Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Τον βραβεύουν επειδή σφαγιάζει εργατικά - λαϊκά δικαιώματα

Eurokinissi

«Η σημερινή σας βράβευση μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε σε αυτόν το δρόμο», δήλωσε χτες από το Παρίσι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την απονομή του βραβείου «πολιτικού σθένους» που έλαβε από το γαλλικό περιοδικό «Politique Internationale». Ενός βραβείου που όντως κέρδισε με το «σπαθί» του, εφόσον με σθένος συνέχισε την εφαρμογή της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, σφαγιάζοντας εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και δεσμευόμενος ότι έτσι θα συνεχίσει και στο μέλλον.

Παραλαμβάνοντας ένα βραβείο που στο παρελθόν έχουν λάβει οι Εμανουέλ Μακρόν, Νικολά Σαρκοζί, Κριστίν Λαγκάρντ και Αγκελα Μέρκελ, στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε χωρίς ίχνος ντροπής στο δημοψήφισμα του 2015, που άνοιξε το δρόμο στο τρίτο μνημόνιο και τα βάρβαρα μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου και της παραμονής σε ΕΕ και Ευρωζώνη, υποστηρίζοντας ότι «πολλές φορές ακόμη και σήμερα αισθάνομαι σαν τον μυθικό Οδυσσέα που δέθηκε στο κατάρτι του πλοίου για να μην αντιδράσει στο άκουσμα του τραγουδιού των Σειρήνων»! Επίσης ότι «είπαμε "όχι" σε μια άγονη, αδιέξοδη και καταστροφική περιπέτεια για την Ελλάδα και την Ευρώπη»...

Επανέλαβε την ψευδολογία ότι «σε λίγους μήνες, το καλοκαίρι του '18, οδηγούμε τη χώρα με ασφάλεια έξω από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία», όταν έχει προνομοθετήσει μέτρα για το 2019 και το 2020, έχει δεσμευτεί για ματωμένα πλεονάσματα σε βάθος δεκαετιών και επεκτείνει το αντεργατικό πλαίσιο, έντασης της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.

Πανηγύρισε εξάλλου για την αφαίμαξη του λαού, λέγοντας ότι «για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφεται δημοσιονομική υπεραπόδοση», και επιχείρησε να κρύψει το μάτωμα του λαού πίσω από τα ψίχουλα που σκοπεύσει να διανείμει ως «κοινωνικό μέρισμα».

Για την τρίτη «αξιολόγηση» και το κλείσιμό της, όπως απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, έσπευσε να τους καθησυχάσει ότι «τα μηνύματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά», για το δε λαό κατέστησε σαφές ότι τα μέτρα δεν τελειώνουν, λέγοντας πως «δεν σημαίνει αυτό (σ.σ: το κλείσιμο της "αξιολόγησης") ότι έχουμε τελειώσει με τις δυσκολίες».

Ακολούθησε γεύμα εργασίας του Αλ. Τσίπρα με εκπροσώπους γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων και στελέχη επιχειρήσεων όπως IBM, «HSBC France», «L'OREAL», «Emirates», «BlackRock», «Μorgan Stanley», «Nestle», «Philip Morris» και άλλες.

Εκεί επιδόθηκε σε άλλη μια προσπάθεια να «προσελκύσει επενδύσεις», όπως διαχέεται από το κυβερνητικό επιτελείο, παρουσιάζοντας στους εκπρόσωπους των μονοπωλίων τα οφέλη που προκύπτουν για το μεγάλο κεφάλαιο από τα «κίνητρα επενδύσεων» που προβλέπει ο λεγόμενος αναπτυξιακός νόμος, όπως η χαμηλή φορολόγηση, η εξασφάλιση κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ και άλλων κοινοτικών και εθνικών πόρων, το σταθερό φορολογικό περιβάλλον για πολλά χρόνια μπροστά κ.ά.

Οι ανησυχίες ενός «ευρωπαϊστή»

Το απόγευμα βραβεύτηκε και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισιού, αυτή τη φορά με το «Βραβείο Προσήλωσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες».

Εκδήλωση όπου δήλωσε «ευρωπαϊστής», με σεβασμό στις βαθιά αντιλαϊκές «θεμελιώδεις αρχές και αξίες» της ΕΕ και υπέρ μιας παραπέρα εμβάθυνσης της «ευρωπαϊκής ενοποίησης» προς την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», μέσα π.χ. από κοινό πλαίσιο δημοσιονομικής λειτουργίας και αναγνώριση των δικαστικών αποφάσεων ενός κράτους - μέλους σε όλα τα άλλα.

Γεμάτος έγνοια άλλωστε για το μέλλον της ευρωένωσης, στάθηκε στους κινδύνους που θα υπάρξουν από την «αδυναμία να πείσουμε τους πολίτες να στηρίξουν το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Πλάσαρε ταυτόχρονα το γνωστό παραμύθι ότι η ένωση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου μπορεί να αλλάξει χαρακτήρα και να γίνει φιλολαϊκή με μια άλλη διαχείριση, που μπορεί τάχα να λειτουργήσει προστατεύοντας τα «θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα» όλων, μέσω προάσπισης π.χ. των «δικαιικών αξιών» της Ευρώπης, ή με ένα άλλο, πιο επεκτατικό μείγμα δημοσιονομικής διαχείρισης, κόντρα στο σημερινό, πετώντας ταυτόχρονα μπηχτές για το πόσο ωφελήθηκε από αυτό η γερμανική καπιταλιστική οικονομία, και κρύβοντας βέβαια τη σύμφυτη με τον καπιταλισμό ανισόμετρη ανάπτυξη και τους σκληρούς ενδοαστικούς ανταγωνισμούς για τα μερίδια στην καπιταλιστική λεία.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, ό,τι κι αν λέει για τη «σημερινή Ευρώπη» είναι «όχι μια κριτική στην Ευρώπη αλλά μια ισχυρή δέσμευση για την Ευρώπη».

Για σήμερα το πρωί, ο Αλ. Τσίπρας προγραμματίζεται να έχει «πρόγευμα εργασίας» με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέχεια και των συνεννοήσεων που είχαν πρόσφατα στην Αθήνα για διευκολύνσεις από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης σε γαλλικά μονοπώλια που ορέγονται κομμάτια από το «ψητό» στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση (εργαλείο των ευρωενωσιακών μονοπωλίων για παραπέρα προώθηση θέσεών τους στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, σε κόντρα με ρωσικά κεφάλαια), όπου συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ και των έξι ανατολικών χωρών - εταίρων (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ