Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Περιοδεία του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές της Κατερίνης

Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών, που προκλήθηκαν από την πρόσφατη νεροποντή σε σπίτια και καταστήματα, σε δημόσιες υποδομές και αγροτικές καλλιέργειες στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, ως το αποτέλεσμα της ανυπαρξίας των απαραίτητων εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικής προστασίας έργων.

Χτες, κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελούμενο από τον Περιφερειακό Σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βασίλη Ρέβα, εκλεγμένους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Κατερίνης και στελέχη της ΤΟ Πιερίας του ΚΚΕ περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Κατερίνης και στον αρχαιολογικό χώρο στο Δίον που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Δίου - Ολύμπου. Αρχικά συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κατερίνης, Σ. Χιονίδη, ο οποίος ενημέρωσε για την μέχρι τώρα εικόνα από τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη σφοδρή βροχόπτωση της περασμένης βδομάδας.

Ειδικότερα, έχουν καταγραφεί καταστροφές σε ρέματα και κανάλια, σε δρόμους εσωτερικής οδοποιίας, στο σύνολο του αγροτικού οδικού δικτύου, σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, στο σταθμό επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικό), υδατοδεξαμενές άρδευσης, δίκτυα ομβρίων, δημοτικό φωτισμό. Ο δήμος ζητά έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και χορήγηση προκαταβολής του 50% των ετήσιων ΚΑΠ που λαμβάνει, ύψους 5 εκ. ευρώ, κ.λπ.

Ο ποταμός Λεύκος (Πέλεκας)

Σοβαρότατα είναι τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στον ποταμό Πέλεκα στην Κατερίνη, όπως η αποκάλυψη των πελμάτων της γέφυρας, που προκαλούν ανησυχία στους κατοίκους για τη στατικότατα της γέφυρας, η κατάρρευση τμήματος του παραποτάμιου δρόμου και των πρανών του ποταμού, σε απόσταση αναπνοής από λαϊκές κατοικίες, οι οποίες εκκενώθηκαν μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης από την υποχώρηση του εδάφους. Οι κάτοικοι της περιοχής αποδίδουν την καταστροφή που προκλήθηκε στην ανεξέλεγκτη αμμοληψία που γίνεται από την κοίτη του ποταμού από την εργολαβική εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή της περιφερειακής οδού Κατερίνης, χωρίς ταυτόχρονα να έχει πραγματοποιήσει την αναγκαία αντιπλημμυρική θωράκιση του Πέλεκα.

Προβλήματα υπήρξαν και στον κάμπο της Κατερίνης στην περιοχή της Νέας Εφέσου, όπου πλημμύρισαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις με στάρια, ακτινίδια, κ.λπ., από την υπερχείλιση του ποταμού Αίσωνα (Μαυρονέρι) όπου πέφτει και ο Πέλεκας, καθώς δεν έχει γίνει ο αναγκαίος καθαρισμός και η εκβάθυνση της κοίτης του. Μεγάλες ζημιές καταγράφηκαν και στις παραλιακές ζώνες του δήμου στην Παραλία και στην Ολυμπιακή Ακτή, σε υποδομές, καταστήματα και σπίτια. Και σε αυτήν την περιοχή, που αποτελεί την καρδιά της τουριστικής Πιερίας, εκκρεμούν ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Σημαντικές ζημιές σημειώθηκαν και στο αρχαίο Δίον. Τμήματα του αρχαιολογικού χώρου καλύφθηκαν από λάσπη που κατέβασαν οι χείμαρροι από τον Ολυμπο. Τόσο ο ναός της Ισιδας όσο και ο ναός του Υψίστου Διός, κυριολεκτικά, βρίσκονται κάτω από τη λάσπη. Οι μεταλλικές κατασκευές (διάδρομοι και γέφυρες) έπεσαν ή υπέστησαν βλάβες. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου παρατηρήθηκαν διαρροές στη στέγη και μερική εισροή νερού στο χώρο των αποθηκών. Η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει προχωρήσει σε αυτοψία και πρώτη καταγραφή των προβλημάτων για την αντιμετώπιση των οποίων θα χρειαστεί έκτακτη γενναία χρηματοδότη και πρόσληψη προσωπικού. Η καταστροφή αυτή ανέδειξε την ανάγκη ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού έργου στην περιοχή για την προστασία των οικισμών αλλά και του αρχαιολογικού χώρου.

Με την ολοκλήρωση της περιοδείας, ο Βασίλης Ρέβας, σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: «Οι καταστροφές από τα προ ημερών καιρικά φαινόμενα αναδεικνύουν για ακόμα μια φορά και με ιδιαίτερα τραγικό τρόπο ότι το καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης δεν έχει καμία σχέση με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με την προστασία της ζωή και της περιουσίας που απέκτησαν τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά με κόπους και ιδρώτα μιας ολόκληρης ζωής. (...) Επειδή η εμπειρία καταγράφει ότι μετά από τέτοιου είδους καταστροφές οι αποζημιώσεις που τάζουν οι κυβερνήσεις είναι λόγια παρηγορητικά της στιγμής, καλούμε τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να οργανώσουν την πάλη τους για την κατάκτηση ενός μοντέλου ανάπτυξης που θα έχει ως στόχο την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών στο σήμερα, να προτάξουν σαν αίτημα αιχμής την άμεση και ολοκληρωτική αποζημίωση στις ζημιές που έχουν υποστεί, την άμεση αποκατάσταση των καταστροφών στο οδικό δίκτυο και στις υποδομές της περιοχής, καθώς και τη μελέτη και κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερώτηση στη Βουλή για τις καταστροφές στην Πελοπόννησο(2018-10-04 00:00:00.0)
Επείγει η λήψη μέτρων ανακούφισης του πληθυσμού(2015-02-21 00:00:00.0)
Μετρούν τις πληγές τους περιμένοντας τη νέα κακοκαιρία(2015-02-04 00:00:00.0)
Απαιτούνται αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πλημμύρες(2013-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ