Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Τρίβουν τα χέρια τους» οι επιχειρηματικοί όμιλοι

Ο αντιδραστικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το δομημένο περιβάλλον, από το οποίο οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ενώ οι μικροϊδιοκτήτες καταδικάζονται σε νέα δυσβάσταχτα χαράτσια για να κρατήσουν τον κόπο μιας ζωής, αναδείχτηκε και χτες από το ΚΚΕ στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια.

Τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, από τη ΝΔ έως τη Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, «βρήκαν» πολλές θετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο, δηλώνοντας επιφύλαξη, με εξαίρεση το Ποτάμι που ψήφισε υπέρ, ενώ εστίασαν την κριτική τους στο αν αυτή η κυβέρνηση μπορεί να τις εφαρμόσει. Ο Κ. Σταθάκης, αφού διαπίστωσε τη «σύγκλιση στις αρχές του νομοσχεδίου, στους βασικούς κανόνες» της κυβέρνησης με τα άλλα αστικά κόμματα, εξέφρασε την «απορία» του για την κριτική της ΝΔ όσον αφορά τις επενδύσεις, λέγοντας ότι «τα πεπραγμένα της ΝΔ σε σχέση με τις επενδύσεις είναι πλήρης ανασφάλεια στο χωροταξικό 100%, μια ατέλειωτη γκρίζα ζώνη, όπου κανείς επενδυτής φυσικά δεν μπορεί να ξέρει τίποτα», επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι με την προμετωπίδα της «τάξης» η κυβέρνηση υλοποιεί πάγιες αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Τελειώνει η όποια προστασία στην πρώτη κατοικία

Τη σύμπνοια των άλλων κομμάτων απέναντι στο νομοσχέδιο για την εξασφάλιση της παραπέρα κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Κατασκευών και το μόνιμο χαράτσωμα των μικροϊδιοκτητών, σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση της μικρής ιδιοκτησίας σε λίγα χέρια, σχολίασε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε στην Επιτροπή το νομοσχέδιο.

Ανέφερε ως παραδείγματα το άρθρο 82, από το οποίο «προκύπτει σαφής στόχευση για απαξίωση της μικρής ιδιοκτησίας, με την απαγόρευση δικαιοπραξιών και κάθε μεταβίβασης ή σύστασης εμπραγμάτου δικαιώματος σε ακίνητο με αυθαίρετο κτίσμα, όπως μίσθωση, ασφάλιση του ακινήτου, κληρονομιά», αφού τα ακίνητα εργαζομένων με χαμηλά εισοδήματα δεν θα μπορούν να «διορθωθούν». Ετσι, «θα εγκαταλείπονται στην τύχη τους». Αυτό, σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ, έρχεται να προστεθεί στο ότι «σε τρεις μήνες περίπου από την 1/1/2018, το σύνολο των δανείων της πρώτης κατοικίας απελευθερώνεται πλήρως σε ό,τι αφορά και την πώληση». Ηδη, τόνισε, «παράλληλα με τις τράπεζες, πιάνουν δουλειά επενδυτικοί όμιλοι που έχουν αρχίσει να πιάνουν πόστα στην ελληνική αγορά, διαβλέποντας και στην περίπτωση των "κόκκινων" δανείων, στα νέα πεδία κερδοφορίας, αφού ουσιαστικά διαλύεται η όποια παρεχόμενη προστασία στην πρώτη κατοικία σχετικά με τα χρέη λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες». Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι στο νομοσχέδιο προβλέπονται fast truck διαδικασίες για επενδύσεις.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κομπάζει για τη μείωση των παράβολων (από 500 ευρώ στα 250) και αυξήσεις στις δόσεις, όμως την ίδια ώρα, με το νομοσχέδιο καταδικάζει σε διαρκή αιμορραγία και νέα χαράτσια τους μικροϊδιοκτήτες, αφού θα πρέπει, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται για την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, κάθε 5 χρόνια να υποβάλουν έγγραφα στις νέες αρμόδιες υπηρεσίες που θα συσταθούν για την κατάσταση των σπιτιών τους, επικυρωμένο από εξουσιοδοτημένο ιδιωτικό μηχανικό, που θα πρέπει κάθε φορά να τον πληρώνουν. Ερχονται, επιπλέον, «νέες εισφορές εξαγοράς ισοζυγίου επιφάνειας μέσω της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, προκειμένου να εξαιρεθούν από την κατεδάφιση».

Ακόμα πιο χαρακτηριστικό για τον ταξικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου είναι το άρθρο 100. Προβλέπει μειωμένο συντελεστή στον υπολογισμό του ειδικού προστίμου για τα αυθαίρετα υπόγεια και τις σοφίτες. Για όσα «δεν αποτελούν αυτοτελή χώρο, δηλαδή μεζονέτες και βίλες που ο χώρος είναι ενιαίος», ο συντελεστής είναι 0,30%. Για τους υπόγειους χώρους που άλλαξαν χρήση, και τέτοιες περιπτώσεις είναι μόνο σε υποβαθμισμένες περιοχές όπου ζουν τα λαϊκά στρώματα, η επιβάρυνση είναι 0,50%! «Εξόφθαλμα, πια», τόνισε η Δ. Μανωλάκου, «προκύπτει υπέρμετρη επιβάρυνση που πλήττει κυρίως λαϊκά στρώματα που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές, ενώ ευνοεί τα "play rooms" και τις σοφίτες των πλουσίων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδιο μαζικής λαϊκής χρεοκοπίας (2012-09-09 00:00:00.0)
Εργαλείο χορήγησης «φιλέτων» στο κεφάλαιο (2012-03-14 00:00:00.0)
Να απαγορευτεί η δόμηση σε περιοχές «NATURA» (2011-02-09 00:00:00.0)
Το κεφάλαιο δε φορολογείται! (2001-09-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org