Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Μαζική - δυναμική απάντηση στην κυβερνητική κοροϊδία και στα σχέδια του κεφαλαίου που τσακίζουν εργάτες και φτωχούς αγρότες

Και με τρακτέρ στην κινητοποίηση

Eurokinissi

Και με τρακτέρ στην κινητοποίηση
Με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι αγρότες και ΕΒΕ, νέοι των σπουδών και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών από τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς έδωσαν ηχηρή αγωνιστική απάντηση στο παραμύθι περί «δίκαιης ανάπτυξης» που επανέλαβε, για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο «αναπτυξιακό συνέδριο» Θεσσαλίας.

Το συλλαλητήριο που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών και συμμετείχαν, με τα πανό και τις σημαίες τους, δεκάδες εργατικά σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι κι άλλοι μαζικοί φορείς, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της συνοικίας Αβέρωφ, την ώρα που ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, θα ανέβαινε στο βήμα του συνεδρίου, το οποίο διεξαγόταν σε κοντινή απόσταση, στα πολυτελή σαλόνια του ξενοδοχείου «Ιμπέριαλ».

Με συνεχή κορναρίσματα και με τα φώτα αναμμένα, στο χώρο της συγκέντρωσης έφτασε το κομβόι των δεκάδων τρακτέρ που είχαν ξεκινήσει από χωριά της Λάρισας.

Κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο ήταν ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρο Λάρισας, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως «όσες "ταυτότητες φύλου" κι αν αλλάξει η κυβέρνηση, πάντα θα είναι κυβέρνηση του κεφαλαίου και μάλιστα η καλύτερη για τη βρώμικη δουλειά».

Ο Τ. Τσιαπλές

Eurokinissi

Ο Τ. Τσιαπλές
Αναφερόμενος στο τι σημαίνει για τη Θεσσαλία η καπιταλιστική ανάπτυξη που προωθεί η κυβέρνηση, σημείωσε, ανάμεσα στα άλλα, ότι έχουν διαγράψει την Κλωστοϋφαντουργία, τον Ιματισμό, το Δέρμα, την ΕΒΖ και άλλους σημαντικούς κλάδους για την περιοχή και το λαό, ενώ συζητούν για την παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο της Ενέργειας (υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ, λιγνίτης), του ΟΣΕ, των αεροδρομίων, του λιμανιού του Βόλου, των ακτών και των ορεινών όγκων της περιοχής κ.ά., φορτώνοντας περισσότερα βάρη στις πλάτες του λαού και τσακίζοντας τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Υπογραμμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής αρκετά πλήρωσαν την κρίση του κεφαλαίου, δεν θα πληρώσουν και την ανάπτυξή του, αναφέρθηκε στον άλλο δρόμο ανάπτυξης που συμφέρει τους εργάτες, τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, ο οποίος περνά μέσα από την οργάνωση του αγώνα για να έρθει η εργατική τάξη στην εξουσία, να κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, για να αναπτυχθούν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας προς όφελος του λαού.

Στο χαιρετισμό του ο Κώστας Τζέλλας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, επεσήμανε ότι η πολιτική της κυβέρνησης, με την υλοποίηση των επιλογών της ΚΑΠ της ΕΕ, των συμφωνιών του ΠΟΕ, των μέτρων όλων των μνημονίων, επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματικών ομίλων, πετώντας στον Καιάδα του ξεκληρίσματος εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.


Και υπογράμμισε ότι η πάλη των μικρομεσαίων αγροτών κατά της πολιτικής ξεκληρίσματός τους έχει ως προοπτική μια εντελώς διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, μακριά κι ενάντια στα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων, των επιχειρηματικών ομίλων, των τραπεζιτών, η οποία θα διασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στον αγρότη, επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή και την ένδυση του ελληνικού λαού, φτηνές πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Π. Ηλιάδης, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη και την ίδια ώρα κόβει τα δωρεάν συγγράμματα για τους φοιτητές και ετοιμάζεται να κόψει τη σίτιση και το στεγαστικό επίδομα.

Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε πορεία προς το ξενοδοχείο όπου γινόταν το συνέδριο, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα όπως «σ' ανάπτυξη και κρίση πληρώνουν οι εργάτες, τέρμα οι θυσίες για τους κεφαλαιοκράτες», «η ανάπτυξη του Τσίπρα και του Μητσοτάκη φορτώνει κι άλλα βάρη στου λαού την πλάτη».

Η πορεία σταμάτησε στο μπλόκο που είχαν στήσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, τοποθετώντας κλούβες κάθετα στο δρόμο. Μετά από αρκετή ώρα, κατά την οποία οι διαδηλωτές συνέχιζαν να φωνάζουν δυνατά συνθήματα για να φτάνουν και στ' αυτιά των επισήμων στο συνέδριο, οι οργανωτές του συλλαλητηρίου, καταγγέλλοντας την αστυνομοκρατία, αποφάσισαν η πορεία να συνεχιστεί προς το κέντρο της πόλης της Λάρισας, όπως και έγινε.Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org