Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ» ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
«Αναφορά» στους επιχειρηματικούς ομίλους και νέες δεσμεύσεις

Στις ανάγκες του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν εστιασμένη η ομιλία του πρωθυπουργού απ' το βήμα του «4ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου», στη Λάρισα, αναγορεύοντας για μια ακόμα φορά σε «εθνική» υπόθεση την προσπάθεια της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

«Η επιτροπεία της χώρας τελειώνει. Η οικονομία έχει ήδη μπει σε φάση ανάκαμψης (...) Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να σχεδιάσουμε το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης ημέρας. Πρόκειται για μια προσπάθεια που τολμώ να την αποκαλέσω εθνική», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας κυνικά ότι «για μας αναπτυξιακή επιλογή δεν είναι ούτε η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων ούτε η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων ούτε η διάλυση του κοινωνικού κράτους» και ότι η ανάπτυξη «ή θα είναι δίκαιη, ή δεν θα υπάρξει».

Σε ό,τι αφορά την αγροτική παραγωγή ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο και της στρατηγικής της ΕΕ που υλοποιεί η κυβέρνηση και δείχνοντας προς την κατεύθυνση της συγκέντρωσης της γης και του ξεκληρίσματος των φτωχών αγροτών, μίλησε για την «πρόκληση» των πιέσεων «στον Προϋπολογισμό της Ενωσης και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής», προσθέτοντας πως διερευνώνται οι δυνατότητες για άμεση αναθεώρηση του συστήματος κατανομής των δικαιωμάτων, καθώς «αυτή η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει να πριμοδοτεί "δήθεν παραγωγούς"» προαναγγέλλοντας ακόμα πιο «ψιλή κρησάρα» για τον αποκλεισμό της μεγάλης μάζας της φτωχής αγροτιάς από επιδοτήσεις και αποζημιώσεις.

Τα σχέδια κεφαλαίου, εξαγωγέων και μεγαλοαγροτών αφορούσαν και τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για την «ανάδειξη της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων, τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό λειτουργίας της αγοράς αγροτικών προϊόντων (...) με στόχο την μεγιστοποίηση των εξαγωγών, ανάπτυξη στοχευμένων κλαδικών σχεδίων και επενδύσεων σε ειδικούς κλάδους της αγροτικής παραγωγής, όπως τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, ανάπτυξη της Ερευνας και της Καινοτομίας, επέκταση και αναβάθμιση των αγροτικών υποδομών», τάζοντας παράλληλα και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων με εξαγωγική δραστηριότητα.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη στρατηγική για διασύνδεση κλάδων της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι ο νέος «αναπτυξιακός νόμος», «που είναι επίσης προσανατολισμένος στην τόνωση της βιομηχανίας, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αγροδιατροφή» αλλά και «στην στήριξη της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση».

Οπως είπε, στη Θεσσαλία οι συνολικές υποβολές στο νέο «αναπτυξιακό νόμο» μέχρι τώρα ανέρχονται στα 134 εκατομμύρια ευρώ, σε ποσοστό περίπου 7% των υποβολών της χώρας. Από αυτές, περίπου 39% αφορούν τον τομέα της βιομηχανίας. Μία στις δύο αιτήσεις αφορά την αγροδιατροφή και ειδικά το μεταποιητικό κλάδο. Συνολικά υποβλήθηκαν 27 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 57,5 εκατ. ευρώ.

Ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ακόμα για χρηματοδότηση κρίσιμων έργων υποδομής στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στον τομέα του περιβάλλοντος και στη βιομηχανία μέσω της χρηματοδότησης των βιομηχανικών - βιοτεχνικών πάρκων, αλλά δεσμεύτηκε και για ένα ακόμα πάγιο αίτημα των βιομηχάνων, τάζοντας ακόμα 300 εκατομμύρια ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων βιομηχανιών και μεταποιητικών μονάδων.

«Μαζί με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία που υλοποιούμε, το EquiFund, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ και το Ταμείο Μικροπιστώσεων, καλύπτουμε ένα μεγάλο μέρος του χρηματοδοτικού κενού ενισχύοντας τα πιο υγιή, δυναμικά και παραγωγικά κομμάτια της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλία και σε όλη τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παραπέρα, δεσμεύτηκε στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία για χρηματοδότηση της Ερευνας και κυρίως της σύμπραξης επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων.

Σε ό,τι αφορά τον Τουρισμό υποστήριξε την εναρμόνισή του «με τις υπόλοιπες παραγωγικές δραστηριότητες» και το να «διασφαλίζει βιώσιμες εργασιακές σχέσεις», όπως είπε, σε μια κυνική αποστροφή του λόγου του, καθώς η πραγματικότητα στον κλάδο απέχει μακράν. Και στο τουριστικό κεφάλαιο υποσχέθηκε χρήμα απ' το ΕΣΠΑ για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των υποδομών ανέπτυξε τα σχέδια για την ηλεκτροδότηση της σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλα - Καλαμπάκα, της γραμμής Λάρισα - Βόλος, ενώ για το λιμάνι του Βόλου, όπως είπε, «το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, τον ΟΣΕ, την ΓΑΙΑΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, η οποία θα προβλέπει την εκπόνηση μελέτης αναφορικά με τις συνδυασμένες μεταφορές στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org