Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Ικανοποιεί τις απαιτήσεις των εφοπλιστών σε βάρος των ναυτεργατικών δικαιωμάτων

Με τις συνοπτικές διαδικασίες που καθόρισε η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο 134 άρθρων του υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο παρέχει νέα προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Τη διαδικασία κατήγγειλε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που στρατιωτικοποιούν ακόμα περισσότερο το Λιμενικό Σώμα και καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης, όπως άλλωστε αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση, να προσαρμόσει ακόμη περισσότερο τον μηχανισμό του Λιμενικού «στη σύγχρονη αποστολή του», την πρόσδεσή του στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των κατασταλτικών ιμπεριαλιστικών μηχανισμών EUROPOL και FRONTEX.

Παραδίδει την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα στις ιδιωτικές ανώνυμες εταιρείες των νηογνωμόνων όπου συμμετέχουν και οι εφοπλιστές, ενώ με το άρθρο 16 περιορίζει και τις ευθύνες των εφοπλιστών για «ναυτικές απαιτήσεις» για «απώλεια ζωής» ή «σωματικές βλάβες»! Χαρακτηριστικά, δίνει το ελεύθερο σε πλοία αναψυχής με ολικό μήκος μέχρι 24 μέτρα να εκναυλώνονται, χωρίς να υπηρετεί σε αυτά πλοίαρχος και πλήρωμα!

Με το άρθρο 19 διαγράφει τους μακροχρόνια άνεργους ναυτεργάτες για να κρύβεται η ανεργία και να χτυπιούνται οι αγωνιστές ναυτεργάτες, χώρια ότι διατηρείται το φακέλωμά τους (π.χ. αναγραφή αιτία απόλυσης στο φυλλάδιο κ.λπ.).

Αυξάνει στο ...δυσθεώρητο ύψος των 350 ευρώ το επίδομα ανεργίας για τους ναυτεργάτες, που είναι 293 ευρώ και από πάνω διατηρεί τις προκλητικές προϋποθέσεις για την καταβολή του, που αφήνουν εκτός τη συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων.

Οσον αφορά τις ρυθμίσεις για την ακτοπλοΐα, χειροτερεύει ακόμα τα πράγματα σπάζοντας το ενιαίο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών σε 3 ζώνες και προβλέποντας για την εξυπηρέτηση νησιών συμπράξεις εφοπλιστών με ΟΤΑ, σχήματα που έχουν χρεοκοπήσει και έχουν ακριβοπληρώσει ναυτεργάτες και νησιώτες.

Τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου ενίσχυσαν τροπολογίες που στην ουσία αποτελούσαν νομοσχέδια που κατέθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής λίγο πριν την ψήφισή του, π.χ. η μία άνω των 130 σελίδων, με διατάξεις επί παντός επιστητού. Ενώ προβλέπεται να υποδεικνύεται από τη νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ, ποιοι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών Ενώσεων θα συμμετέχουν στο κλιμάκιο του υπουργείου που ελέγχει αν στα πλοία τηρούνται τα ναυτεργατικά δικαιώματα. Το ΚΚΕ απείχε από την ψηφοφορία τους.

«Ικανοποιείτε αξιώσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Αξιοποιήσατε και χρησιμοποιήσατε σαν άλλοθι το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου "Αγία Ζώνη ΙΙ", την τεράστια οικολογική ρύπανση και το εκτεταμένο λαθρεμπόριο καυσίμων όχι για να διορθώσετε ελλείψεις, κενά, αδυναμίες του υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος, αλλά για να συνεχίσετε την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων», ανέφερε η Δ. Μανωλάκου, καταψηφίζοντας και καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο και πρόσθεσε πως «ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος είναι ενταγμένος στον στρατηγικό σχεδιασμό των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, σαν το τέταρτο όπλο του ΝΑΤΟ. Διορθώνετε εσείς κάτι απ' αυτά, μέσα από το νομοσχέδιο, υπέρ των λαϊκών αναγκών; Διαιωνίζετε την ίδια πολιτική και γι' αυτό είναι ταξικό υπέρ των εφοπλιστών και αυταρχικό, που εντείνει την εκμετάλλευση των ναυτεργατών, αλλά και τη χειραγώγηση των εργαζομένων στο Λιμενικό Σώμα».

Το νομοσχέδιο καταψήφισε η ΝΔ, θεωρώντας ότι δεν περιέχει αρκετές διατάξεις υπέρ των εφοπλιστών, αφού περιέχει άρθρο που βάζει κάποια όρια για τα «μάτια του κόσμου» στην ηλικία των δεξαμενόπλοιων. «Παρών» ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι. «Κατά» η Χρυσή Αυγή κυρίως για να δημαγωγήσει και χωρίς να αναφέρει λέξη για τα νέα προνόμια υπέρ των εφοπλιστών.

Τροπολογία του ΚΚΕ για το άρθρο 78

Στο άρθρο 78 προβλέπεται ότι ακτοπλοϊκή εταιρεία για να δρομολογήσει πλοίο κατά τη νέα δρομολογιακή περίοδο, θα πρέπει να έχει εξοφλήσει «τους βασικούς μισθούς και επιδόματα» του πληρώματος αντί «του συνόλου των αποδοχών», όπως προβλέπει η ΣΣΕ. Γι' αυτό, άλλωστε, και αυτή η διάταξη χαιρετίστηκε από την Ενωση των ακτοπλόων εφοπλιστών (ΣΕΕΝ). Το ΚΚΕ κατέθεσε χτες τροπολογία να αντικατασταθεί η φράση «βασικοί μισθοί και επιδόματα» με τη φράση «το σύνολο των αποδοχών» όπως αυτές προβλέπονται από τη ΣΣΕ. Επίσης, να επιτρέπεται η παράσταση πολιτικής αγωγής - κάτι που μέχρι τώρα είναι μη νόμιμο - από την πλευρά των ναυτεργατών όταν προσφεύγουν στα δικαστήρια για τα δεδουλευμένα που τους οφείλει ο εφοπλιστής. Οπως ήταν αναμενόμενο, ακόμα και αυτά τα ελάχιστα απορρίφθηκαν από τον υπουργό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ