Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Ψήνεται» το αντιλαϊκό προσύμφωνο, στα «σκαριά» το νέο πολυνομοσχέδιο

Οι τελικές «πινελιές» απομένουν γύρω από το κλείσιμο του 3ου κύκλου της «αξιολόγησης», ενώ και η μεγάλα μάζα με τα δεκάδες νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα ήδη έχει καταληχτεί στο πλαίσιο διαδοχικών τηλεδιασκέψεων της κυβέρνησης με το κουαρτέτο. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρείται ως ιδιαίτερα πιθανό το κλείσιμο της επικαιροποιημένης συμφωνίας σε «τεχνικό επίπεδο» στο προσεχές Γιούρογκρουπ, στις 22 Δεκέμβρη, ενώ και η κατάθεση του νέου αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου αποτελεί πλέον θέμα χρόνου.

Η «πρόοδος» που έχει συντελεστεί και οι όποιες εκκρεμότητες θα συζητηθούν την ερχόμενη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ και αμέσως, στη συνέχεια, τα κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ επανέρχονται για ολιγοήμερες συζητήσεις στην Αθήνα. Επιπλέον, με βάση το χρονοδιάγραμμα, την ερχόμενη Τετάρτη «εγκαινιάζονται» οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες, ζήτημα που επίσης συγκαταλέγεται στα προαπαιτούμενα της τρέχουσας περιόδου. Στο ίδιο φόντο, τις τελευταίες μέρες καταγράφεται «πρόοδος» και στο ζήτημα της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και όπως χαρακτηριστικά έσπευσε να επισημάνει χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, η πώληση λιγνιτικών μονάδων, για την οποία είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, θα οδηγήσει στη δημιουργία δεύτερου ή τρίτου «πόλου» στην αγορά.

Την ίδια ώρα και ενώ οι αντιλαϊκές διεργασίες επιταχύνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και κουαρτέτο «ψήνουν» το «προσύμφωνο», που αναμένεται να «κλειδώσει» στο τέλος της ερχόμενης βδομάδας, κατά την τελική επισκόπηση της «προόδου» που θα συζητήσουν στην Αθήνα το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο και οι «θεσμοί».

Κρατική «μέριμνα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους
Παράλληλα, η «Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων», κατά τη χτεσινή συνεδρίασή της, ενέκρινε δύο νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 181,4 εκατ. ευρώ, που αφορούν στον «τουρισμό πολυτελείας» και σε δίκτυα υψηλής τεχνολογίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση, πρόκειται για «επενδυτικό σχέδιο ήπιας ανάπτυξης, τουριστικών υποδομών VIP Club για την προσέλκυση και φιλοξενία επισκεπτών υψηλού επιπέδου στη νήσο Σκορπιό της εταιρείας ΜΥΚΗΝΑΙ ΑΕ» καθώς και «επενδυτικό σχέδιο υλοποίησης δικτύου οπτικών ινών νέας γενιάς σταθερής τηλεφωνίας σε 25 περίπου αστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα από τη Vodafone Ελλάδας».

Η πρόκληση απέναντι στο λαό έχει και συνέχεια, με τον υπουργό Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, να δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι «χρειάζεται βέβαια ακόμα σκληρή δουλειά προκειμένου να κερδίσουμε το στοίχημα της δίκαιης ανάπτυξης».

Ανάκαμψη με κύριο μοχλό την «ευέλικτη εργασία»

Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, διαπιστώνει ότι η μεγαλύτερη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας αποτελεί τον βασικό μοχλό για την επίτευξη ρυθμών ανάκαμψης.

Οπως επισημαίνει στο «εβδομαδιαίο δελτίο», «η όποια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2013 και μετά (...) ενισχύθηκε με διαρθρωτικές αλλαγές, κύρια εκ των οποίων ήταν η καθίδρυση υψηλής θεσμικής ευελιξίας στην αγορά εργασίας».

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, ρόλο στην όποια (εξαιρετικά αναιμική) ανάκαμψη διαδραμάτισαν και οι «κλαδικές αναδιατάξεις», κυρίως από τη μεγάλη άνοδο του εξωτερικού τουρισμού, αλλά και από την ενίσχυση του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας, με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά.

Σε ό,τι αφορά την «απασχόληση», οι εγχώριοι βιομήχανοι, εντοπίζουν πιθανότητες πρόσκαιρης «βελτίωσης», καθώς «λόγω του εξωγενούς χαρακτήρα της ανάκαμψης (τουρισμός και εξαγωγές), η βελτίωση στον τομέα της απασχόλησης μπορεί να έχει πρόσκαιρο χαρακτήρα».

Με βάση και τα παραπάνω, προτάσσουν την ενίσχυση των επενδύσεων «ιδίως στους εξωστρεφείς κλάδους, δηλαδή στη βιομηχανία», ζήτημα βέβαια που «μεταφράζεται» στην παροχή νέων κινήτρων, απαλλαγών και ελαφρύνσεων για τους ίδιους.

Κριτική «εκ των έσω»

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, σε έκθεση αναφορικά με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018, εντοπίζει «αβεβαιότητες» αναφορικά με τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάκαμψης, επισημαίνοντας ότι το «επόμενο διάστημα θα ήταν κρίσιμο να ενταχθεί στη γενικότερη συζήτηση η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική "διευθέτηση" του χρέους».

Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να εξετάσει αν είναι σκόπιμο να υπερβαίνει τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα και εκφράζει «ανησυχία» για τις επιπτώσεις στην οικονομία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, τα «φορολογικά έσοδα» - σε αυτά περιλαμβάνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές - αυξήθηκαν το 2016 κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 38,6% του ΑΕΠ από 36,4% το 2015, και πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα φορολογικά έσοδα - κατά μέσο όρο - στις χώρες του ΟΟΣΑ, ενισχύθηκαν το 2016 στο 34,3% του ΑΕΠ από 34% το 2015, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά εμφανίζονται σε Δανία (45,9%), Γαλλία (45,3%) και Βέλγιο (44,2%).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στα ύψη» το ιδιωτικό χρέος και η επίθεση στα λαϊκά στρώματα(2020-11-11 00:00:00.0)
Μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στο «κάδρο» των γεωπολιτικών ανταγωνισμών(2019-05-10 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή κλιμάκωση σε ορίζοντα δεκαετιών με τη στρατηγική του κεφαλαίου(2018-06-29 00:00:00.0)
Στα «σκαριά» η επικαιροποιημένη αντιλαϊκή συμφωνία(2017-03-08 00:00:00.0)
«Εύθραυστη» η παγκόσμια οικονομία(2013-11-24 00:00:00.0)
Επαληθεύουν την κατρακύλα στις συνθήκες ζωής του λαού(2013-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ