα νομικά πρόσωπα κατά 200 εκατ. ευρώ περίπου, δηλαδή μια μείωση της τάξης του 3,3% σε σχέση με αυτά που θα εισπραχθούν φέτος. Το παράλογο είναι ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες ανάπτυξης, άρα και της κερδοφορίας τους. Αρα, το λογικό που θα περίμενε κάποιος είναι να πληρώσουν περισσότερους φόρους, και όμως σε συνθήκες ανάπτυξης και κερδοφορίας, τα νομικά πρόσωπα το 2018 θα πληρώσουν λιγότερους φόρους».

«Το αποτέλεσμα - συνέχισε - είναι τα νομικά πρόσωπα, οι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι επιχειρήσεις, να σχεδιάζετε ότι θα πληρώσουν το 2018 μόνο 3,3 δισ. ευρώ, σε ένα σύνολο φορολογικών εσόδων 48,2 δισ. Δηλαδή, η συμβολή των επιχειρηματικών ομίλων θα είναι μόνο στο 6,8% του συνόλου των φορολογικών εσόδων. Το υπόλοιπο ποιος το πληρώνει; Η απάντηση είναι πολύ καθαρή».

Οσο για τις δαπάνες, ανέφερε ότι η μεγαλύτερη μείωση κατά 1,6 δισ. ευρώ καταγράφεται στις δαπάνες για την ασφάλιση, την περίθαλψη και την κοινωνική προστασία, τις δαπάνες δηλαδή που αφορούν κατεξοχήν την εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα.

«Αποτελεί πρόκληση - σημείωσε - τη στιγμή που τα νοσοκομεία βρίσκονται σε αυτό το χάλι, να λέτε ότι το 2018 θα παρουσιάσουν πλεόνασμα 144 εκατομμύρια ευρώ. Οτι θα παρουσιάσουν πλεόνασμα οι λογαριασμοί Κοινωνικής Ασφάλισης κατά 1,8 δισ. ευρώ».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, δίνοντας απάντηση στο κυβερνητικό παραμύθι για την έξοδο από τα μνημόνια και τη «δίκαιη ανάπτυξη», ανέφερε: «Δεν έχετε ψηφίσει εκ των προτέρων νέα μέτρα για το 2018; Τα έχετε ψηφίσει. Δε διατηρείτε όλο το νομικό οπλοστάσιο όλων των μνημονιακών νόμων; Εάν δεν καταργηθεί κανένας μνημονιακός νόμος, ποια είναι η έξοδος από τα μνημόνια; (...) Δεν έχετε δεχτεί τα πρωτογενή πλεονάσματα, να φτάσουν στο διηνεκές, στο άπειρο; Τέταρτο στοιχείο είναι η εποπτεία, η οποία θα υπάρχει πάντα από την ΕΕ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης».

Η οποία κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης σημείωσε ότι «δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια αναδιανομή της φτώχειας». «Εκεί οδηγούν τα πρωτογενή πλεονάσματα γιατί τα πρωτογενή πλεονάσματα γίνονται με το αίμα και τον ιδρώτα της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων».

Αναφερόμενος στην κάλπικη αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ που επαναλήφθηκε και χτες, σημείωσε: «Η αντιπολίτευση που σας κάνουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ βολική σε εσάς, είτε μιλούν περί δημιουργικής λογιστικής είτε ότι δεν θα εκπληρωθούν οι στόχοι. Να σας πω γιατί είναι πολύ βολική σε σχέση με το λαό και την κατάσταση την οποία βιώνει; Γιατί η αλλαγή του μείγματος που λένε της δημοσιονομικής πολιτικής, δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει αυτούς που πληρώνουν. Τα ίδια υποζύγια η εργατική τάξη, ο λαός, που πληρώνουμε με το δικό σας μείγμα, θα πληρώνουνε και με το δικό τους μείγμα. Το κεφάλαιο θα είναι στο απυρόβλητο και με το άλλο μείγμα και η θέση του θα βελτιώνεται».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ