Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «CMX-17»
Για «διαχείριση κρίσεων»

Ολοκληρώθηκε χτες η ΝΑΤΟική άσκηση χειρισμού κρίσεων «CMX-17» (Crisis Management Exercise), η οποία ξεκίνησε στις 4/10, με ελληνική συμμετοχή και σκοπό, επισήμως, την εξάσκηση του προσωπικού «σε διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων, διαβούλευσης και συλλογικής λήψης αποφάσεων», σε στρατηγικό πολιτικο-στρατιωτικό επίπεδο.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε στη διαχείριση κρίσης στο πλαίσιο των άρθρων 4 και 5 (χοντρικά ένα κράτος - μέλος της λυκοσυμμαχίας δέχεται επίθεση από «τρίτον» και «απαντούν» όλοι μαζί, «συλλογικά») του συμφώνου του ΝΑΤΟ, και στην ανάπτυξη συλλογικής άμυνας αντιμετώπισης σύνθετης πολιτικοστρατιωτικής απειλής υβριδικής φύσης. Οπου υβριδικός πόλεμος, σύγχρονη, σύνθετη μορφή πολέμου, που συνδυάζει την κλασική μορφή του, τον ανορθόδοξο και τον κυβερνοπόλεμο, μαζί με επιχειρήσεις ψυχολογικής φθοράς του αντιπάλου κ.ά.

Στην άσκηση συμμετείχαν πολιτικοστρατιωτικό προσωπικό κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, οι Στρατηγικές Διοικήσεις του ΝΑΤΟ και ΝΑΤΟικά Στρατηγεία, άρα και το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη, χωρίς ανάπτυξη δυνάμεων, οι Σουηδία και Φινλανδία, καθώς και η ΕΕ. Αλλωστε, η άσκηση «CMX-17» διεξήχθη παράλληλα και σε συντονισμό με την άσκηση χειρισμού κρίσεων «PACE-17» της ΕΕ, «στο πλαίσιο της βελτίωσης του συγχρονισμού των δύο Οργανισμών στις σχετικές διαδικασίες», όπως λέγεται χαρακτηριστικά από πλευράς ΓΕΕΘΑ, και της παραπέρα σύσφιξης στρατιωτικών σχέσεων των 2 ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Από ελληνικής πλευράς, πέραν προσωπικού του ΓΕΕΘΑ και των τριών Γενικών Επιτελείων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, στην άσκηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι - σύνδεσμοι του υπουργείου Αμυνας, του υπουργείου Εξωτερικών, της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org