Κυριακή 22 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΡΑΞΟ
Μισές «διαψεύσεις» ξανά από την κυβέρνηση

Διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει θέμα, χωρίς να διαψεύδουν το απόρρητο έγγραφο του ΝΑΤΟ που θέτει τέτοιο ζήτημα!

Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» την Παρασκευή
Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» την Παρασκευή
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» της Παρασκευής και να διαψεύσει τις προετοιμασίες στη βάση του Αραξου για το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα, επιχείρησε ξανά η κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι ο «Ριζοσπάστης», επικαλούμενος απόρρητο έγγραφο του ΝΑΤΟ που διέρρευσε σε ενημερωτική ιστοσελίδα, έγραφε για μια σύσκεψη που έγινε στα τέλη Σεπτέμβρη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου έγινε αποτίμηση των εργασιών εκσυγχρονισμού της βάσης, με στόχο ανάμεσα σε άλλα να υποδεχτεί «ειδικά όπλα», δηλαδή πυρηνικά.

Το έγγραφο επιβεβαιώνει, ουσιαστικά, τις σχετικές καταγγελίες του ΚΚΕ από τα μέσα Σεπτέμβρη. Απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση που του έγινε από τηλεοπτικό σταθμό (ΑΝΤ1) το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, υποστήριξε: «Δεν υπάρχει θέμα πυρηνικών στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι αποπυρηνικοποιημένη ζώνη, ούτε υπήρξε αίτημα (σ.σ.: εκ μέρους των ΗΠΑ) ούτε θα υπάρξει ποτέ. Ούτε αποθήκευσης. Δεν υπάρχουν ούτε θα υπάρξουν ποτέ συζητήσεις για πυρηνικά στην Ελλάδα».

Αντίστοιχα, ο αν. υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό («Real fm»), ισχυρίστηκε: «Στον Αραξο δεν υπήρξαν ούτε θα υπάρξουν πυρηνικά όπλα για αποθήκευση κ.λπ. Τώρα να επιμένει κάποιος πάνω σε ένα ζήτημα, μπορεί να επιμένει, κάνοντας ότι αγνοεί οτιδήποτε άλλο λέγεται με τον πιο επίσημο τρόπο». Θυμίζουμε ότι ανάλογες διαψεύσεις είχε κάνει ο Δ. Βίτσας και πρόσφατα, από το βήμα της Βουλής, λίγο πριν αποκαλυφθεί το έγγραφο του ΝΑΤΟ και επιβεβαιωθεί ότι η συζήτηση και οι προετοιμασίες για το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν πυρηνικά στον Αραξο είναι υπαρκτές.

Να σημειωθεί εξάλλου ότι κανένας από τους δύο υπουργούς δεν διέψευσε το ΝΑΤΟικό έγγραφο. Θυμίζουμε, τέλος, ότι πυρηνικά υπήρξαν και παλιότερα στον Αραξο, παρά τις σχετικές διαψεύσεις. Μάλιστα, τα τελευταία απομακρύνθηκαν μόλις το 2011, όπως ενημέρωσαν οι ίδιοι οι Αμερικανοί, υποχρεώνοντας την τότε κυβέρνηση να το παραδεχτεί!

Κύμα καταδίκης από συνδικάτα

Στο μεταξύ, κείμενο καταδίκης των σχεδίων της κυβέρνησης σχετικά με τον Αραξο συνυπογράφουν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία. Συγκεκριμένα: Τα Εργατικά Κέντρα Αρτας, Αγρινίου, Ιωαννίνων, Λάρισας, Νάουσας, Ζακύνθου, Λαμίας, Πειραιά και Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Οι Ομοσπονδίες Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Οικοδόμων, Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λογιστών.

Από τον κλάδο των Τροφίμων, τα Συνδικάτα Γάλακτος, Τροφίμων, Ποτών Ν. Αττικής, τα Σωματεία Εργαζομένων σε «TASTY FOODS ΑΕ», «ΕΒΓΑ», «ΦΑΓΕ», Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας», Διαλογής και Ψύξης Φρούτων και Λαχανικών Νάουσας, Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ν. Λάρισας, Εργαζομένων στην εταιρεία «Βιοκαλλιεργητές Σητείας ΑΕ».

Από τον κλάδο Εμπορίου - Υπηρεσιών, τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Εργαζομένων «LIDL Ελλάς», Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας - Πέλλας, Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου «Η ΕΝΩΣΗ». Από το χώρο του Δημοσίου, οι Σύλλογοι Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Από τις Κατασκευές, η Ενωση Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Συναφή Επαγγέλματα Ν. Αιτωλοακαρνανίας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Από τους ΟΤΑ Σύλλογοι και Σωματεία Εργαζομένων στους Δήμους Κορυδαλλού, Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Πετρούπολης, Αγίας Βαρβάρας, Βριλησσίων, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Αμαρουσίου, Ικαρίας και Φούρνων, Περάματος.

Από τον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας, τα Σωματεία Κλωστοϋφαντουργίας Νάουσας «ΚΛΩΘΩ», Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αττικής, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Λάρισας, Εργατοτεχνιτών Γούνας Νομού Καστοριάς, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αγρινίου. Από τον Επισιτισμό - Τουρισμό, τα Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Miramare Wonderland» και «Royal Olympic».

Τέλος, το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμακοϋπαλλήλων Ν. Μεσσηνίας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ), η Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, η Ενωση Λογιστών Ν. Λάρισας, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα Σωματεία που υπογράφουν την κοινή ανακοίνωση(26/10/2019)
Καθημερινό σχέδιο στους κλάδους(16/6/2010)
Παραβρέθηκαν στη σύσκεψη(5/2/2003)
Αποφάσεις από πρωτοβάθμια σωματεία(14/4/2002)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org