Σάββατο 18 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΣ ΕΛΙΝΥΑΕ
Δρομολογεί απολύσεις και πλήρη απαξίωση του Ινστιτούτου

Απόφαση για την προώθηση 17 απολύσεων, δρομολογώντας την πλήρη απαξίωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία (ΕΛΙΝΥΑΕ), πήρε κατά πλειοψηφία το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου, την περασμένη Πέμπτη. Η μόνη αρνητική ψήφος σε αυτές τις μεθοδεύσεις ήταν του στελέχους του ΠΑΜΕ που συμμετέχει από τη ΓΣΕΕ στο ΔΣ.

Οι απολύσεις αυτές, επισημαίνει το Σωματείο Εργαζομένων ΕΛΙΝΥΑΕ, «αντιστοιχούν σε πάνω από 50% του επιστημονικού του δυναμικού και διακοπή λειτουργίας 5 περιφερειακών παραρτημάτων (Βόλου, Ιωαννίνων, Κομοτηνής, Κρήτης, Τρίπολης). Το σχέδιο του ΣΕΒ για απαξίωση ή και λουκέτο του ΕΛΙΝΥΑΕ υλοποιείται στην πράξη από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και τους άλλους ιδρυτικούς φορείς (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ)».

Οπως υπογραμμίζει, «η σημασία της ύπαρξης και λειτουργίας του Ινστιτούτου για την υποστήριξη των εργαζομένων και η αντίθεσή τους στα προωθούμενα σχέδια απολύσεων και διακοπής λειτουργίας παραρτημάτων έχει εκφραστεί από δεκάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία και ΕΥΑΕ με αποφάσεις στήριξης, αλλά και μέσα από την παρουσία τους στην ημερίδα που διοργάνωσε το σωματείο στις 16/11. Ωστόσο, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κωφεύει απέναντι σε αυτά. Πρωτοστατεί στο να κάνει η ίδια απολύσεις ως εργοδότης, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των δυνατοτήτων μελέτης και έρευνας των συνθηκών εργασίας στην Ελλάδα».

Το Σωματείο προβάλλει μια σειρά διεκδικήσεων όπως: Καμία απόλυση εργαζομένων ή αλλαγή σχέσης εργασίας, διατήρηση του επιστημονικού προσωπικού του ΕΛΙΝΥΑΕ, πλήρης και σταθερή εργασία για όλους με κανονικές συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Σταθερή καταβολή των δεδουλευμένων. Αμεση αύξηση της χρηματοδότησης του Ινστιτούτου από το ΛΑΕΚ, επανεξέταση της κατανομής των πόρων του ΛΑΕΚ στα Ινστιτούτα των «κοινωνικών εταίρων» με βάση το σκοπό τον οποίο επιτελούν και τις σχετικές ανάγκες, άμεση χρηματοδότηση και από άλλες πηγές (π.χ. γενναία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προγράμματα σε συνεργασία με τα Ινστιτούτα των ιδρυτικών φορέων, χρηματοδότηση από το κράτος, ΕΣΠΑ). Αμεση διασφάλιση και αναβάθμιση της λειτουργίας όλων των περιφερειακών παραρτημάτων του Ινστιτούτου κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ηγεσία των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ μαζί με τον ΣΕΒ απολύουν συνδικαλιστές!(15/11/2018)
Στάση εργασίας ενάντια στις απολύσεις και το κλείσιμο παραρτημάτων(14/11/2018)
Απροκάλυπτη η στήριξη της ΓΣΕΕ στις μεθοδεύσεις υποβάθμισής του(18/10/2017)
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την υποβάθμισή του(2/6/2012)
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την υποβάθμισή του(2/6/2012)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org