Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανασύρεται από το αρχείο η υπόθεση Τσαλικίδη

Εξελίξεις προκάλεσε η καταδίκη της Ελλάδας για τους χειρισμούς των δικαστικών αρχών σχετικά με την υπόθεση του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη. Θυμίζουμε ότι ο Κ. Τσαλικίδης, σχεδιαστής δικτύου και διευθυντής τεχνολογίας της εταιρείας «Vodafone», είχε βρεθεί κρεμασμένος στο σπίτι του στον Κολωνό στις 9 Μάρτη 2005, παραμονή της αποκάλυψης της υπόθεσης παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων υψηλόβαθμων κρατικών στελεχών, του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και επιχειρηματιών.

Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αμφισβητεί την εκδοχή της αυτοκτονίας που είχε δεχθεί η εισαγγελική έρευνα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντ. Λιόγας, ζήτησε τη δικογραφία της υπόθεσης, για να ερευνηθεί εκ νέου. Να σημειωθεί ότι οι γονείς του Κ. Τσαλικίδη και ο αδελφός του, από την αρχή δεν αποδέχτηκαν τα συμπεράσματα της έρευνας περί αυτοκτονίας, αντίθετα μιλούσαν για δολοφονία και το συνέδεαν με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Η δικογραφία για την υπόθεση του θανάτου του στελέχους της «Vodafone» έχει τεθεί δύο φορές στο αρχείο, την πρώτη το 2006 μετά από έρευνα του τότε Εισαγγελέα Ι. Διώτη και τη δεύτερη το 2014 μετά από έρευνα εφέτη ανακριτή. Η υπόθεση είχε επανέλθει στην επικαιρότητα ύστερα από νέα στοιχεία που προέκυψαν και έδειχναν εμπλοκή της αμερικανικής πρεσβείας στις τηλεφωνικές υποκλοπές. Σύμφωνα με το τότε πόρισμα του εισαγγελέα Εφετών, που είχε έρθει στη δημοσιότητα, οι ΗΠΑ υποδεικνύονται ως αυτουργός των παρακολουθήσεων των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και μελών του υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και της τότε ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, της ΕΥΠ, αλλά και επιχειρηματιών. Σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, οι δράστες δεν ολοκλήρωσαν την πράξη τους και η υποκλοπή απόρρητων πληροφοριών δεν κατέστη δυνατή, έγιναν αντιληπτοί και το λογισμικό αφαιρέθηκε. Να τονιστεί ότι ο τότε εξουσιοδοτημένος χρήστης του λογισμικού νομίμων συνακροάσεων της «Vodafone» και παραλήπτης του σχετικού υλικού από την προμηθεύτρια εταιρεία «Εricsson» ήταν ο Κ. Τσαλικίδης.

Να θυμίσουμε, επιπρόσθετα, ότι για το «σκάνδαλο» των υποκλοπών είχε δοθεί σχετική συνέντευξη Τύπου στις 2 Φλεβάρη 2006 από τους τότε υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή, Θ. Ρουσόπουλο, Γ. Βουλγαράκη και Αν. Παπαληγούρα. Ο Κώστας Καραμανλής είχε ενημερωθεί έντεκα μήνες πριν, στις 10 Μάρτη 2005, την επομένη του θανάτου του Τσαλικίδη, όταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Vodafone», Γ. Κορωνιάς, είχε συναντηθεί με τον διευθυντή του γραφείου του, Γ. Αγγέλου. Δύο μέρες νωρίτερα και μία μέρα πριν από τον θάνατο του Τσαλικίδη, το παρείσακτο παράνομο λογισμικό που επέτρεπε τις υποκλοπές και είχε παρεισφρήσει στα κέντρα της «Vodafone» είχε αφαιρεθεί. Από τότε, στην ίδια έρευνα συμμετείχαν η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η ΕΥΠ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ