Κυριακή 22 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Επικίνδυνες αποφάσεις, με την υπογραφή της κυβέρνησης

Υπερθεμάτισε για τις αντιδραστικές αποφάσεις για τους μετανάστες ο πρωθυπουργός

Πρόσφυγες στη Μόρια, αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που η κυβέρνηση ζητάει ενίσχυση της υλοποίησής της

Eurokinissi

Πρόσφυγες στη Μόρια, αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που η κυβέρνηση ζητάει ενίσχυση της υλοποίησής της
Με «φόρα» από την επίσκεψη στις ΗΠΑ και στην απάνθρωπη γραμμή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ απέναντι στα θύματα των επεμβάσεών τους, τα οποία πρέπει με κάθε τρόπο να κρατηθούν μακριά, κινήθηκε η παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, επιβεβαιώνοντας ότι το βαρέλι για την κυβέρνηση δεν έχει πάτο.

Στην ατζέντα του Συμβουλίου βρέθηκαν το ζήτημα της μετανάστευσης, τα σχέδια για το μέλλον της λυκοσυμμαχίας, η ενιαία ψηφιακή αγορά και τα μέτρα τόνωσης των μονοπωλίων της πολεμικής βιομηχανίας, οι σχέσεις με την Τουρκία, το Brexit, οι κυρώσεις ενάντια στη Β. Κορέα κ.ο.κ.

Θέλει ακόμα πιο αντιδραστικό πλαίσιο

Ο πρωθυπουργός, που μετά το πέρας των εργασιών εξέφρασε την ανησυχία για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών και την ανάγκη για ενίσχυση της υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, όχι μόνο στήριξε τις αποφάσεις της συνόδου (βλέπε παρακάτω) αλλά επαύξησε ζητώντας:

-- Εναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επανεγκατάστασης από τρίτες χώρες σε χώρες της ΕΕ με τη λειτουργία κεντρικών υπηρεσιών ασύλου σε τρίτες χώρες.

-- Εναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών προσφύγων σε χώρες προέλευσης ή διέλευσης.

-- Ενα μηχανισμό χρηματοδότησης για πρόσφυγες στο έδαφος της Τουρκίας και εξέταση των δυνατοτήτων ενίσχυσής του.

-- Την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής που έχει υπογράψει η Τουρκία.

-- Ενα μακροπρόθεσμο σχέδιο βελτίωσης της ποιότητας ζωής σε χώρες όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές.

Ζήτησε, δηλαδή, ένα ακόμα πιο σκληρό αντιδραστικό πλαίσιο για τη «διαχείριση» των κυνηγημένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, υπερασπίστηκε την αντιδραστική συμφωνία με την Τουρκία, που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας, κάτω από άθλιες συνθήκες, ενώ δε δίστασε και να «επαυξήσει» σε ό,τι αφορά τα προσχήματα της «παροχής βοήθειας», με τα οποία η ΕΕ ντύνει την επέμβασή της σε μια σειρά από περιοχές.

Σε σχέση με τη συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε την ανάγκη για «δημοκρατική νομιμοποίηση», ενσωμάτωση δηλαδή των λαών στα σχέδια του κεφαλαίου, και είπε για λογαριασμό της αστικής τάξης πως «θέλουμε και την καταγραφή των διαφορετικών εκδοχών, δεδομένου ότι παραμένει ανοικτή η πιθανότητα να δημιουργηθούν συνθέσεις για κάποιους που επιθυμούν πιο γενναία βήματα προς τα εμπρός, χωρίς να αποκλείουν κανέναν άλλο. Να δοθεί δηλαδή η δυνατότητα να προχωρήσουν όσοι το επιθυμούν και να μην εμποδιστούν από όποιους μπορεί να είναι πιο επιφυλακτικοί ή πιο συντηρητικοί...».

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε μαζί με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπ. Μπορίσοφ, στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. - Κ. Γιούνκερ, τη συμφωνία Ελλάδας - Βουλγαρίας, για τη σιδηροδρομική διασύνδεση «Sea To Sea», Θεσσαλονίκης - Ρούσε, που θα παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να κάνει λόγο για στήριξη της εν λόγω πρωτοβουλίας, με κονδύλια από το πακέτο Γιούνκερ.

Πιο ψηλά τα «τείχη»

Το Συμβούλιο αποφάσισε, σε σχέση με το Μεταναστευτικό, ενίσχυση των προσπαθειών «για τον πλήρη έλεγχο των εξωτερικών συνόρων», δηλαδή «επαγρύπνηση για όλες τις μεταναστευτικές οδούς και ετοιμότητα για ταχεία αντίδραση σε πιθανές νέες τάσεις», ενίσχυση και συντονισμό των κατασταλτικών μηχανισμών (ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και των επιχειρήσεων ΚΠΑΑ με επέκτασή τους στις αντίστοιχες χώρες, ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στα κράτη - μέλη), πιο στενή συνεργασία με τις χώρες καταγωγής, διέλευσης και αναχώρησης, ιδιαίτερα στη Β. Αφρική (με επιπλέον χρηματοδότηση στο Ταμείο της ΕΕ για την Αφρική, αλλά και ζητώντας «να καθιερωθεί ταχέως μια μόνιμη παρουσία της ΕΕ στη Λιβύη»), ενίσχυση των επιστροφών των μεταναστών στις χώρες απ' όπου έφυγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια.

Σε σχέση με την απαράδεκτη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, το Συμβούλιο ζητά «την επίδειξη πλήρους δέσμευσης για τη συνεργασία μας με την Τουρκία όσον αφορά τη μετανάστευση, και για την παροχή στήριξης προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ - Τουρκίας με όλα τα κράτη - μέλη, την εξασφάλιση σημαντικά ενισχυμένων επιστροφών μέσω δράσεων σε επίπεδο τόσο ΕΕ όσο και κρατών - μελών».

Οι υπόλοιπες αποφάσεις

Σχετικά με τα παζάρια για το Brexit, τα οποία συνεχίστηκαν με την παρουσία και της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τ. Μέι, το ΕΣ στις αποφάσεις του δηλώνει ότι θα συνεχιστούν ώστε να εδραιωθεί η όποια σύγκλιση υπάρχει και γρήγορα να προχωρήσει το δεύτερο στάδιο της διαπραγμάτευσης, κάνοντας ειδική μνεία στη δέσμευση της Βρετανίας ότι θα ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Το ΕΣ συζήτησε και τις σχέσεις με την Τουρκία, κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας, και σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Ντ. Τουσκ, ανατέθηκε στην Κομισιόν «να εξετάσει εάν θα μειώσει και θα αναπροσανατολίσει τα προενταξιακά κονδύλια». Οπως είπε, «θέλουμε να διατηρήσουμε την πόρτα ανοιχτή στην Αγκυρα, αλλά η σημερινή πραγματικότητα στην Τουρκία το καθιστά δύσκολο».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα το ΕΣ την κάλεσε «να συμμορφωθεί πλήρως και άνευ όρων» με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επιβεβαίωσε την ενίσχυση των κυρώσεων σε βάρος της, καλώντας και τρίτες χώρες να το πράξουν. Επιπλέον, το ΕΣ «επιβεβαίωσε την πλήρη προσήλωσή του στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».

Σε σχέση με τη συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, συμφωνήθηκε ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα για τα σχετικά παζάρια.

Για την «Ασφάλεια και την Αμυνα», το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση σχετικά με τη σημαντική πρόοδο που σημείωσαν τα κράτη - μέλη για την προετοιμασία της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), ζητάει από τα κράτη - μέλη να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους για να δρομολογηθεί πριν από το τέλος του έτους και ενθαρρύνει τα κράτη - μέλη να αναπτύξουν «μηχανισμούς χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας, ώστε να καταστούν δυνατές οι από κοινού προμήθειες ικανοτήτων ή/και η από κοινού συντήρησή τους, καθώς και ως μέσο για τη βελτίωση της πρόσβασης σε ικανότητες αιχμής».

Σε σχέση με την ψηφιοποίηση και τη συμβολή της «στην ανταγωνιστικότητά μας σε παγκόσμιο επίπεδο», συστήνει μέτρα ολοκλήρωσης της ενιαίας ψηφιακής αγοράς, ζητά συμφωνία για την ελεύθερη ροή των δεδομένων, μέτρα καταπολέμησης της διαδικτυακής «τρομοκρατίας», επένδυση στην Ερευνα για «να βοηθηθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός των οικονομικών κλάδων». Δείχνοντας τα «μαχαίρια» που έχουν βγει με τους ανταγωνιστές ζητάει απ' την Κομισιόν «να εξασφαλιστεί ότι όλες οι εταιρείες πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν και να διασφαλισθούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού παγκοσμίως».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ