Κυριακή 22 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Νέο, επικίνδυνο για το λαό κεφάλαιο

«

Νέο κεφάλαιο». «Αναβάθμιση». «Το πέρασμα του Ρουβίκωνα». Με αυτά και άλλα «θριαμβευτικά» σχόλια υποδέχτηκαν τα αστικά επιτελεία την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, που «σφράγισε» με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή.

Τα όσα έγιναν στις ΗΠΑ σηματοδοτούν όντως ένα νέο, ακόμα πιο επικίνδυνο για το λαό, κεφάλαιο. Πόσο μάλλον που ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός, όπως και πολύ περισσότερο τα επιτελεία τους πίσω από τις κλειστές πόρτες, δεν έμειναν μόνο στα λόγια και τις «φιλοφρονήσεις» για τα «κοινά συμφέροντα» στην περιοχή, αλλά φρόντισαν να κάνουν σαφές τι εννοούν:

  • Με την ανακοίνωση της συμφωνίας για τα «F-16», επιβεβαιώθηκε ότι ο λαός θα κληθεί να πληρώσει πάλι δισ., όχι βέβαια για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων όπως αισχρά ισχυρίζονται τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά «για την επίτευξη στόχων της εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ» και για τη συμμετοχή της χώρας σε ΝΑΤΟικές και «αντιτρομοκρατικές» αποστολές - βλέπε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις - σε όλη την περιοχή, όπως γλαφυρά λέγεται στο έγγραφο της αμερικανικής υπηρεσίας που εισηγήθηκε τη συμφωνία στο Κογκρέσο.
  • Με την «πανηγυρική» επιβεβαίωση από τα χείλη του πρωθυπουργού πως «σε ό,τι αφορά τη Σούδα, είναι γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία, την αξιολογήσαμε από κοινού, γίνεται σημαντική δουλειά εκεί, που μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί», ότι δηλαδή τα παζάρια για επέκταση της συμφωνίας και αναβάθμιση του βασικού ορμητηρίου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για τις επεμβάσεις τους σε Μ. Ανατολή και Αν. Μεσόγειο έχουν μπει σε νέα φάση.
  • Με την επιβεβαίωση ότι στο τραπέζι της «στενότερης αμυντικής στρατιωτικής συνεργασίας» βρίσκονται ορθάνοιχτα και δρομολογούνται όλα τα επικίνδυνα ενδεχόμενα: Από την παραχώρηση επιπλέον βάσεων για τη φιλοξενία των αμερικανικών μη επανδρωμένων ή άλλων αμερικανικών σωμάτων (Καστέλι, Ανδραβίδα, Καλαμάτα, Κάρπαθος, αλλά και Β. Ελλάδα), την «αναβάθμιση» των ελληνικών δυνάμεων σε ρόλο «συμπληρωματικό» στο ξεδίπλωμα των αμερικανικών στρατιωτικών αποστολών κ.ο.κ.
  • Ολα αυτά πλάι στους κομπασμούς της κυβέρνησης και τα αντίστοιχα συγχαρητήρια των ΗΠΑ ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που πιάνει τους ΝΑΤΟικούς στόχους του 2% του ΑΕΠ για τις ΝΑΤΟικές δαπάνες, ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις πρωτοστατούν σε όλες τις ΝΑΤΟικές αποστολές στο «ζωτικό χώρο» που απλώνεται από τη Μαύρη Θάλασσα έως την Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο, «πυλώνας» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή, στη σύγκρουσή τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και καπιταλιστικά κράτη.

Τα «σήματα» δεν σταματάνε εδώ. Την ίδια μέρα που ο πρωθυπουργός ολοκλήρωνε την επίσκεψη στις ΗΠΑ, επιβεβαιωνόταν η καταγγελία του ΚΚΕ για προετοιμασίες υποδοχής πυρηνικών στη βάση του Αραξου, με τη δημοσιοποίηση ότι για το θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στα τέλη Σεπτέμβρη και ότι υπάρχει σχετικό απόρρητο έγγραφο που αναφέρει προετοιμασία εγκαταστάσεων για την αποθήκευση «ειδικών όπλων», τα οποία, στη «γλώσσα» της Πολεμικής Αεροπορίας, σημαίνουν «πυρηνικά».

Να ποια είναι η «άλλη όψη» των φιλοδοξιών της αστικής τάξης για μετατροπή της Ελλάδας σε «κόμβο» Ενέργειας και διαμετακόμισης, από και προς την ΕΕ, με χαρτί τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και τη συμμετοχή της στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Να και πού αλλού χτίζονται οι «σχέσεις εμπιστοσύνης» για την προσέλκυση επενδυτών και «ντιλς» στον «επενδυτικό παράδεισο» με τα «εγγυημένα κέρδη» που έταξε ο πρωθυπουργός, εγγυημένα λόγω της έντασης της εκμετάλλευσης, της αντεργατικής επίθεσης και των μνημονίων διαρκείας στις πλάτες του λαού. Να και τι σημαίνουν τα καλέσματα των αστικών επιτελείων, η κυβέρνηση να «αδράξει» τις «ευκαιρίες» που γεννάνε οι ανταγωνισμοί αμερικανικών, γερμανικών, κινεζικών, ρωσικών μονοπωλίων, οι αναδιατάξεις ιμπεριαλιστικών συμμαχιών στην περιοχή. Πάνω σε αυτήν την πυριτιδαποθήκη, ανταγωνισμών και «μεγάλων κινδύνων εξαιτίας των δυνάμεων που συγκρούονται στην περιοχή», όπως έλεγε πρόσφατα υπουργός, ξετυλίγονται τα σχέδια που εξυπηρετούν τα «κοινά συμφέροντα» με τις ΗΠΑ. Τα σχέδιά τους βρωμάνε μπαρούτι, αίμα και θάνατο για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής.

Μια ακόμη βρώμικη αποστολή

Παράλληλα, το πολιτικό «στριπτίζ» του ΣΥΡΙΖΑ, με το πατόκορφο «ξέπλυμα» του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και μάλιστα στο πρόσωπο του Ντ. Τραμπ, που «η προσέγγισή του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό», όπως ξετσίπωτα είπε ο πρωθυπουργός, επιβεβαίωσε πανηγυρικά και μια ακόμα από τις «βρώμικες αποστολές» που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Την αποστολή να ξεριζώσει, με «αριστερή» μάσκα και ταυτόχρονα με απέραντο κυνισμό, τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του ελληνικού λαού, την αντίθεση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, την εμπλοκή της χώρας σε αυτούς, παρουσιάζοντας τους αγώνες του λαού μας περίπου ως «γραφικότητα» και τον διαχρονικά βρώμικο ρόλο των ΗΠΑ στη χώρα μας, για τη στήριξη της αστικής εξουσίας, ως κάτι «πολύ μακρινό», όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την προσπάθεια να «ριζώσει» στην εργατική - λαϊκή συνείδηση το δηλητήριο ότι η εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς, η συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ αποτελεί μονόδρομο και άρα το ζήτημα είναι το πόσο ακριβά θα πουλήσει το «τομάρι» του λαού η αστική τάξη, στα παζάρια για λογαριασμό των δικών της συμφερόντων.

Να ριζώσει στη συνείδηση του λαού ότι το μπλέξιμο στους ανταγωνισμούς για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων αποτελεί τάχα «εγγύηση» για τη δική του ευημερία, ότι οι «κολιγιές» με τις ΗΠΑ, η «αναβάθμιση» στο ΝΑΤΟ διασφαλίζουν τάχα τη «σταθερότητα» και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Ολα αυτά την ώρα που το Αιγαίο είναι «γκρίζο» με τη σφραγίδα της λυκοσυμμαχίας, η τουρκική επιθετικότητα είναι ασίγαστη και στο Κυπριακό προωθείται διχοτομική διευθέτηση ακριβώς μέσα στο πλαίσιο της συμμετοχής στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και συμμαχίες κι ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ο Τραμπ δεν είπε το παραμικρό για την Κύπρο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το ερώτημα του κυβερνητικού Τύπου για το «ποια άλλη κυβέρνηση;» πέρα από μια τέτοια θα μπορούσε να φέρει αυτά τα αποτελέσματα, ταιριάζει γάντι κι εδώ. Οπως πέρα από ενδεικτική είναι και η «υποδοχή» των δηλώσεων αυτών από τα αστικά επιτελεία, με διαπιστώσεις ότι «η μεγαλύτερη χρησιμότητα της σημερινής διακυβέρνησης είναι το θάψιμο όλων των μεταπολιτευτικών μας τοτέμ (...) Στο Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός έθαψε ένα ακόμη τοτέμ, αυτό του αντιαμερικανισμού» και ότι «αν οποιοσδήποτε άλλος πρωθυπουργός είχε επιστρέψει με αυτά τα αποτελέσματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες», θα καίγονταν σημαίες...

«Βήμα» στράτευσης...

«Βήμα μπροστά» αποτελεί και το γεγονός ότι το νέο αυτό κεφάλαιο εμπλοκής φέρει φαρδιές - πλατιές και πιο έντονες από ποτέ τις υπογραφές όλων των αστικών κομμάτων και επιτελείων. Οντως, δύσκολα θα βρει κανείς στην πρόσφατη ιστορία τέτοια απόλυτη στοίχιση όλων των αστικών κομμάτων. Η «λίστα» της ΝΔ με τα 7 αιτήματα από τον πρωθυπουργό για το ταξίδι στις ΗΠΑ, η κριτική της ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι «πιο τολμηρή» και ότι η Ελλάδα χρειάζεται να δώσει κάθε στήριξη στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα να επεκτείνει για περισσότερα χρόνια τη συμφωνία για τη βάση της Σούδας, η πλήρης κάλυψη στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των «F-16» για τους αμερικαΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, παρά τις επιμέρους «μουρμούρες» για την ενημέρωση και για το «υψηλό κόστος», είναι ενδεικτικά. Στο ίδιο πνεύμα και όλα τα αστικά κόμματα, ενώ ξεχωριστά πρέπει να καταγραφεί το «μέλι που έσταξε» η ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής για τις «μεγάλες ευκαιρίες» που ανοίγει το ταξίδι του πρωθυπουργού.

Το υπόβαθρο αυτής της «σύγκλισης» είναι γνωστό. Είναι οι στόχοι της αστικής τάξης για τη μετατροπή της χώρας σε «κόμβο», για προσέλκυση επενδύσεων πάνω στο σάρωμα των εργατικών δικαιωμάτων, για «γεωστρατηγική αναβάθμιση». Εκεί δίνουν εξετάσεις, απέναντι σε αυτούς τους στόχους τοποθετούνται, εντός αυτών στήνουν μετέπειτα και τα όποια «καβγαδάκια» για το ποιος είναι ικανότερος να τους διαχειριστεί. Αυτούς τους στόχους βαφτίζουν «εθνικούς», πασχίζοντας με μοιρασμένους ρόλους να στρατεύσουν και το λαό ενεργά στους επικίνδυνους σχεδιασμούς.

Η ενεργότερη εμπλοκή στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, η βρώμικη προσπάθεια της κυβέρνησης να πλασάρει ως μονόδρομο τον οποίο πρέπει να αποδεχτεί ο λαός, η ταύτιση όλων των αστικών κομμάτων στους επικίνδυνους αυτούς στόχους, πρέπει να σημάνουν συναγερμό στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Οπως σημείωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την επίσκεψη: «Ο ελληνικός λαός χρειάζεται να αντιδράσει μαζικά απέναντι στις νέες συμφωνίες της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, που τον εμπλέκουν πιο βαθιά στους γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς και φέρνουν νέους μεγάλους κινδύνους. Να γυρίσει την πλάτη στην προσπάθεια εξωραϊσμού του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν διστάζει να προσβάλει ακόμη και την ιστορική μνήμη και τους αγώνες του λαού, προκειμένου να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και να σπείρει το δηλητήριο της υποταγής ως δήθεν μονόδρομο. Οι λαοί, με τον αγώνα και την αλληλεγγύη τους, μπορούν να ανοίξουν έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο, σε ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου, με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ