Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φιλειρηνικός αναβρασμός σε όλο τον κόσμο

Στις ΗΠΑ προχωρούν οι τελικές προετοιμασίες για τη διαδήλωση της 29 του Σεπτέμβρη

Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στη Νότια Κορέα

Associated Press

Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στη Νότια Κορέα
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Στην αρχή ήταν δεκάδες. Σύντομα όμως πλήθυναν. Τώρα είναι χιλιάδες. Χιλιάδες αυτοί που δε σκιάζονται και κατεβαίνουν στο δρόμο και πληθαίνουν τις γραμμές του αντιπολεμικού κινήματος, που αντιτίθεται σθεναρά στα σχέδια για στρατιωτική «απάντηση» στην επίθεση της 11ης Σεπτέμβρη, που κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες αθώους, μεταξύ τους και εκατοντάδες εργάτες, όπως διαβεβαίωσε και επισήμως η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών, AFL-CIO, που θρηνεί τα μέλη της.

«Ενώ ο πρόεδρος, το Κογκρέσο και η πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καλούν το λαό σε πόλεμο», θα τονίσει ο επικεφαλής της «Δράσης για την Ειρήνη», Κέβιν Μάρτιν, «πολλοί Αμερικανοί πολίτες καλούν για ένα οριστικό τερματισμό του κύκλου της βίας. Χιλιάδες άνθρωποι από άκρη σε άκρη της χώρας υψώνουν τη φωνή τους και αντιτίθενται στη δολοφονία αθώων εντός και εκτός των συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών».

Τόσο η «Δράση για την Ειρήνη» όσο και εκατοντάδες άλλες μη-κυβερνητικές και μαζικές οργανώσεις, το Κομμουνιστικό Κόμμα των ΗΠΑ και το Εργατικό Κίνημα, θα δώσουν «παρών» στο μεγάλο ραντεβού το Σάββατο το πρωί στις 29 Σεπτέμβρη. Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις για την πρώτη κορύφωση αυτής της φάσης του αγώνα που διεξάγουν, ενώ οι δυσκολίες, πολλές φορές, υπέρμετρες. Οπως και οι κίνδυνοι. Ομως η πίστη και η θέληση να γίνει αυτή η διαδήλωση σε αντικατάσταση της αντίστοιχης που είχε προγραμματιστεί κατά των ετήσιων συνεδριάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ που αναβλήθηκαν. Μια διαδήλωση που θα γίνει ίσως για πρώτη φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα με κοινή σύμπραξη πάμπολλων αμερικανικών οργανώσεων μετά από πρωτοβουλία της Αντικαπιταλιστικής Συνεργασίας και του Διεθνούς Κέντρου Δράσης, αλλά και διεθνών οργανώσεων που προετοιμάζουν ανάλογες διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης και κατά του πολέμου και στις πέντε ηπείρους. Οπως γίνονταν σχεδόν και κάθε μέρα, στην Ευρώπη, στην Αυστραλία, την Αμερική, την Ασία. Τη Δευτέρα, ήταν η σειρά του Σικάγο και του Σαν Φρανσίσκο, αλλά και του Λονδίνου, της Αδελαΐδας, της Σεούλ κ.ά.

«Η γνώση είναι δύναμη»

Φιλειρηνική συγκέντρωση στην Ουάσιγκτον

Associated Press

Φιλειρηνική συγκέντρωση στην Ουάσιγκτον
Ομως δεν είναι μόνο οι διαδηλώσεις που έχουν αρχίσει να γίνονται καθημερινό φαινόμενο, μέρος της ζωής των κατοίκων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μία ακόμη σημαντική δουλιά που προσπαθεί να οργανώσει επίσης το μαζικό κίνημα, με την πολύ μεγάλη συμπαράσταση του φοιτητικού κινήματος που πρωτοστατεί σε αυτές τις διαδηλώσεις, είναι η ενημέρωση, η πληροφόρηση και η ανάλυση των τελευταίων γεγονότων. Μόνο χτες σε διάφορα Πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης, είχαν οργανωθεί δεκάδες ανοιχτά τραπέζια συζητήσεων για τις επιθέσεις και τον πόλεμο.

Εξάλλου, δεν είναι λίγοι αυτοί που ανοιχτά αντιτίθενται στον πόλεμο, ακόμη και στις ίδιες τις ΗΠΑ. Ασχέτως εάν οι Αμερικανοί, αλλά και οι υπόλοιποι, δεν τα μαθαίνουμε. Ιδού μερικές «φωνές» (προέρχονται από όλο το φάσμα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας), όπως τις καταγράφει η εφημερίδα «People Weekly World», όργανο του ΚΚ ΗΠΑ στο φύλλο της 23 Σεπτέμβρη.

«Οι ΗΠΑ επιχειρούν να ορθώσουν τεχνητά τείχη γύρω από τη χώρα προωθώντας σχέδια όπως το Εθνικό Αντιπυραυλικό Σύστημα... Καλούμε τη διεθνή κοινότητα και τους λαούς να μην επιτρέψουν αυτή τη φρίκη να δυναμώσει το μίσος και τη φυλετική και θρησκευτική βία»...«η πραγματική ασφάλεια μπορεί μόνο να βασιστεί στην κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωση τους η μη κυβερνητική οργάνωση «Φίλοι της Γης» («Friends of the Earth») και εκατοντάδες άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο.

Ο αιδεσιμότατος Τζέσε Τζάκσον και βουλευτής του Ιλινόις θα τονίσει ότι «έχουμε μία μοναδική ευκαιρία όχι μόνο να ερευνήσουμε το "ποιος" και το "πώς" διαπράχθηκε αυτή η φρικαλεότητα αλλά επίσης -και είναι πιο σημαντικό- το "γιατί"» και θα συνεχίσει «όταν έχουμε την απάντηση στο "γιατί" τότε πολύ καλύτερα θα μπορούσε να εργαστούμε για να φτάσουμε κάποτε στην ημέρα εκείνη που τέτοιες τραγωδίες δε θα γίνουν ποτέ ξανά».

Συλλογή υπογραφών στις Φιλιππίνες για τη μη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο

Associated Press

Συλλογή υπογραφών στις Φιλιππίνες για τη μη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο
Δεκάδες είναι οι φωνές που αντιτίθενται στον πόλεμο και κάνουν έκκληση για ειρήνη, όπως του Ρον Κόβιτς, βετεράνου του πολέμου του Βιετνάμ -που είναι και ο πραγματικός ήρωας της αντιπολεμικής ταινίας «Γεννημένος την 4η Ιουλίου»- του σκηνοθέτη Μάικλ Μουρ, της Εθνικής Οργάνωσης Γυναικών (National Organization for Women), του πρώην υπουργού εμπορίου Ρόμπερτ Ράιχ, του αιδεσιμότατου Τέοντορ Χέσμπουργκ, επίτιμου προέδρου του Πανεπιστημίου Notre Dame, του δημοκρατικού βουλευτή από το Μίσιγκαν Τζον Κόνιερς, του γερουσιαστή του Βερμόντ Πάτρικ Λίχι, αλλά και του αρθρογράφου της «New York Daily», Χουάν Γκονζάλες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ