Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Μάχη της Ηλεκτρικής από τη ΔΕΗ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Μάχη της Ηλεκτρικής διοργάνωσε χτες η ΔΕΗ, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η οποία είχε τίτλο «Μια μάχη στην καρδιά της απελευθέρωσης», εγκαινιάστηκε έκθεση από σπάνια ντοκουμέντα, φωτογραφίες, έγγραφα και άλλα αντικείμενα, στον ιστορικό χώρο του εργοστασίου.

Η εκδήλωση «άνοιξε» με την προβολή ταινίας, του γνωστού σκηνοθέτη Φίνου, με την οποία προβλήθηκαν στιγμιότυπα από τις διαδηλώσεις στην «ελεύθερη Αθήνα».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ Εμ. Παναγιωτάκης, ο οποίος παρουσίασε το χρονικό της ιστορικής μάχης από το ένοπλο τμήμα του ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την οποία χαρακτήρισε ως «κορυφαία εκδήλωση πατριωτισμού και κοινωνικής υπευθυνότητας», ως «μία πράξη από εκείνες που διδάσκουν πως ό,τι έχουμε κατακτήσει σήμερα, παρά τις πρόσκαιρες δυσκολίες και προβλήματα, δεν ήταν ούτε νομοτελειακά δεδομένο, ούτε αυτονόητο. Χρειάστηκαν τεράστιες προσπάθειες, αγώνες και κάποτε θυσίες των εργαζομένων και όλου του λαού».

Στα διδάγματα της ηρωικής μάχης αναφέρθηκε κατά το χαιρετισμό του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι η Μάχη της Ηλεκτρικής «προσθέτει ένα ακόμα πειστήριο» ότι ως ελληνικός λαός «επιζητούμε τη φιλία και την καλή γειτονία με όλους τους λαούς. Πλην όμως είμαστε αποφασισμένοι να αντιστεκόμαστε σε κάθε εισβολέα και, συνακόλουθα, να υπερασπιζόμαστε με το αίμα μας τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία». Επισήμανε, ακόμα, απευθυνόμενος προς τον πρέσβη της Γερμανίας που παραβρέθηκε, ότι «παραμένουν ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες» «οι απαιτήσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις κάθε είδους αποζημιώσεις».

Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος των ΕΛΤΑ Ευφ. Σταυράκη, παρουσιάζοντας την αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων για τη Μάχη της Ηλεκτρικής. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Μ. Γλέζος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απαγγελία κειμένων από τον ηθοποιό Ν. Τσακίρογλου και μουσικό αφιέρωμα από τον Γ. Κότσιρα με τη συνοδεία της χορωδίας της ΔΕΗ - ΔΕΔΔΗΕ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org