Κυριακή 22 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Δηλώνει περήφανος για το πολιτικό «στριπτίζ» στις ΗΠΑ

Συνέντευξη του πρωθυπουργού στην οποία προσπαθεί να εξωραΐσει τα όσα διαδραματίστηκαν στο πρόσφατο ταξίδι του

Από τη συνάντηση Τραμπ - Τσίπρα

Copyright 2017 The Associated

Από τη συνάντηση Τραμπ - Τσίπρα
Περήφανος για το ξετσίπωτο πολιτικό «στριπτίζ» στις ΗΠΑ εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, και βεβαίως έχοντας στο μυαλό του το πώς θα συνεχίσει να «ξεπλένει» τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «τόσο το ταξίδι μου συνολικά όσο και οι συνομιλίες με τον Πρόεδρο Τραμπ, στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία». Οι επαίσχυντες συμφωνίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που εμπλέκουν ακόμα περισσότερο τον ελληνικό λαό στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, είναι για την αστική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ», όπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ εντελώς ξεδιάντροπα, τη στιγμή που η κυβέρνησή του ανάβει το «πράσινο φως» για φύλαξη πυρηνικών στο Αραξο, έκανε λόγο για «σεβασμό προς τους Ελληνες από τις ΗΠΑ», για «ελπιδοφόρα στιγμή για τις εξελίξεις στην περιοχή μας» και για «αναγνώριση του στρατηγικού ρόλου της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή και ως χώρα κλειδί στην προσπάθεια για ειρηνική επίλυση μιας σειράς δύσκολων προβλημάτων στη γειτονιά μας».

Το ρεσιτάλ εμπαιγμού και θράσους σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων συνεχίστηκε, αφού ο πρωθυπουργός μίλησε για «οικονομία που ανακάμπτει», ενώ κάθε λίγο και λιγάκι αναφερόταν - σα να ήταν ευαγγέλιο - στα λόγια του Τραμπ. «(...) Τα όσα είπε για την Ελλάδα και τη στάση των ΗΠΑ απέναντί μας, η στήριξή του για τη ρύθμιση του χρέους αλλά και η αναγνώριση της γεωπολιτικής σημασίας της χώρας δεν νομίζω ότι άφησαν περιθώρια για παρεξηγήσεις», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας: «Η εποχή που η Ελλάδα ήταν μαύρο πρόβατο, συνώνυμο της χρεοκοπίας και της κακοδιαχείρισης έχει περάσει ανεπιστρεπτί». Και είναι γεγονός ότι και μόνο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πήρε τα εύσημα από τις ΗΠΑ για τη στήριξη των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και για τη δαπάνη στο 2% του ΑΕΠ για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, αρκεί για να αντιληφθεί κανείς ότι απ' αυτή τη συνάντηση μόνο νέοι κίνδυνοι μπορούν να προκύψουν για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στα εύσημα που παίρνει η κυβέρνησή του από άλλες αστικές κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς: «Στο εξωτερικό οι πάντες - κι αυτό επιβεβαιώθηκε και από τις συναντήσεις μας στις ΗΠΑ και από τις συνομιλίες μας με την Κριστίν Λαγκάρντ και από τις δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ - αναγνωρίζουν τη μεγάλη πρόοδο της Ελλάδας και θεωρούν δεδομένο το άμεσο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης». Κάτι που έχει άμεση σχέση με το ότι η κυβέρνηση δουλεύει με προσήλωση και συνέπεια για την ικανοποίηση των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου, της ανάκαμψης των κερδών του, που προϋποθέτει το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την υλοποίηση άγριας αντιλαϊκής πολιτικής.

Τέλος, ο πρωθυπουργός προσπαθώντας να απαντήσει σχετικά με το «πώς είναι να ακούει θετικά λόγια (σ.σ. ο ίδιος) που δεν είχε εκφράσει και τις πιο θετικές εκτιμήσεις για τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο», επιχείρησε εκ νέου να θολώσει τα νερά, λέγοντας: «Στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, και ακόμα περισσότερο, σε μια επίσκεψη στις ΗΠΑ, κάθε Ελληνας πρωθυπουργός εκπροσωπεί τη χώρα του. Οχι το κόμμα ή την παράταξή του». Θυμίζοντας έτσι σοσιαλδημοκρατικής κοπής, χρεοκοπημένα επιχειρήματα, τα οποία χρησιμοποιούσε συχνά το ΠΑΣΟΚ, όταν απ' τη μια έδινε «γην και ύδωρ» για τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, και απ' την άλλη στελέχη του έπαιζαν θέατρο ότι δήθεν ήταν ενάντιά τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ