Κυριακή 22 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πρωτότυπο υλικό και ανεπανάληπτα εκθέματα για τον Οκτώβρη

Συνεχίζεται μέχρι τις 28 Οκτώβρη, στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά (Φίλωνος, στο παλιό Ταχυδρομείο)

Μια ιστορία σ' ένα γραμματόσημο: η Ζαν Μαρί Λαμπούρμπ, Γαλλίδα μετανάστρια, εντάχθηκε το 1903 στους μπολσεβίκους. Στάλθηκε σε προπαγανδιστική αποστολή στον Γαλλικό στόλο όπου έπιασε δουλειά ως πλύστρα. Εκτελέστηκε από την Γαλλική αντικατασκοπεία το 1919
Μια ιστορία σ' ένα γραμματόσημο: η Ζαν Μαρί Λαμπούρμπ, Γαλλίδα μετανάστρια, εντάχθηκε το 1903 στους μπολσεβίκους. Στάλθηκε σε προπαγανδιστική αποστολή στον Γαλλικό στόλο όπου έπιασε δουλειά ως πλύστρα. Εκτελέστηκε από την Γαλλική αντικατασκοπεία το 1919
Μέχρι τις 28 Οκτώβρη θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό η μεγάλη έκθεση για την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση που οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά (Φίλωνος, στο παλιό Ταχυδρομείο).

Στην έκθεση, με αφορμή έναν τεράστιο αριθμό γραμματοσήμων σχετικών με τον Οκτώβρη, γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί η διαδρομή της ΕΣΣΔ στον αιώνα που πέρασε. Μέσα από τα γραμματόσημα αλλά και δεκάδες ταμπλό, αναδεικνύεται η σοσιαλιστική κοινωνία και ο σκοπός της ύπαρξής της, η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών σε αντιπαράθεση με το καπιταλιστικό κέρδος.

Στους πέντε μεγάλους χώρους που απλώνεται η έκθεση, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία μέσα από ένα πλήθος ντοκουμέντων να παρακολουθήσει την πορεία του επαναστατικού κινήματος από τη βροντή των κανονιών του Παρισιού, της Κομμούνας δηλαδή που αφύπνισε τα πιο καθυστερημένα στρώματα του προλεταριάτου και έδωσε παντού ώθηση στο δυνάμωμα της επαναστατικής - σοσιαλιστικής προπαγάνδας, έως τη «Ματωμένη Κυριακή» της πρώτης επανάστασης του 1905, εκείνον τον πρώτο ξεσηκωμό της εργατικής τάξης, που η τσαρική εξουσία τον αντιμετώπισε με τα όπλα.

Ακολουθεί μια θύελλα επαναστατικών γεγονότων που σάρωσε τα επόμενα χρόνια τη Ρωσία, ώσπου ήρθε ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, ο οποίος χαρακτηριστικά στη σχετική ενότητα της έκθεσης επιγράφεται ως ο μεγάλος σκηνοθέτης της επανάστασης. Ο επισκέπτης θα μάθει για τη σφαγή των απεργών εργατών στα χρυσωρυχεία του Λένα, την επιστράτευση, το μανιφέστο της ΚΕ των Μπολσεβίκων για τον πόλεμο και την επαναστατική γραμμή που χάραξαν.

Κι ύστερα η ενότητα υπό τη χαρακτηριστική φράση του Λένιν «Η επανάσταση για την οποία πάντα μιλούσαν οι μπολσεβίκοι πραγματοποιήθηκε...». Ενα πλήθος γεγονότων από τους προβολείς του «Αβρόρα» που σκίζουν τα σκοτάδια, έως την ανακήρυξη της δικτατορίας του προλεταριάτου από τον ίδιο τον Λένιν, περνούν μπροστά από τα μάτια του επισκέπτη, είτε μέσα από τα γραμματόσημα, είτε από τα ειδικά ταμπλό με τα ντοκουμέντα, όπως το «Διάταγμα για την ειρήνη» που φτάνει στα χαρακώματα, σ' έναν πόλεμο που έληξε με εργατική εξουσία και τους φαντάρους να περνάνε με το μέρος της επανάστασης.

Γραμματόσημο του 1936 για το δικαίωμα στην εργασία
Γραμματόσημο του 1936 για το δικαίωμα στην εργασία
Μια ξεχωριστή ενότητα αφορά την ιμπεριαλιστική επέμβαση για το πνίξιμο της επανάστασης και το δίδαγμα: «Οι κυρίαρχες τάξεις τα θυσίαζαν πάντα όλα, κυριολεκτικά όλα: θρησκεία, ελευθερία, πατρίδα, όταν επρόκειτο για την κατάπνιξη του επαναστατικού κινήματος των καταπιεζόμενων τάξεων» (Λένιν, Απαντα, τομ. 13 σελ. 305). Ενώ ξεχωριστή ενότητα είναι αυτή που αφορά τον Κόκκινο Στρατό και το τσάκισμα των ναζί στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μέσα από τα ταμπλό της έκθεσης ξετυλίγεται επίσης το πώς το παράδειγμα της πρώτης επαναστατικής εργατικής εξουσίας έγινε έμπνευση για τους εργάτες σε όλο τον κόσμο και πυροδότησε το μεγαλύτερο κίνημα μαζών στην ιστορία, το Κομμουνιστικό Κίνημα, κάτω από το λάβαρο του πρώτου εργατικού κράτους, που έγραψε στη σημαία του «ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ!».

Η έκθεση λειτουργεί σαν ένα πρωτοποριακό φωτο-σεμινάριο και αποτυπώνεται στη μνήμη όσων την παρακολουθούν ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός.


Από το ταμπλό με τα γραμματόσημα για την Οκτωβριανή Επανάσταση
Από το ταμπλό με τα γραμματόσημα για την Οκτωβριανή Επανάσταση

Σοβιετικό πόστερ για τον εξηλεκτρισμό
Σοβιετικό πόστερ για τον εξηλεκτρισμό
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα... Η πρώτη έφοδος στον ουρανό... Η σημερινή πάλη για να τον κατακτήσουμε...»(2021-09-23 00:00:00.0)
Αφιερωμένη στην Παρισινή Κομμούνα(2021-08-04 00:00:00.0)
«Μια πρώτη γνωριμία με την επαναστατική θεωρία»(2020-09-05 00:00:00.0)
Αφιερωμένη στα 150 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν η κεντρική έκθεση(2020-07-22 00:00:00.0)
Ξεπερνάει τις προσδοκίες η απήχηση της έκθεσης(2017-10-24 00:00:00.0)
Εκθεση υλικών και ντοκουμέντων από την εκατόχρονη πορεία του ΚΚΕ(2017-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ