Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συναντήσεις με την αντιδραστική κυβέρνηση

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Β. Γκρόισμαν
Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Β. Γκρόισμαν
Διήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί από χτες στην Ουκρανία ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην επίσκεψη αυτή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ, ενώ χτες έγινε συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ουκρανικής κυβέρνησης Βολοντίμιρ Γκρόισμαν και σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο Π. Ποροσένκο.

Η επίσκεψη που στο επίκεντρό της, σύμφωνα με όσα λέγονται δημοσίως, έχει την προώθηση των διμερών επιχειρηματικών συμφωνιών και την εξέταση της κατάστασης στην περιοχή, με το μανδύα μάλιστα της ανησυχίας για τον ελληνισμό της Ουκρανίας, γίνεται σε μια περίοδο όπου αναζωπυρώνεται η σύγκρουση ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας και τη Ρωσία στα ανατολικά κι ενώ το ΝΑΤΟ προχωράει στην ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του στα σύνορα με τη Ρωσία, με την ανάπτυξη 4.000 στρατιωτών σε βάσεις στη Βαλτική και την Πολωνία, αλλά και σε κοινές ασκήσεις με την Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα, με τη συμμετοχή και Ελληνα αξιωματικού που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ενδεικτικό δε των πραγματικών στοχεύσεων της επίσκεψης είναι και το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου αξιολογεί τις συναντήσεις με την αντιδραστική κυβέρνηση του Π. Ποροσένκο, προϊόν της πραξικοπηματικής ανατροπής της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς πριν από 3 χρόνια και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στον ανταγωνισμό τους με την καπιταλιστική Ρωσία, ως «πολύ σημαντικές», καθώς, όπως υποστηρίζει, οι εξελίξεις στη χώρα επιδρούν καθοριστικά στις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, υπενθυμίζοντας τη «νέα φάση» στην οποία εισέρχονται οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις μετά την εκλογή Τραμπ.

Για «ιδιαίτερο ενδιαφέρον» για την Παρευξείνια περιοχή, «μια γειτονιά με την οποία συνδέεται ιστορικά, πολιτισμικά, οικονομικά και μέσω της ύπαρξης μιας πολύ σημαντικής ομογένειας», για την οποία «έχουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για την ασφάλεια όσο και για την ευημερία τους», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του, Β. Γκρόισμαν.

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «νέα μεταβατική φάση για τις παγκόσμιες εξελίξεις και περιφερειακές εξελίξεις», όπου «οι χώρες μας πρέπει να ενισχύσουν το διάλογο τόσο όσον αφορά τη δυνατότητα οικονομικής συνεργασίας όσο και τη δυνατότητα να εξασφαλιστεί μέσα από διπλωματικές οδούς η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή».

Αναφερόμενος στην κλιμάκωση των επιθέσεων του ουκρανικού στρατού, που ανάμεσα στα άλλα παραβιάζουν κατάφωρα τη συμφωνία του Μινσκ, ο Ελληνας πρωθυπουργός, σταθερός στη γραμμή της ΕΕ, είπε ότι «παρακολουθούμε με ανησυχία την αναζωπύρωση των εντάσεων το τελευταίο διάστημα στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας» και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα υποστηρίζει σε όλα τα φόρα την ανάγκη για ειρήνευση στην Ουκρανία και την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ».

Σε ό,τι αφορά την οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις αστικές τάξεις των δυο χωρών, σημείωσε ότι «αποφασίσαμε την πραγματοποίηση μεικτής υπουργικής συνάντησης το επόμενο διάστημα. Εχουμε αύριο και ένα σημαντικό επιχειρηματικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί εδώ στο Κίεβο, υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες μπροστά μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ