Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Διπλωματικός αναβρασμός και «έκτακτες χορηγίες»

Στο Ισλαμαμπάντ ο Χαβιέ Σολάνα και ευρωπαϊκή τρόικα, υποσχόμενοι «απλόχερη βοήθεια»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, κατ' αρχάς, «έκτακτη βοήθεια 4 εκατομμυρίων ευρώ»

Συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις οι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι και φθάνει Ιάπωνας απεσταλμένος

Ο Χ.Σολάνα και η ευρωπαϊκή τρόικα τάζοντας «λαγούς με πετραχείλια...»

Associated Press

Ο Χ.Σολάνα και η ευρωπαϊκή τρόικα τάζοντας «λαγούς με πετραχείλια...»
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Διπλωματικός πυρετός κυριαρχεί στην πακιστανική πρωτεύουσα, την οποία οψίμως, έχουν θυμηθεί Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, αλλά και Ιάπωνες διπλωμάτες, οι οποίοι «ανακαλύπτουν» και τα πλείστα προβλήματα της χώρας.

«Τη στάση και την κρίσιμη απόφαση του Πακιστάν να στηρίξει το διεθνές μέτωπο κατά της τρομοκρατίας» εξήρε, χτες, προς τους δημοσιογράφους, ο Υπατος Αρμοστής της ΕΕ σε θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής. Ο Χαβιέ Σολάνα συνοδεύει την τρόικα της ΕΕ, αποτελούμενη από τον υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου, Λουί Μισέλ, τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Τζοζέπ Πικέ και τον Επίτροπο Εξωτερικών Υποθέσεων, Κρις Πάτεν. Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία συναντήθηκε με το στρατιωτικό ηγέτη του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ.

Το ακριβές περιεχόμενο της συνάντησης δεν έγινε γνωστό. Παρ' όλα αυτά, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν έχαναν ευκαιρία να υπόσχονται βοήθεια, σε όλα τα επίπεδα, προς το Πακιστάν. Ο Κρις Πάτεν δήλωνε ότι η «ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει οικονομικά το Πακιστάν σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή», ενώ δεσμευόταν ότι η ΕΕ θα εκχωρήσει οικονομική βοήθεια και για την υποδοχή των Αφγανών προσφύγων, χωρίς, όμως, να είναι σε θέση να μιλήσει για ακριβές ποσό, που όμως, «θα είναι μεγάλο». Λίγο αργότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποιούσε τη χορήγηση «έκτακτης βοήθειας 4 εκατομμυρίων ευρώ» προς το Πακιστάν για να μπορέσει να «συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα παρά την κρίσιμη κατάσταση».

Ο Σολάνα δήλωνε ότι αποστολή της ευρωπαϊκής τρόικας, που στη συνέχεια θα μεταβεί στο Ιράν, στη Σαουδική Αραβία, στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία και στη Συρία, είναι «να καταστήσει σαφές ότι είναι υψίστης σημασίας η συμπαράταξη απέναντι στον κοινό εχθρό, όχι μόνο για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά για όλο τον κόσμο». Σύμφωνα, πάντα, με τον Σολάνα, θα γίνει προσπάθεια να εκμαιευθούν και στρατιωτικές συμμετοχές, καθώς θα ζητηθεί από τις ηγεσίες να «εκτιμήσουν πώς και αν επιθυμούν να συμμετάσχουν στρατιωτικά».

Τη στιγμή που ο Περβέζ Μουσαράφ συναντούσε την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, Πακιστανοί στρατιωτικοί συναντούσαν 6 αξιωματούχους του αμερικανικού στρατού. Καμία επίσημη ενημέρωση δεν έγινε. Παρ' όλα αυτά, τα πακιστανικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι «προς το παρόν γίνεται εκτίμηση της κατάστασης και όχι επιχειρησιακά σχέδια». Στο Ισλαμαμπάντ αναμένεται, σήμερα, και ο Σεϊκέν Σουγκιούρα, απεσταλμένος του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιουνιχίρο Κοϊζούμι. Η Ιαπωνία, ήδη, έχει ανακοινώσει έκτακτη οικονομική βοήθεια 40 εκατομμύρια δολάρια προς το Πακιστάν.

Γόρδιος δεσμός

Παρά τον διεθνή «ξαφνικό έρωτα», η θέση της πακιστανικής ηγεσίας δεν είναι διόλου ευχάριστη. Ο στρατηγός Μουσαράφ φέρεται να απέκλεισε το ενδεχόμενο διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με τους Ταλιμπάν, εκτιμώντας ότι είναι «μια μοναδική δίοδος επικοινωνίας». Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπντούλ Σατάρ, παραδεχόμενος ότι η θέση της πακιστανικής ηγεσίας «είναι εξαιρετικά κρίσιμη». Επισήμανε ότι η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη για τη σταθερότητα της χώρας σε περίπτωση στρατιωτικού πλήγματος σε βάρος του Αφγανιστάν, εξαιτίας της παρουσίας εκατομμυρίων Αφγανών προσφύγων στη χώρα, της μαζικότητας των ισλαμιστικών οργανώσεων, αλλά και της φυλετικής συγγένειας των Πακιστανών που κατοικούν στα πακιστανο-αφγανικά σύνορα, με τον αφγανικό λαό.

Ο Σατάρ προχώρησε περαιτέρω χαρακτηρίζοντας «μεγάλο λάθος» την παροχή υποστήριξης στην αφγανική αντιπολίτευση, με στόχο να ανατραπούν οι Ταλιμπάν «διότι μια κυβέρνηση που θα επιβληθεί στον αφγανικό λαό, δε θα γίνει αποδεκτή και θα του δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα». Την άποψη για ανατροπή των Ταλιμπάν έχουν υιοθετήσει πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, και για παροχή βοήθειας στην αφγανική αντιπολίτευση, η Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ