Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΛΙΝΥΑΕ
Απροκάλυπτη η στήριξη της ΓΣΕΕ στις μεθοδεύσεις υποβάθμισής του

Σε απροκάλυπτη συμπόρευση με τον ΣΕΒ, στη γραμμή της υποβάθμισης και συρρίκνωσης του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), προχώρησε η πλειοψηφία της διοίκησης ΓΣΕΕ, υιοθετώντας πρόταση που οδηγεί στο κλείσιμο των περιφερειακών παραρτημάτων του, σε απολύσεις εργαζομένων, αλλά και στην υπονόμευση ενός αναγκαίου έργου που αφορά στην προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, ανοίγει ο δρόμος και για το πέρασμα του ελέγχου του ΕΛΙΝΥΑΕ στον ΣΕΒ και στους άλλους εργοδοτικούς φορείς.

Το ζήτημα συζητήθηκε χτες στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Η ΔΑΣ ήταν η μόνη παράταξη που διαφώνησε με τη θέση της πλειοψηφίας, τονίζοντας ότι η πραγματική λύση πρέπει να αναζητηθεί στην αύξηση της χρηματοδότησης του Ινστιτούτου από το κράτος και το λογαριασμό του ΛΑΕΚ.

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες, μετά τη συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ επισημαίνει την απροκάλυπτη συμπόρευση ΣΕΒ - πλειοψηφίας διοίκησης ΓΣΕΕ, υπογραμμίζοντας:

«Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ τάσσεται υπέρ της πρότασης για κλείσιμο των περιφερειακών παραρτημάτων του ΕΛΙΝΥΑΕ και απολύσεις εργαζομένων, οι οποίες σε συνδυασμό με την υπάρχουσα υποχρηματοδότηση, οδηγούν σε υπονόμευση των δυνατοτήτων παραγωγής επιστημονικού έργου που αφορά την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ φαίνεται επίσης διατεθειμένη να παραχωρήσει την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ του ΕΛΙΝΥΑΕ στον ΣΕΒ και τους υπόλοιπους εργοδοτικούς φορείς. Η μοναδική παράταξη που διαφώνησε με τις παραπάνω προτάσεις ήταν η ΔΑΣ.

Οι εργαζόμενοι του ΕΛΙΝΥΑΕ καλούνται για άλλη μια φορά να πληρώσουν για τις ευθύνες των ιδρυτικών φορέων και των διοικήσεων τα προηγούμενα χρόνια για την οικονομική διαχείριση και το έργο του ινστιτούτου.

Η μεθόδευση αυτή είναι ενταγμένη στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που θυσιάζει την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, πλευρά της οποίας είναι και η υποβάθμιση της αναγκαίας έρευνας για τις συνθήκες εργασίας. Η μεθόδευση συρρίκνωσης και απαξίωσης του επιστημονικού έργου του ΕΛΙΝΥΑΕ προωθείται σε μια περίοδο όπου αυξάνεται η επικινδυνότητα στους χώρους δουλειάς, που εκφράζεται με αύξηση των θανατηφόρων και σοβαρών εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών που θερίζουν. Μόνο την τελευταία βδομάδα είχαμε 3 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα».

Το ΠΑΜΕ διεκδικεί: Καμία απόλυση εργαζομένων, διατήρηση του επιστημονικού δυναμικού του EΛΙΝΥΑΕ. Αμεση αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΛΙΝΥΑΕ από το ΛΑΕΚ και το κράτος. Διασφάλιση και αναβάθμιση της λειτουργίας όλων των περιφερειακών παραρτημάτων του Ινστιτούτου. Αναβάθμιση της ερευνητικής δραστηριότητας και των σχετικών υποδομών με προτεραιότητα στους κλάδους με τα περισσότερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και την υψηλότερη βιομηχανική ρύπανση. Καμία παραχώρηση της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ του ΕΛΙΝΥΑΕ στο ΣΕΒ και τους υπόλοιπους εργοδοτικούς φορείς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία (2017-02-24 00:00:00.0)
Απλήρωτοι 3 μήνες οι εργαζόμενοι (2012-05-31 00:00:00.0)
Πρό(σ)κληση σε φιάσκο (1999-03-05 00:00:00.0)
Θλιβερό το αποτέλεσμα (1999-03-05 00:00:00.0)
Γι' αλλού ξεκίνησε και αλλού το πάνε (1998-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org