Σάββατο 18 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαιτεί μέτρα για τη λειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου

Την υποβάθμιση της λειτουργίας των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Το Συνδικάτο ζητά συνάντηση με το υπουργείο, αίτημα που έχει διατυπώσει εδώ και 20 μέρες χωρίς να έχει λάβει απάντηση, προκειμένου να καταθέσει, για μια ακόμα φορά, τις προτάσεις του για τη σωστή και καθημερινή λειτουργία των Επιτροπών.

Οπως εξηγεί το Συνδικάτο, οι Επιτροπές αποτελούν το μοναδικό μηχανισμό ελέγχου για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Το υπουργείο όμως τις οδηγεί σε κατάργηση, σταματώντας ουσιαστικά την αποζημίωση των μελών τους, με αποτέλεσμα «οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ και του Γενικού Χημείου του Κράτους να μην μετέχουν και έτσι να μην υπάρχει απαρτία». Επίσης, «δεν παρέχεται καμία υλικοτεχνική υποδομή (μέσα ατομικής προστασίας των μελών, όργανα μέτρησης θορύβου, σκόνης, χημικών και βλαβερών παραγόντων, ρεύμα κ.λπ.) και δεν υπάρχει σταθερό μέσο μεταφοράς, με αποτέλεσμα πολλές μέρες να μην λειτουργούν οι Επιτροπές, γιατί δεν υπάρχει μέσο για να μετακινηθούν».

Το Συνδικάτο προειδοποιεί πως «υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ίδια τη ζωή των συναδέλφων, εφόσον τα ατυχήματα (μικρά ή μεγάλα) είναι πολύ τακτικά και η παραβίαση των κανόνων ασφαλείας και ανασφάλιστης εργασίας σε πολλές περιπτώσεις είναι κανόνας (ιδιαίτερα στη ράδα του Πειραιά - αγκυροβόλιο πλοίων - ανοιχτά της Σαλαμίνας και της Αίγινας, στην Κυνοσούρα κ.λπ., αλλά και στην ίδια τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη)».

Τέλος, το Συνδικάτο ζητά να ενημερωθεί για την πορεία των παραβάσεων, μηνύσεων και προστίμων των τελευταίων δέκα ετών, καταγγέλλοντας πως το υπουργείο αρνείται ουσιαστικά να ενημερώσει τους εκπροσώπους του. Την ίδια στιγμή, σημειώνει πως υπάρχουν «επιστολές εργοδοτών που δείχνουν ότι οι παραβάσεις που τους βεβαιώθηκαν από τις Επιτροπές τους χαρίστηκαν από τα παραπάνω αρμόδια όργανα του υπουργείου Εργασίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πυρκαγιά σε επισκευαζόμενο πλοίο επιβεβαιώνει τους σοβαρούς κινδύνους για τους εργαζόμενους(30/11/2017)
Στην Εντατική παραμένουν δύο τραυματίες εργάτες(27/5/2017)
Σοβαρή καταγγελία από το Συνδικάτο Μετάλλου(5/6/2015)
Επιτέλους, μέτρα για τη ζωή του εργάτη!(13/4/1995)
Συζήτηση για την "προίκα" της ΟΚΕ(3/2/1995)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org